Muffinki żytnie z nasionami goji i borówkami liofilizowanym

Muffinki żytnie z nasionami goji i borówkami liofilizowanym

Składniki na 12 muffinek:

  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. płatków żytnich
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. mleka (250 ml.)
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 50 g. masła
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 30 g jagód goji
  • 20 g borówki liofilizowanej

Bardzo zdrowe żytnio-owsiane muffiny z jagodami goji i borówkami liofilizowanymi to pyszna przekąska np. na drugie śniadnie.

Przepis jest prosty a muffinki naprawdę jedne ze zdrowszych z jakimi się dotąd spotkaliśmy.

PRZEPIS:

  1. W misce mieszamy płatki żytnie i owsiane. Natępnie zalewamy je mlekiem.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło. Odkadamy do przestygnięcia.
  3. Do płatków dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz sodę. Dokładnie mieszamy łyżką
  4. Przestudzone masło łączymy trzepaczką z jajkami i wlewamy do miski ze składnikami z poprzedniego punktu.
  5. Na końcu dodajemy jagody i borówki liofilizowane krótko mieszamy.
  6. Powstałą masę nakładamy do 3/4 wyokości foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *