[vc_row][vc_column][vc_column_text]Miód jest jednym z najstarszych naturalnych produktów pozyskiwanych przez człowieka. Już Hiporates wykorzystywał miód w leczeniu wątroby, nerek, a nawet jelit. Do dziś wykorzystujemy miód w leczeniu przeziębień, bólu gardła, a także jako środek dezynfekcyjny (np. skaleczeń na ciele).[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Spis treści
Jak powstaje miód?
Prawdziwy miód to oczywiście efekt pracy pszczół. Aby otrzymać 1g miodu pszczoła musi odwiedzić około 1500 kwitnących kwiatów. Pszczoła zbiera nektar i w ulu w wyniku naturalnych procesów i działania pszczół miód dojrzewa i stanowi zapas pokarmu dla całego ula na okres zimy – pod warunkiem, że wcześniej pszczelarz nie zamieni drogocennego miodu na słodką wodę.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Jak działa miód?
Miód działa inaczej w zależności od tego z jakich roślin powstał. Różni się przy tym znacząco także smakiem i wyglądem (np. miód rzepakowy jest delikatny i biały, a gryczany – bardzo intensywny i ciemny).
- Miód kwiatowy – zawiera dużą dawkę potasu. Dzięki temu wspomaga leczenie nadciśnienia, a także innych chorób serca.
- Miód akacjowy – delikatny korzystnie wpływa na pracę układu mięśniowego np. przy zakwasach.
- Leśny miód – idealny do leczenia gardła, a także drobnych infekcji.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Jak wprowadzić miód do codziennej diety?
- Miód z białym serem i świeżym pieczywem np. w ramach II śniadania czy podwieczorku.
- Miód jako naturalny słodzik do herbaty z cytryną (uwaga, zanim dodamy miód herbata powinna przestygnąć do temperatury około 60-70st.C).
- Miód z gęstym greckim jogurtem i orzechami jako podwieczorek lub deser po obiedzie.
- Miód jako dodatek do płatków śniadaniowych niesłodzonych.
- Miód jako dodatek do mleka jako idealny środek na przeziębienie.
Tak więc, miód to nie słodki ulepek, ale przyprawa bogów. Należy ją jednak stosować – jak każdą przyprawę – w niewielkich ilościach.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
[bc_random_banner]
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:
Musli Classic – KCAL, skład i właściwości
Profilaktyka chorób nowotworowych a dieta
Zaburzenia przyjmowania glutenu – czy płatki owsiane zawierają gluten?
Prażone płatki owsiane – jak przygotować i dlaczego warto jeść
Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym
Jedzenie a kondycja skóry
Znajdźmy czas na śniadanie!
Płatki kukurydziane bez cukru – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Musli bez glutenu na śniadanie
Co warto wiedzieć o chlebie? Sprawdź nasz blog o chlebie!
Oczyszczająca dieta detoks a przesilenie wiosenne
Erytrol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny. Co to jest erytrol?
Proteinowe kulki mocy o smaku Pinacolada
Płatki 6 zbóż – KCAL, skład i właściwości
Orzechy włoskie – zdrowa przekąska
Ciasto w słoiku o smaku oreo
Dieta antyhistaminowa – dostosuj ją do siebie
Jak zrobić owsiankę? Owsianka na kilka sposobów!
Owies – najzdrowsze zboże
Jogurtowe placuszki z musli
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.