Mąka żytnia typu 720 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka żytnia typu 720 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka żytnia to jeden z trzech rodzajów mąki, inny niż pszenna i orkisz, który można wykorzystać do wyrobu chleba i zakwasu. W przeciwieństwie do przetworzonej mąki pszennej maka zytnia zachowuje wiele składników odżywczych. Z żywieniowego punktu widzenia wartość odżywcza żyta jest równoważna wartości odżywczej pszenicy. Jednak na przykład zawartość aminokwasu lizyny jest znacznie wyższa. Mąka żytnia typu 720 posiada barwę jasnoszarą i lekko zbożowy zapach. Natomiast wytwarzany zakwas chlebowy z mąki żytniej nadaje pieczywu piękny, lekkokwaśny smak i aromat.

Różnice pomiędzy mąką żytnią a pszenną

Mąka żytnia bardzo często kojarzy nam się z żywnością zdrową, lepszą, bogatszą w wartości odżywcze, ale też z dietą redukcyjną. Mąka żytnia zawiera więcej tłuszczu, aniżeli białka i jest świetnym wyborem dla osób, które walczą z insulinoopornością oraz cukrzycą. Mąka żytnia polecana jest tym, którzy mają kłopoty z wątrobą i muszą być na specjalnej diecie.

Na rynku znajdziemy trzy popularne rodzaje mąki żytniej – 580, 720 oraz 2000. Zanim przejdziemy do omówienia mąki typ 720 oraz jej fantastycznych właściwości, warto zapoznać się z różnicami, które sprawiają, że mąka żytnia oraz mąka pszenna stoją po dwóch różnych stronach barykady.

Mąki te różnią się między sobą barwą, wyglądem i smakiem. Wiele różnic powstaje już na etapie produkcji. Mąkę pszenną poddaje się oczyszczaniu, dlatego też pozbawiona jest witamin, minerałów i innych cennych składników. Z kolei mąka żytnia nie przechodzi tak intensywnego oczyszczania, posiada obniżony indeks glikemiczny, a ponadto zawiera więcej błonnika. Organizm człowieka znacznie lepiej radzi sobie z przyswajaniem produktów z pełnego żyta, niż pszennych.

Mąka żytnia 720 — smak, wygląd

Na pierwszy rzut oka mąka żytnia wydaje się bardziej zbita. Posiada dość ciemny kolor. Wyczuwalne są w niej różnego rodzaju niezmielone ziarna. Wypieki, w których zastosowano mąkę żytnią, są bardzo wyraziste, wyróżniają się lekko orzechowym aromatem. To może nie pasować każdemu, ponieważ kanapka chleba żytniego będzie charakteryzowała się lekko orzechowym aromatem, co nie komponuje się dobrze ze wszystkimi dodatkami czy daniami. Jednak to właśnie ten specyficzny smak sprawia, że mąka żytnia ma tak wielu zwolenników.

Mąka żytnia typu 720 – wartości odżywcze i kalorie w przeliczeniu na 100 g

Mąka żytnia typu 720 charakteryzuje się szaro-brązową barwą. Gdzieniegdzie posiada ciemniejsze pstrociny, które pozostały po mieleniu. Ten typ posiada również śladowe ilości zarodków oraz otrębów.

  • wartość energetyczna – 1370kJ / 327kcal
  • białko – 5,9 g
  • węglowodany – 77,4 g
  • tłuszcz – 1,7 g
  • błonnik – 6,4 g

Produkty wykonane z użyciem mąki żytniej typu 720 charakteryzują się fantastycznymi właściwościami odżywczymi. Decydując się na wdrożenie ich do diety, jednocześnie decydujemy się na dostraczenie organizmowi witamin z grupy B (B1, B2, B3 oraz B6), a także witaminy E. Nie brakuje w nich także cennych minerałów. Chodzi głównie o miedź, magnez, cynk, fosfor czy żelazo. Mąka żytnia typ 720 świetnie wspomaga odporność organizmu, dba o zdrowie człowieka, ale również o jego codzienne samopoczucie.

Nie da się też ukryć, że organizm człowieka bardziej polubi się z wyrobami z mąki żytniej, niż pszennej, a to za sprawą mniejszej ilości glutenu (mieszaniny białek roślinnych). Produkty z mąki żytniej polecane są więc osobom, które chorują na celiakię. Chronią również organizm przed nowotworami oraz stymulują odpowiedni poziom cukru we krwi.

Właściwości zdrowotne mąki żytniej

Mąka żytnia ma sporo fantastycznych właściwości zdrowotnych. Warto się z nimi zapoznać, zanim sięgniemy po wyroby z mąki żytniej typu 720.

Daje uczucie sytości

Żyto jest doskonałym źródłem błonnika i jest szczególnie ważne dla osób, które nie mają wystarczającej ilości błonnika w swojej diecie. Błonnik żytni składa się z niecelulozowych polisacharydów, które bardzo skutecznie wiążą cząsteczki wody i dają uczucie sytości. Błonnik odporny jest na działanie enzymów, które obecne są w przewodzie pokarmowym, dlatego też zwiększa efektywność trawienia, wspomaga wchłanianie składników odżywczych, wspomaga perystaltykę jelit, jak i działa hipocholesterolemicznie.

Niższy poziom cholesterolu

Mąka żytnia typu 720 wspiera zdrowie serca na wiele sposobów – w wielu badaniach wiąże się spożywanie mąki żytniej ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Na przykład w ośmiotygodniowym badaniu porównano wpływ jedzenia mąki żytniej i pszennej na poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy wykazali, że mąka żytnia jest o 14% wyższa niż mąka pszenna pod względem obniżania poziomu złego cholesterolu LDL.

Pomaga w zaparciach

Ponieważ mąka żytnia typ 720 jest bogata w błonnik, aktywnie uczestniczy w poprawie strawności, ponieważ wchłania wodę, zwiększając tym samym przepuszczalność jelit. Niektóre badania wykazały, że mąka żytnia typu 720 może być skuteczniejsza w leczeniu zaparć niż mąka pszenna. Inne badania wykazały również, że błonnik z mąki żytniej może zwiększać zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są związane z wieloma korzystnymi efektami, w tym utratą wagi, obniżeniem poziomu cukru we krwi i zapobieganiem rakowi okrężnicy.

Zastosowanie mąki żytniej typu 720 – do czego nadaje się mąka żytnia typu 720?

Mąką żytnia typu 720 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje się do:

  • wypieku domowego chleba żytniego jak i mieszanego, bagietek, bułeczek,
  • naleśników,
  • zakwasu chlebowego,
  • zakwasu żurkowego,
  • makaronów.

Mąka z pełnego żyta świetnie sprawdza się podczas wypieku domowego chleba, który jest doskonałą alternatywą dla pieczywa ze sklepu, pełnego rozmaitych dodatków oraz spulchniaczy. Można z niej upiec także czekoladowe ciasteczka. Jak widać, nic nie stoi na przeszkodzie, aby mąkę żytnią 720 wykorzystać na wiele sposobów.

Dla kogo mąka żytnia typu 720?

Produkty z mąki żytniej typu 720 z reguły dedykowane są każdemu zdrowemu człowiekowi. Jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, warto po nie sięgnąć, ponieważ posiadają cenne właściwości odżywcze oraz zdrowotne, które rewelacyjnie wpłyną na organizm wszystkich osób, niezależnie od wieku czy samopoczucia. Produkty z mąki żytniej przede wszystkim zalecane są na diecie odchudzającej. Duża ilość błonnika pozwala na dłuższe odczuwanie sytości, a to zmniejsza ryzyko podjadanie.

Mąka żytnia typ 720 ma niski indeks glikemiczny, jest więc doskonała dla cukrzyków. Chleb, bułka lub bagietka z mąki żytniej doskonale stabilizują wydzielanie insuliny, a przy okazji obniżają poziom cholesterolu we krwi. Jedyne przeciwwskazanie do spożywania produktów z mąki żytniej to problemy żołądkowe wynikające z nadmiaru błonnika, takie jak operacje układu pokarmowego, biegunki czy mdłości.

Co ciekawe, statystyczny Polak w ciągu jednego roku jest w stanie zjeść ok. 102 kilogramy produktów zbożowych. Patrząc na tę ogromną ilość, od razu możemy stwierdzić, że znacznie lepszym wyborem będą produkty zbożowe, które po prostu oferują naszemu organizmowi znacznie więcej, niż białe pieczywo.

Skąd pochodzi mąka żytnia? Jaki jest kraj pochodzenia mąki żytniej?

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Jelita – tu zaczyna się zdrowie człowieka
Zdrowa czekolada „lekiem na całe zło”
Śliwki – owoce jesieni
Mąka pszenna typu 750 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Ciastkeczka z amarantusem
Czym jest żywność funkcjonalna? Przykłady żywności funkcjonalnej
Najlepsza owsianka na wodzie
Nowalijki – za i przeciw
Bezglutenowy Mix – właściwości płatków, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Owsianka czekoladowa z bananem
Siemię lniane – naturalny błonnik pokarmowy w twojej diecie
Mąka owsiana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Płatki jęczmienne – KCAL, indeks glikemiczny IG, skład i właściwości
Wielkanocne babeczki owsiane z serkiem homogenizowanym
Pitaja – smoczy owoc
Morwa biała – wartości odżywcze, kalorie KCAL, zastosowanie
Batoniki energetyczne z quinoa – przepis doskonały
Mąka orkiszowa typu 700 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Kokosowe kulki mocy z liofilizowanymi malinami w wersji FIT
Granola – czy warto ją jeść?