Muffinki żytnie z nasionami goji i borówkami liofilizowanym

Muffinki żytnie z nasionami goji i borówkami liofilizowanym

Składniki na 12 muffinek:

  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. płatków żytnich
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. mleka (250 ml.)
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 50 g. masła
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 30 g jagód goji
  • 20 g borówki liofilizowanej

Bardzo zdrowe żytnio-owsiane muffiny z jagodami goji i borówkami liofilizowanymi to pyszna przekąska np. na drugie śniadanie.

Przepis jest prosty a muffinki naprawdę jedne ze zdrowszych z jakimi się dotąd spotkaliśmy.

PRZEPIS:

  1. W misce mieszamy płatki żytnie i owsiane. Natępnie zalewamy je mlekiem.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło. Odkadamy do przestygnięcia.
  3. Do płatków dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz sodę. Dokładnie mieszamy łyżką
  4. Przestudzone masło łączymy trzepaczką z jajkami i wlewamy do miski ze składnikami z poprzedniego punktu.
  5. Na końcu dodajemy jagody i borówki liofilizowane krótko mieszamy.
  6. Powstałą masę nakładamy do 3/4 wyokości foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Ciasteczka owsiane o smaku bananowym
Śliwki – owoce jesieni
Zdrowa czekolada „lekiem na całe zło”
Mąka konopna – bezglutenowa alternatywa mąki zbożowej
Płatki orkiszowe – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Najlepsza owsianka na wodzie
Mąka pszenna typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Ksylitol czy erytrytol – co jest zdrowsze? Czym zamienić cukier? Zdrowy zamiennik cukru?
Odżywianie podczas sesji, matury i egaminów
Płatki jaglane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Błonnikowe Musli – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Prebiotyczny błonnik i jego tajemnice
Dlaczego warto pamiętać o olejach?
Czym zastąpić jajko? Sprawdź nasze propozycje!
Jak nie przytyć na urlopie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.