Suszona morwa biała – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze

Morwa biała – wartości odżywcze, kalorie KCAL, zastosowanie

Wywodząca się z Azji roślina daje białe owoce podobne, do malin, ale nieco dłuższe. Drzewo o brunatnozielonej lub zielonkawoszarej barwie kory ulubiło sobie klimat tropikalny, ale i w umiarkowanym świetnie sobie radzi. Owoce, jak i liście morwy szybko zostały docenione przez konsumentów na całym świecie. Równie szybko przykuły uwagę naukowców, bowiem mają one w sobie mnóstwo wartości odżywczych, witamin i minerałów, które wspomagają nasz organizm na wiele sposobów.

Wartości odżywcze morwy białej

W 100 gramach świeżo zerwanego owocu morwy białej znajdziemy zaledwie 43 kalorie. Około 10% tej wartości stanowią białka, blisko 2% to błonnik. Tłuszcze i białko, podobnie jak błonnik stanowią niecałe 2% całości.

Niepozorne pod względem makroskładników owoce skrywają potężną dawkę drogocennych witamin i minerałów. Przede wszystkim są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Ta bierze udział w budowaniu odporności, przyspiesza proces gojenia się ran, ułatwia przyswajanie żelaza itp. Dostarcza również witaminę A i witaminy z grupy B. Dodatkowo uzbrojona jest w spore zapasy wapnia, cynku, miedzi manganu, potasu i właśnie żelaza.

Z kolei suche owoce morwy białej mają około 261 kcal w 100 g, przy czym 7,6 g to białka, 14,4 g – węglowodany, 0 g – tłuszcze. Podobnie, jak w przypadku świeżego owocu – zawiera wyżej wymienione witaminy oraz minerały, jednak w tym przypadku wartości te są znacznie większe – niemal dziesięciokrotnie!

Liście morwy białej

Liście morwy zawierają wysoką zawartość związków polifenolowych, w tym flawonoidów – te znane są z właściwości antyoksydacyjnych. Dodatkowo występują w nich: kwas askorbinowy, beta-karoteny, kwas foliowy i różne minerały. Wykazują również wysokie działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.

Leczenie nadciśnienia i obniżanie złego cholesterolu

Lecznicze działanie tej rośliny jako pierwsi poznali Chińczycy. Liście morwy wykorzystywali do obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu. Po wielu latach ich „przypuszczenia” potwierdziły badania naukowe. Dodatkowo okazało się, że liście morwy białej wykazują wcześniej wspomniane wysokie właściwości antyoksydacyjne. Jednak w tym przypadku oznacza to, że utlenianie lipoprotein z niską gęstością jest niwelowane, czego konsekwencją jest zapobieganie wzrostom złego cholesterolu we krwi.

Morwa biała dla cukrzyków?

Napar z liści morwy, głównie za sprawą alkanoidu DNJ (1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol), który potrafi szybko zmniejszyć rozkład skrobi zawartej w pożywieniu na cukry proste, co z kolei zmniejsza hiperglikemię (zbyt wysoki poziom cukru we krwi) poposiłkową. Jest polecany zarówno diabetykom, jak i w profilaktyce cukrzycy.

Inne właściwości liści morwy białej

Poza wyżej wymienionymi, trzeba zaznaczyć, że liście morwy białej zawierają wiele substancji przeciwutleniających, na przykład antocyjany, wyżej wspomniana witamina C i flawonoidy. Spowalniają one procesy starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko występowania nowotworów.

Inną substancją wartą uwagi jest kwercetyna. Pomaga ona utrzymać prawidłową gospodarkę węglową, oraz chroni przed działaniem wolnych rodników.

Morwa biała na odchudzanie?

Jeszcze jak! Wpływa ona na działanie enzymów jelitowych, a konkretniej opóźnia rozkład cukrów złożonych do prostych. Dzięki temu węglowodany wchłaniają się wolniej – i również wolniej odkłada się tkanka tłuszczowa. Zawarty w owocach morwy błonnik wspomaga przemianę materii i daje uczucie sytości. Z kolei napar zmniejsza apetyt na słodycze.

Jak spożywać morwę białą?

Jeśli chodzi o suszone liście, to jak zostało wspomniane wyżej – najlepiej przygotować napar. Wystarczy zalać je wrzątkiem, a uraczy cię delikatny, lekko słodkawy smak, oraz przyjemny aromat.

Suszone owoce morwy białej mogą być spożywane na przykład jako przekąska będąca alternatywą dla słodyczy. Może być składnikiem twojego musli, jak i dodatkiem do owsianki. Dodatkowo sprawdzi się jako składnik ciast, koktajlów itp.

Z kolei świeże owoce mogą posłużyć nam jako składnik różnego rodzaju przetworów – dżemów, soków, syropów, nalewek. Dojrzałe owoce morwy powinny ukazać się naszym oczom pod koniec lipca.

Skąd wzięła się i jak wygląda morwa biała?

Morwa biała pochodzi z Chin, gdzie uprawiana była od wieków. Obecnie (rozprzestrzeniając się z upraw) rośnie dziko w Afryce, Ameryce Północnej i Południowej i na wyspach Pacyfiku. Również w Europie uprawiana jest od XI wieku.

Owocostany osiągają długość około 2 cm. Mimo, że w samej nazwie rośliny znajdziemy słowo „biała”, to owoce – poza kolorem białym – mogą mieć barwę różową i fioletowoczarną. Czasem występuje w Polsce, chociaż bywa często mylona, najczęściej przez inną, niż biała barwę.

Drzewo morwy białej dorasta nawet do 15 metrów. Dodatkowo posiada przewody mleczne, wytwarzające mleczny sok. Liście morwy osiągają do 18 cm długości.

Morwa w naszym sklepie pochodzi z Tadżykistanu.

Skąd pochodzi morwa biała? Jaki jest kraj pochodzenia morwa biała?

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Czekoladowy pudding chia
Jak wybrać najlepsze musli? Doradzamy!
Jagody goji – cenne właściwości
Omlet na słodko z bananem
Muffinki żytnie z nasionami goji i borówkami liofilizowanym
Mąka TEFF z miłki abisyńskiej – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Lekkie tartaletki z kremem jogurtowym
Dieta a odporność
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki kukurydziane czy owsiane? Które zdrowsze?
Domowe musli z miodem
Domowe zdrowe snickersy na płaski brzuch
Mąka ryżowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pestki dyni – właściwości, wartości odżywcze, kalorie KCAL i indeks glikemiczny IG
Jak jeść i pić w upały?
Mąka z płaskurki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Jak musli może wspomagać leczenie chorób cywilizacyjnych?
Produkty light
Siemię lniane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
Mąka gryczana biała – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.