Mąka żytnia typu 2000 sitkowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka żytnia typu 2000 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mąka żytnia to jeden z trzech rodzajów mąki, inny niż pszenna i orkisz, który można wykorzystać do wyrobu chleba i zakwasu. W przeciwieństwie do przetworzonej mąki pszennej, mąka żytnia zachowuje wiele składników odżywczych. Z żywieniowego punktu widzenia wartość odżywcza żyta jest równoważna wartości odżywczej pszenicy. Jednak na przykład zawartość aminokwasu lizyny jest znacznie wyższa.

Mąka żytnia typu 2000 posiada barwę jasno szarą i zapach lekko zbożowy. Natomiast wytwarzany zakwas chlebowy z maki żytniej nadaje pieczywu piękny, lekkokwaśny smak i aromat.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Sprawdź czym jest typ mąki!

[/vc_column_text][vc_column_text]

Właściwości mąki żytniej typu 2000. Jakie właściwości ma mąka żytnia typu 2000?

Dlatego mąka żytnia typu 2000 to wciąż tłuszcz, błonnik pokarmowy, cukier, witamina B (witamina B1, B2, B3 i B6) oraz witamina E i minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo . Na uwagę zasługuje również struktura białka – spośród aminokwasów najbardziej korzystne dla zdrowia są albuminy i globuliny.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Zastosowanie mąki żytniej typu 2000. Do czego nadaję się mąka żytnia typu 2000?

Mąką żytnia typu 2000 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • wypieku domowego chleba żytniego jak i mieszanego
  • zakwasu chlebowego
  • zakwasu żurkowego
  • makaronów razowych

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Mąka żytnia typu 2000 – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka żytnia typu 2000?

  • wartość energetyczna – 1260kJ / 301kcal
  • białko – 8,1 g
  • węglowodany – 74 g
  • tłuszcz – 2,2 g
  • błonnik – 12,8 g

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner hcbrwpb_visible_for_roles=”administrator”][vc_column_text]

Do czego stosować mąkę żytnią typu 2000? Przepisy z mąką żytnią typu 2000:

[catlist tags=”mąka-żytnia” orderby=title order=asc excerpt=yes][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Daje uczucie sytości

Żyto jest doskonałym źródłem błonnika i jest szczególnie ważne dla osób, które nie mają wystarczającej ilości błonnika w swojej diecie. Błonnik żytni składa się z niecelulozowych polisacharydów, które bardzo skutecznie wiążą cząsteczki wody i dają uczucie sytości.

Czy mąka żytnia jest zdrowa?

Niższy poziom cholesterolu

Mąka żytnia typu 2000 wspiera zdrowie serca na wiele sposobów – w wielu badaniach wiąże się spożywanie mąki żytniej ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Na przykład w ośmiotygodniowym badaniu porównano wpływ jedzenia mąki żytniej i pszennej na poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy wykazali, że mąka żytnia jest o 14% wyższa niż mąka pszenna pod względem obniżania poziomu złego cholesterolu LDL.

Pomaga w zaparciach

Ponieważ mąka żytnia typu 2000 jest bogata w błonnik, aktywnie uczestniczy w poprawie strawności, ponieważ wchłania wodę, zwiększając tym samym przepuszczalność jelit. Niektóre badania wykazały, że mąka żytnia może być skuteczniejsza w leczeniu zaparć niż mąka pszenna. Inne badania wykazały również, że błonnik z mąki żytniej typu 2000 może zwiększać zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są związane z wieloma korzystnymi efektami, w tym utratą wagi, obniżeniem poziomu cukru we krwi i zapobieganiem rakowi okrężnicy.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Skąd pochodzi mąka żytnia? Jaki jest kraj pochodzenia mąki żytniej?

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Planujesz dziecko? Przygotuj swoje ciało na ciążę
Muszelki czekoladowe – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jak jeść w upały?
Poznaj moc granoli Crunchy Naturalne – energia płynąca z pełnego ziarna owsa
Żurawina liofilizowana – bomba witaminowa!
Parfait z Chia na śniadanie
Śniadanie o niskim indeksie glikemiczny? Nie zapomnij o tych produktach!
Orzechy trudny do zgryzienia? Jakie orzechy są najlepsze?
Domowe crunchy smakuje najlepiej
Indeks glikemiczny IG: TABELA. Jakie produkty mają niski IG?
Mąka migdałowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Miłka abisyńska (płatki Teff) – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Proteinowe muffinki owsiane
Ciasteczka owsiane FIT Ewa Chodakowska
Suszone owoce – jakie owoce na co?
Musli dla przyszłych mam
Musli 3 kontynenty – właściwości, kalorie i wartości odżywcze
Energetyczne batony owsiane idealne na drugie śniadanie
Liofilizacja żywności – co to jest? Dowiedz się jak działa
Owsianka z bananem – ile ma kalori KCAL?