Mandarynki nie tylko od święta - indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze

Mandarynki nie tylko od święta – indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze

Chyba każdy wie jak wygląda i smakuje. Zapewne większość z nas kojarzy ją głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. Mandarynka – jak każdy cytrus – jest skarbnicą witaminy C. Jednak – tym razem jako jedyny cytrus – skrywa w sobie bardzo korzystny dla naszego zdrowia związek. Co takiego sprawia, że mandarynkę warto jeść nie tylko od święta?

Złoty środek – nobiletyna

Wspomnianym wcześniej związkiem jest nobiletyna. Jest to flawonoid, czyli związek roślinny o działaniu antyoksydacyjnym. Oznacza to, że neutralizuje on działanie wolnych rodników i usuwa ich nadmiar z organizmu, zapobiegając tym samym poważnym uszkodzeniom komórek, i – co za tym idzie – przedwczesnemu starzeniu. Jednak antyoksydanty to dość „popularny” składnik wielu warzyw i owoców, ale nobiletyna ma bardzo sprecyzowane spektrum działania – pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń.

Wartości odżywcze mandarynek

Mandarynka w 100 gramach zawiera tylko 45 kalorii, bowiem większość jej objętości, bo aż 85%, stanowi woda. Poza tym, około 10% to węglowodany, 2% błonnik. Białko i tłuszcze to szczątkowe wartości, poniżej 1%. Dodatkowo owoc ten ma niski indeks glikemiczny, co również pomaga w odchudzaniu.

Lepsza odporność i zdrowy wzrok

Jednak nie warto patrzeć na mandarynkę przez pryzmat makroskładników. Owoc ten znany jest z tego, że jest bogatym źródłem witaminy C. Ta, jak powszechnie wiadomo pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Poza tym, że – podobnie, jak nobiletyna – jest antyoksydantem, wpływa na naszą odporność, działa stabilizująco na psychikę, ułatwia proces gojenia się ran itp.

Dodatkowo – wśród cytrusów – jest jednym z tych, które zawierają największe pokłady witaminy A. Ta ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój sylwetki u dzieci, bowiem pomaga budować silne kości i zęby. Poza tym chroni skórę przed promieniami UV i poprawia jej kondycję. Utrudnia także rozwój chorób oczu – jaskry i zaćmy.

Kontynuując wątek witamin – mandarynka uzbrojona jest jeszcze w witaminy: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3, B6, E.

Jest również dobrym źródłem cennych minerałów: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód, cynk.

Skórka mandarynki w walce z rakiem?

Badania nad skórką mandarynki dowiodły, że zawiera ona substancję zwaną salvestrol Q40. Związek ten przekształca się we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną dla nich substancję. Ta wspomaga rozkład komórek rakowych. Nie działa ona jednak na wszystkie rodzaje tych komórek.

Skąd pochodzi mandarynka?

Prawdopodobnie pochodzi z Azji Południowej, jednak w dniu dzisiejszym jest uprawiana w wielu miejscach na świecie, które cechują się tropikalnym klimatem. Owoce te wydają albo duże krzewy, albo małe drzewka rosnące do 8 metrów wysokości.

Odmiany mandarynki

Mandarynka występuje w wielu odmianach, bowiem bardzo łatwo krzyżuje się z innymi cytrusami. Jednak do najpopularniejszych należą:

  • Klementynki – mało pestek, dobrze odchodząca skórka. Jest efektem skrzyżowania mandarynki z gorzką pomarańczą.
  • Satsuma – cienka, łatwo odchodząca skórka, praktycznie brak pestek.
  • Tangelo – krzyżówka mandarynki i grejpfruta. Delikatnie gorzki finisz, lecz w ogólnym odczuciu słodka.

Jakie mandarynki wybierać?

Najważniejszą zasadą, którą powinieneś kierować się podczas kupna mandarynek jest ich aromat – im bardziej intensywny, tym lepiej. Kolejnym ważnym czynnikiem jest oczywiście wygląd. Te, które powinny znaleźć się w naszym koszyku muszą być intensywnie pomarańczowe, dodatkowo lekko miękkie. Jeśli znajdziesz „puste” miejsca pod skórką, to szukaj dalej, bo taka mandarynka może być wyschnięta.

Mandarynka – czy dla wszystkich?

Mimo swoich prozdrowotnych właściwości, mandarynka nie jest dla każdego. Musimy pamiętać, że owoc może być przyczyną alergii, dlatego właśnie odradza się jedzenie mandarynek w dużych ilościach kobietom w ciąży.

Jeśli jednak powyższe Ciebie nie dotyczy, śmiało sięgaj po mandarynki w wolnej chwili. Owoc ten świetnie nada się jako przekąska. Szczególnie skuteczny może okazać się również w walce z nadwagą. Dlatego jedz mandarynki nie tylko od święta!

Indeks glikemiczny mandarynek

Indeks glikemiczny mandarynek wynosi 30. Sprawdź indeksy glikemiczne żywności.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Trufle czekoladowe w liofilizowanych malinach
Węglowodany – dlaczego są ważne w żywieniu człowieka?
Miód – przyprawa bogów czy słodki ulepek?
Mąka kasztanowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Babeczki jogurtowe z malinami
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Herbata na przeziębienie – sprawdź która jest najlepsza
Mąka pełnoziarnista z samopszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Owsianka pieczona – zrób ją w domu!
Gruszki – indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Mąka pszenna tortowa typu 450 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Owoce liofilizowane w musli
Mąka gryczana z prażonej kaszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Otręby pszenne – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – jak go zrobić?
Kinder country batony musli
Morwa biała – wszystko co powinniśmy wiedzieć.
Ciasteczka owsiano-bananowe z bakaliami
Obiad na słodko – bezglutenowe naleśniki z makiem
Owoce jagodowe, tak jak chcesz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.