Muffiny orzechowe z płatkami owsianymi

Muffiny orzechowe z płatkami owsianymi

Składniki na 12 muffinków:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki rzadkiego jogurtu naturalnego (jak będzie gęsty dodać 2 łyżki mleka)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • płatki migdałowe

Orzechowe muffinki z dodatkiem płatków owsianych, które mają konsystencję mokrego biszkoptu.

PRZEPIS:

W jednej misce mieszamy: mąkę z płatkami owsianymi, cukrem, orzechami, kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej mieszamy łyżką jajka z maślanką.
Łączymy zawartość dwóch miseczek i dolewamy oleju. Wszystko dokładnie mieszamy tylko do chwili połączenia się składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości. Wierzch można posypać migdałami. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka).

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Najlepsza owsianka na mleku – jak ją przygotować i z czym ją łączyć
Jelita – tu zaczyna się zdrowie człowieka
Owoce zapiekane pod kruszonkąa
Domowa granola FIT – prosty przepis z filmikiem
Tort z owocami idealny dla dbających o linie
Pralinki z liofilizowanymi malinami
Orzechowe musli z daktylami i masłem orzechowym
Kulki mocy idealne przed treningiem
Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie?
Babeczki proteinowe z owocami
Babeczki owsiane z ciasteczkami oreo
Musli crunchy – czym jest i jak przygotować?
Płatki Teff (miłka abisyńska) – wartościowy produkt bezglutenowy
Płatki owsiane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.