Muffiny marchewkowe z płatkami owsianymi

Muffiny marchewkowe z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 250g płatków zdrowej mieszanki MojeMusli zmielonych na mąkę
  • 250g marchewki starter na tarce o małych oczkach
  • 80ml mleka
  • 2 jajka
  • Sok z połówki pomarańczy + skórka z pomarańczy do aromatu
  • 3 łyżki ulubionego miodu
  • 40g prażonych orzechów ziemnych bez soli pokrojonych na kawałeczki
  • 70g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Aromat waniliowy

Muffiny marchewkowe z dodatkiem płatków owsianych

Tym razem mamy dla Was kolejny przepis na muffiny marchewkowe. A dokładnie muffinki marchewkowo-owsiane. Pyszne, aromatyczne, delikatne i nie mogą się nie udać. Doskonale smakują zaraz po upieczeniu. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kawy. Opcja nie dla alergików orzeszkowych, gdyż nasze muffinki zawierają pyszne orzeszki ziemne.

PRZEPIS:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na nasze muffiny marchewkowe wykładamy 12 papilotkami. Na małym ogniu w rondelku roztapiamy masło i miód, odstawiamy z gazu, dodajemy mleko i jajka, mieszamy rózgą. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać mieszankę z rondelka, aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Na koniec łączymy ciasto z utartą marchewką, robimy to delikatnie i powoli, tylko do połączenia się składników.

Nałożyć porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

I gotowe ? Muffiny można dowolnie udekorować, wedle smaku i kaprysu: owocami, bitą śmietaną lub czekoladą.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Planujesz dziecko? Przygotuj swoje ciało na ciążę
Muszelki czekoladowe – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jak jeść w upały?
Poznaj moc granoli Crunchy Naturalne – energia płynąca z pełnego ziarna owsa
Żurawina liofilizowana – bomba witaminowa!
Parfait z Chia na śniadanie
Śniadanie o niskim indeksie glikemiczny? Nie zapomnij o tych produktach!
Orzechy trudny do zgryzienia? Jakie orzechy są najlepsze?
Domowe crunchy smakuje najlepiej
Indeks glikemiczny IG: TABELA. Jakie produkty mają niski IG?
Mąka migdałowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Miłka abisyńska (płatki Teff) – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Proteinowe muffinki owsiane
Ciasteczka owsiane FIT Ewa Chodakowska
Suszone owoce – jakie owoce na co?
Musli dla przyszłych mam
Musli 3 kontynenty – właściwości, kalorie i wartości odżywcze
Energetyczne batony owsiane idealne na drugie śniadanie
Liofilizacja żywności – co to jest? Dowiedz się jak działa
Owsianka z bananem – ile ma kalori KCAL?

Dodaj komentarz