Miechunka - owoc o cudownych właściwościach

Miechunka Physalis – owoc o cudownych właściwościach

Miechunka (physalis), znana również jako wiśnia peruwiańska lub rodzynka brazylijska. Jest to roślina egzotyczna, głównie ozdobna, ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Posiada wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Jakie właściwości zdrowotne ma miechunka?

Miechunka – co to jest?

Physalis jest obecnie uprawiana na całym świecie, wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie Inkowie znali już swoje właściwości zdrowotne i nazywali miechunkę złotą jagodą. Obecnie jest powszechnie znana i uprawiana na całym świecie. Jest to roślina wieloletnia, należąca do roślin (Solanaceae), do którego należą również pomidory, bakłażany czy papryka. Owoc miechunki przypomina małego pomidorka, ukrytego w brązowej osłonce (tzw. miech). Owoc miechunki jest intensywnie pomarańczowy, zielony lub żółty. Miechunka ma miękkie i soczyste owoce z małymi jadalnymi żółtymi nasionami. Cechą charakterystyczną miechunki jest słodko-kwaśny smak, przypominająca nieco ananasa. Co ciekawe, owoce są jedyną jadalną częścią tej rośliny. Zarówno liście, jak i korzenie mogą być trujące i trujące dla ludzi.

Miechunka Physalis – wartości odżywcze

Miechunka słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z bogatych składników odżywczych zawartych w jej owocach. Miechunka to przede wszystkim cenne źródło różnych antyoksydantów. Słynie z bogatych witamin A i C, fosforu, żelaza, potasu i cynku.

  • Węglowodany: 15,68 g
  • Białko: 2,66 g
  • Tłuszcz: 0,98 g

Miechunka – właściwości zdrowotne

Miechunka od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej do leczenia różnych schorzeń. Najczęściej stosuje się go w leczeniu zapalenia wątroby, zapalenia skóry, malarii, reumatyzmu, astmy i białaczki. W Ameryce Południowej jest stosowany jako środek moczopędny i przeciwastmatyczny, podczas gdy w Afryce Południowej może łagodzić stany zapalne. Warto w tym miejscu podkreślić, że owoce miechunki w ostatnich latach przeszły niezliczone testy dotyczące wpływu tego owocu na organizm człowieka.

Miechunka poprawia wzrok

Luteina i β-karoten zawarte w owocach, a także kilka innych karotenoidów, pomagają poprawić widzenie. Miechunka pomaga redukować lub zapobiegać chorobom rozwijającym się wraz z wiekiem, takim jak ślepota nocna.

Miechunka wspiera działanie jelit

Suszona miechunka ma wysoką zawartość błonnika, co z kolei ma ogromny wpływ na pracę naszych jelit. Owoc zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Jedzenie babeczek ma ogromny wpływ na układ pokarmowy, a także może zwalczać zaparcia.

Miechunka wspiera zdrowie układu kostnego

Miechunka zawiera wiele składników, które mogą pozytywnie wpłynąć na rozwój i zdrowie naszych kości. W skład tych składników wchodzą wapń, fosfor oraz duża ilość pektyn, składniki te pozwalają na przyswajanie tych składników przez organizm. Owoce zawierają również dużo witaminy K, która jest niezbędnym elementem budowy kości i chrząstek.

Miechunka wspiera układu odpornościowy

Miechunka to cenne źródło witaminy C. Witamina C nie tylko działa jako przeciwutleniacz, ale także odgrywa ważną rolę w tworzeniu kolagenu i gojeniu się ran. Spożywanie owoców z dużymi dawkami witaminy C może wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.

Miechunka wspiera układu krwionośny

Miechunka poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych, zmniejsza ryzyko miażdżycy, dzięki zawartości witaminy C. Miechunka jest również źródłem witaminy B, która odpowiada za produkcję acetylocholiny, która jest neuroprzekaźnikiem przekazującym informacje do mięśni i nerwów. Niedobór witaminy B1 może powodować nieregularne bicie serca i dalszą arytmię.

Miechunka – jak stosować?

Owoce miechunki możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością, więc upewnij się, że są dojrzałe i ciemnopomarańczowe. Miechunkę można jeść na surowo po obraniu i umyciu. Owoce te wykorzystywane są również w przetworach, dżemach i nalewkach. Może być również dodany do sałatek, ciast i ozdabiania tradycyjnych wypieków.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Mąka orkiszowa typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka gryczana biała – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka gryczana z prażonej kaszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka kokosowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka kasztanowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka sojowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka amarantusowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka migdałowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka TEFF z miłki abisyńskiej – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka pełnoziarnista z samopszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Jogurt – jakie ma właściwości odżywcze?
Jaka mąka do wypieku chleba – żytnia, pszenna czy orkiszowa?
Żywienie dzieci – od EKO słoiczka do fast food’a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.