mrożona kawa

Mrożona kawa – prosty przepis

Czas na letnie orzeźwienie? Sprawdź jak zrobić kawę mrożoną! Poznaj kilka znakomitych przepisów i ciesz się wyjątkowym smakiem na co dzień.

Jak zrobić dobrą kawę?

Podczas przygotowywania kawy mrożonej należy zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów, dzięki którym napój nabierze charakteru. Przede wszystkim rzuć okiem na jakość oraz proporcje składników. Dzięki temu napój zachwyci Cię nie tylko orzeźwieniem, ale również doskonałym smakiem.

Zwróć uwagę, że kawa mrożona może być przyrządzona na wiele sposobów. Do popularnych przepisów należy np. Frappe, Cold Brew czy Caffe Freddo. Najprościej przygotować kawę na gorąco, a później dodać do niej schłodzone mleko i kostki lodu. Możesz również zaparzyć kawę i moczyć ziarna w chłodnej wodzie przez 12 godzin.

Bardzo popularny przepis na kawę mrożoną to wspomniane Frappe. Historia tej popularnej kawy sięga połowy XX wieku. Pewnego razu smakosz miał ochotę na tradycyjną kawę, lecz zabrakło gorącej wody. Wtedy wsypał kawę rozpuszczalną i cukier do shakera, dodał wody i zachwycił się pysznym napojem na zimno. Natomiast napój Cold Brew znany był Japończykom już w XVII wieku.

Z kolei Włosi opracowali recepturę na Caffe Freddo. To znane miłośnikom letniego orzeźwienia espresso z lodem i mleczną pianką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać je z bitą śmietaną i lodami. Ponadto z Italii pochodzi również doskonałe Affogato – deser z dodatkiem kawy. W tym przypadku na lody wylewa się espresso.

Dzisiaj mrożona kawa cieszy się olbrzymią popularnością i jest bardzo często spożywana latem. Można ją wypić w każdej dobrej kawiarni czy cukierni, a także z łatwością przygotować w domu.

Kawa mrożona przepisy

Zastanawiasz się, jak zrobić mrożoną kawę, która zachwyci Cię znakomitym smakiem? Czas na kilka prostych przepisów. Teraz dawka orzeźwienia i zastrzyk energii będą na wyciągnięcie ręki. Poznaj szczegółowe informacje i ciesz się wyjątkowym smakiem

Aromatyczne Frappe

Przede wszystkim to najprostszy przepis na mrożoną kawę. Wystarczy tylko sięgnąć po wysoką szklankę i dodać dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a następnie zalać ją 50 ml zimnej wody i zmiksować za pomocą blendera do uzyskania piany. Później dodaj kostki lodu i gotowe. Napój ten sprawdzi się wręcz idealnie, jeśli tylko potrzebujesz szybkiego orzeźwienia w letnie dni.

Pamiętaj, że intensywny smak i aromat uzyskasz, stosując bazę z pojedynczego bądź wzmocnionego espresso. Najlepszy efekt uzyskasz przy wykorzystaniu świeżo mielonych ziaren. Jeżeli kawa będzie intensywna, brązowa i z kremową pianką, oznacza to, że przepis jest idealny. W dodatku bazę możesz przygotować w dobrym ekspresie automatycznym. Dziś na rynku z powodzeniem znajdziesz modele, dzięki którym znakomite espresso będzie na wyciągnięcie ręki.

Caffe Freddo

Caffe Freddo to kolejny przepis, który przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy, że sięgniesz po 60 ml espresso lub mocnej kawy z kawiarki, 1-2 łyżeczki cukru i kilka kostek lodu. Dodaj przygotowaną kawę i cukier do shakera, mieszaj do powstania odpowiedniej ilości kawowej pianki. Następnie napój przelej do szklanki z kostkami lodu i od razu podaj. Najlepiej pić go przez słomkę.

Cold Brew

Jeśli Twoją prawdziwą pasją jest mrożona kawa przepis na Cold Brew to strzał w dziesiątkę! Przede wszystkim pamiętaj o wyborze o odpowiedniej jakości kawy. Najlepiej postawić na lżejszy gatunek, w którym nie brakuje owocowych nut. W ten sposób zadbasz o najlepszy efekt orzeźwienia.

Do przygotowania napoju będziesz potrzebować 70 g kawy grubo mielonej oraz litr zimnej, przefiltrowanej wody. Wsyp kawę do naczynia i zalej wodą. Zakryj naczynie folią i wstaw do lodówki na około 12 godzin (najlepiej na noc, aby cieszyć się pyszną kawą na śniadanie). Pamiętaj, że możesz sięgnąć po różne proporcje, aby móc odkryć smak, który najlepiej wpisze się w zakres Twoich potrzeb.

Freddo Cappuccino

Jeśli na co dzień towarzyszy Ci kawa mrożona przepis ten na pewno Cię zachwyci. Aby przygotować napój, sięgnij po 60 ml espresso, 50-70 ml zimnego mleka, 1-2 łyżeczki cukru i kostki lodu.

Gotowe espresso przelej do szklanki z kostkami lodu. Zimne mleko spień do uzyskania gęstej pianki i połóż ją na kawę. Napój podawaj ze słomką. To doskonała propozycja dla wszystkich entuzjastów cappuccino, którzy czasem lubią poeksperymentować. Napój zapewni orzeźwienie w gorące dni, a także doda nieco energii. Zdecydowanie warto spróbować!

Kokosowy napój kawowy

Czas na propozycję dla miłośników kokosowych deserów, która z pewnością doda energii i zachwyci zniewalającym smakiem. Przygotuj szklankę mleka kokosowego, 2 łyżki kawy, szklankę mleka skondensowanego oraz kostki lodu.

Zaparz kawę i dodaj do niej mleko kokosowe. Składniki wymieszaj, a następnie dodaj mleko skondensowane. Ponownie wymieszaj do uzyskania optymalnej konsystencji. Na końcu wrzuć kostki lodu do szklanki i zalej ją przygotowanym napojem. Jeśli więc zastanawiasz się, jak zrobic kawe mrozona i uwielbiasz poznawać nowe smaki, obok tej propozycji nie możesz przejść obojętnie.

Kawa mrożona jak zrobić Mokę z masłem orzechowym?

Do przygotowania napoju dla dwóch osób potrzebujesz pół szklanki mleka sojowego lub czekoladowego, łyżkę kawy, szklankę jogurtu czekoladowego, ⅓ filiżanki czekolady lub kakao w proszku, 2 łyżki masła orzechowego, cynamon i kostki lodu. To bardzo prosty i szybki przepis.

Na początku zaparz kawę i wymieszaj z mlekiem czekoladowym do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie wlej jogurt czekoladowy, dodaj czekoladę w proszku oraz masło orzechowe. Na końcu dodaj kostki lodu i wymieszaj wszystko w shakerze. Napój wlej do szklanki, a na koniec dopraw cynamonem.

Kawa na zimno z karmelem

Aby przygotować napoje dla dwóch osób, będziesz potrzebować po ¼ szklanki mocnej kawy, syropu karmelowego i zimnego mleka, 1 łyżkę syropu waniliowego, bitą śmietanę i kostki lodu. To doskonała propozycja zarówno dla entuzjastów deserów, jak i kawy na zimno.

Kawę, karmel, zimne mleko i syrop waniliowy wymieszaj w misce. Następnie dodaj kostki lodu i wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Wlej napój do szklanek, dodaj bitą śmietanę i udekoruj syropem karmelowym.

Kawa mrożona przepis na dobre samopoczucie

Ten popularny napój nie tylko postawi Cię na nogi i zapewni orzeźwienie latem. Dobrze przygotowana kawa bardzo dobrze wpływa na organizm. Jeżeli więc świetnie czujesz się po kofeinie i możesz spożywać ten napój na co dzień, odkryjesz w nim wiele korzyści.

Kawa to doskonałe źródło antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo. Ponadto regularna konsumpcja poprawia krążenie krwi i obniża ryzyko występowania chorób serca. Naukowcy odkryli również, że zmniejsza ryzyko zapadalności na chorobę Parkinsona, Alzheimera oraz cukrzycy typu 2. Jakby tego było mało, napój redukuje częstotliwość ataków duszności u astmatyków. A to tylko niektóre spośród wielu korzyści kawy.

Pamiętaj jednak, że najzdrowsza kawa mrożona będzie bez dodatku cukru. Wystarczy jednak zastąpić go naturalnym słodzikiem (np. stewią), aby móc cieszyć się zdrowym napojem o znakomitym smaku. Jeżeli ograniczasz cukier, musisz również zrezygnować z bitej śmietany czy słodkich syropów. W celu ustalenia odpowiednio dopasowanej diety najlepiej skontaktować się ze specjalistą.

Wybierz swój przepis

Przy wyborze przepisu na kawę mrożoną zwróć uwagę nie tylko na preferencje smakowe, ale również na zawartość makroskładników i kalorii. Ponadto na rynku znajdziesz zarówno kawy o wysokiej, jak i niższej zawartości kofeiny. Nie brakuje również gatunków o nutach orzechowych, czekoladowych czy owocowych. Wszystko to sprawia, że każdy napój może smakować inaczej.

W dobrym sklepie znajdziesz zarówno wysokiej jakości kawy, jak i sprzęty, które pozwolą Ci na przygotowanie najlepszego napoju. Nie zabraknie więc ekspresów, spieniaczy, kawiarek oraz wielu przydatnych na co dzień akcesoriów. Doskonałe kawy na zimno znajdziesz również w dobrych kawiarniach.

Dziś przy wyborze kaw czy deserów na bazie kawy ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Na pewno odkryjesz swoje ulubione kompozycje, a także zupełnie nowe smaki.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owsianka dla dzieci i niemowlaków – kiedy i jak ją przygotować
Czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Suszona żurawina – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Mąka z tapioki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Musli crunchy – czym jest i jak przygotować?
Płatki żytnie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Pudding chia z mango i musli
Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
Smoothie z awokado i borówkami
Płatki Teff (miłka abisyńska) – wartościowy produkt bezglutenowy
Domowa granola FIT – prosty przepis z filmikiem
Owoce zapiekane pod kruszonkąa
Tort z owocami idealny dla dbających o linie
Płatki owsiane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG
Mąka kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Domowe musli. Jak zrobić najlepsze
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki orkiszowe czy owsiane?
Mąka żytnia typu 720 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.