Musli bez glutenu na ┼Ťniadanie

Musli bez glutenu na ┼Ťniadanie

Składniki:

  • 100g m─ůki kukurydzianej + 80g m─ůki z ciecierzycy lub 90g m─ůki kukurydzianej + 70g m─ůki z ciecierzycy + 20g kakao
  • 50g ksylitolu
  • 40g s┼éodu ry┼╝owego (lub miodu)40g oleju kokosowego
  • 1 jajko

Dodatkowo:

Mix ┼Ťniadaniowy: ciasteczka z musli bez glutenu

Wystarczy ma┼éy drobiazg aby zwyk┼ée ┼Ťniadanie zamieni─ç w co┼Ť wyj─ůtkowego. Zrobienie zdrowych ciasteczek serduszek bez glutenu i bia┼éego cukru nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dodadz─ů one ulubionej mieszance musli bez glutenu magicznego wyrazu.

PRZEPIS:

W k─ůpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpu┼Ťci─ç olej, doda─ç s┼é├│d, ksylitol i wymiesza─ç do prawie ca┼ékowitego rozpuszczenia sk┼éadnik├│w. M─ůki i kakao wymiesza─ç, doda─ç olej ze s┼éodem oraz roztrzepane jajko, ca┼éo┼Ť─ç dobrze wyrobi─ç. Je┼Ťli ciasto jest za suche mo┼╝na doda─ç ┼éy┼╝k─Ö oleju i s┼éodu. Ciasto wstawi─ç na co najmniej 1 godzin─Ö do lod├│wki.

Ciasto rozwa┼ékowa─ç mi─Ödzy dwoma foliami (np. reklam├│wka jednorazowa)┬á i wycina─ç dowolne kszta┼éty. Prze┼éo┼╝y─ç je na blach─Ö przykryt─ů papierem do pieczenia. Piec w 170ÔÇÖC kilka minut w zale┼╝no┼Ťci od grubo┼Ťci i wielko┼Ťci ciasteczek (najlepiej wyci─ůgn─ů─ç kiedy brzegi ju┼╝ si─Ö lekko rumieni─ů). Wymiesza─ç z ulubion─ů mieszank─ů musli, polecamy musli bez glutenu.

Doskona┼éy przepis dla os├│b maj─ůcych problem z tolerancj─ů glutenu. Celiakia nie oznacza rezygnacj─Ö z pysznych ┼Ťniada┼ä. Odwied┼║ nasz─ů stron─Ö i sprawd┼║ jak mo┼╝esz smacznie i zdrowo zje┼Ť─ç ┼Ťniadanie bez glutenu.

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *