Mąka żytnia typu 720 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka żytnia to jeden z trzech rodzajów mąki, inny niż pszenna i orkisz, który można wykorzystać do wyrobu chleba i zakwasu. W przeciwieństwie do przetworzonej mąki pszennej, mąka żytnia zachowuje wiele składników odżywczych. Z żywieniowego punktu widzenia wartość odżywcza żyta jest równoważna wartości odżywczej pszenicy. Jednak na przykład zawartość aminokwasu lizyny jest znacznie wyższa.
Mąka żytnia typu 720 posiada barwę jasno szarą i zapach lekko zbożowy. Natomiast wytwarzany zakwas chlebowy z maki żytniej nadaje pieczywu piękny, lekkokwaśny smak i aromat.
Spis treści
Sprawdź czym jest typ mąki!
Właściwości mąki żytniej typu 720. Jakie właściwości ma mąka żytnia typu 720?
Dlatego mąka żytnia typu 720 to wciąż tłuszcz, błonnik pokarmowy, cukier, witamina B (witamina B1, B2, B3 i B6) oraz witamina E i minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo . Na uwagę zasługuje również struktura białka – spośród aminokwasów najbardziej korzystne dla zdrowia są albuminy i globuliny.
Zastosowanie mąki żytniej typu 720. Do czego nadaję się mąka żytnia typu 720?
Mąką żytnia typu 720 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje się do:
- wypieku domowego chleba żytniego jak i mieszanego
- naleśników
- zakwasu chlebowego
- zakwasu żurkowego
- makaronów
Mąka żytnia typu 720 – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka żytnia typu 720?
- wartość energetyczna – 1370kJ / 327kcal
- białko – 5,9 g
- węglowodany – 77,4 g
- tłuszcz – 1,7 g
- błonnik – 6,4 g
Mąka żytnia typu 720 – gdzie kupić?
Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę żytnią typu 720? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.
Daje uczucie sytości
Żyto jest doskonałym źródłem błonnika i jest szczególnie ważne dla osób, które nie mają wystarczającej ilości błonnika w swojej diecie. Błonnik żytni składa się z niecelulozowych polisacharydów, które bardzo skutecznie wiążą cząsteczki wody i dają uczucie sytości.
Czy mąka żytnia jest zdrowa?
Niższy poziom cholesterolu
Mąka żytnia typu 720 wspiera zdrowie serca na wiele sposobów – w wielu badaniach wiąże się spożywanie mąki żytniej ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Na przykład w ośmiotygodniowym badaniu porównano wpływ jedzenia mąki żytniej i pszennej na poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy wykazali, że mąka żytnia jest o 14% wyższa niż mąka pszenna pod względem obniżania poziomu złego cholesterolu LDL.
Pomaga w zaparciach
Ponieważ mąka żytnia typu 720 jest bogata w błonnik, aktywnie uczestniczy w poprawie strawności, ponieważ wchłania wodę, zwiększając tym samym przepuszczalność jelit. Niektóre badania wykazały, że mąka żytnia typu 720 może być skuteczniejsza w leczeniu zaparć niż mąka pszenna. Inne badania wykazały również, że błonnik z mąki żytniej może zwiększać zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są związane z wieloma korzystnymi efektami, w tym utratą wagi, obniżeniem poziomu cukru we krwi i zapobieganiem rakowi okrężnicy.
Skąd pochodzi mąka żytnia? Jaki jest kraj pochodzenia mąki żytniej?
Przeczytaj inne nasze Artykuły:
Najlepsza owsianka na wodzie – przepis i porady jak ją urozmaicać!
Jaka owsianka jest najzdrowsza? Nasze propozycje na nocną owsiankę
Indeks glikemiczny IG: TABELA. Jakie produkty mają niski IG?
Siemię lniane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Nasion Chia – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Suszone morele – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Orzechy włoskie – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Wiśnia- właściwości odżywcze, indeks glikemiczny IG
Ziarna słonecznika – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Chipsy kokosowe – właściwości i kalorie. Z czym je jeść?
Pudding chia z mango i musli
Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
? Smoothie z awokado i borówkami
Płatki branflakes – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska