Suszona morwa biała – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze

Morwa biała – wszystko co powinniśmy wiedzieć.

Morwa biała to znakomity przysmak, który nie tylko jest smaczny, ale również jest wspaniałym lekiem. Drzewo morwy białej można poznać po charakterystycznie krótkim pniu oraz okrągłej koronie. Liście są bardzo lśniące oraz posiadają pikowane brzegi. Owoce tego drzewa w smaku są zarazem słodkie jak i mdłe, a w kształcie przypominają jeżyny.

Morwa biała i jej prozdrowotne właściwości

Morwa biała posiada znaczące właściwości lecznicze, ponieważ jest stosowana jako środek wspomagający odchudzanie oraz regulujący poziom cukru. Jak wiadomo z badań, liści morwy hamują działanie enzymów, które odpowiadają za trawienie węglowodanów, a co za tym idzie ograniczają wchłanianie glukozy przez organizm. Owoce morwy białej zawierają często aż 20% cukrów, dlatego bardzo często możemy się spotkać z suszonymi owocami. Dzięki suszeniu owoce te mają właściwości regenerujące siły oraz wzmacniające. Napar z liści morwy białej jest zalecany nawet matkom karmiącym, choć w Polsce najczęściej spotkamy się tylko z preparatami w tabletkach z morwy, lub konfiturami. Możemy również znaleźć suszoną morwę białą, która odznacza się wspaniałym smakiem.

Właściwości lecznicze morwy to między innymi działanie przeciwzapalne, jest również środkiem delikatnie przeczyszczającym, działa wykrztuśnie, zapobiega tworzeniu ciemnych plam na skórze oraz jest naturalnym antybiotykiem. Jak widać morwa biała to owoc, którym może znaleźć wiele zastosowań.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Len złocisty – jak go spożywać i jakie ma właściwości?
Domowe czekoladki z morwą – przepis w wersji fit
Mąka amarantusowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Mango – wartości, kalorie KCAL, witaminy, indeks glikemiczny IG
Suszone morele – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Domowa granola z patelni – zrób to sam!
FIT szarlotka z kruszonką
Granola Anny Starmach – super przepis
Ziarna słonecznika – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Sernik z mango – łatwy i pyszny
Jak upiec domowy chleb w pięciu krokach – 3 WAŻNE ZASADY
Jaka owsianka jest najzdrowsza? Nasze propozycje na nocną owsiankę
Co pić i jak się ochłodzić podczas upału?
Wiosenne odchudzanie – kiedy zacząć, aby zdążyć przed urlopem na plaży?
Odżywianie podczas sesji, matury i egaminów
Płatki jaglane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Owsianka bez gotowania? Przekonaj się sam, że może być pyszna!
Owsianka ketogeniczna – jak przygotować ją w domu?
Jogurt naturalny – z czym jeść by był zdrowy i smaczny? Podpowiadamy!

Dodaj komentarz