[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mąka żytnia to jeden z trzech rodzajów mąki, inny niż pszenna i orkisz, który można wykorzystać do wyrobu chleba i zakwasu. W przeciwieństwie do przetworzonej mąki pszennej, mąka żytnia zachowuje wiele składników odżywczych. Z żywieniowego punktu widzenia wartość odżywcza żyta jest równoważna wartości odżywczej pszenicy. Jednak na przykład zawartość aminokwasu lizyny jest znacznie wyższa.
Mąka żytnia typu 2000 posiada barwę jasno szarą i zapach lekko zbożowy. Natomiast wytwarzany zakwas chlebowy z maki żytniej nadaje pieczywu piękny, lekkokwaśny smak i aromat.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Spis treści
Sprawdź czym jest typ mąki!
[/vc_column_text][vc_column_text]
Właściwości mąki żytniej typu 2000. Jakie właściwości ma mąka żytnia typu 2000?
Dlatego mąka żytnia typu 2000 to wciąż tłuszcz, błonnik pokarmowy, cukier, witamina B (witamina B1, B2, B3 i B6) oraz witamina E i minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo . Na uwagę zasługuje również struktura białka – spośród aminokwasów najbardziej korzystne dla zdrowia są albuminy i globuliny.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Zastosowanie mąki żytniej typu 2000. Do czego nadaję się mąka żytnia typu 2000?
Mąką żytnia typu 2000 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje się do:
- wypieku domowego chleba żytniego jak i mieszanego
- zakwasu chlebowego
- zakwasu żurkowego
- makaronów razowych
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Mąka żytnia typu 2000 – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka żytnia typu 2000?
- wartość energetyczna – 1260kJ / 301kcal
- białko – 8,1 g
- węglowodany – 74 g
- tłuszcz – 2,2 g
- błonnik – 12,8 g
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner hcbrwpb_visible_for_roles=”administrator”][vc_column_text]
Do czego stosować mąkę żytnią typu 2000? Przepisy z mąką żytnią typu 2000:
[catlist tags=”mąka-żytnia” orderby=title order=asc excerpt=yes][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Daje uczucie sytości
Żyto jest doskonałym źródłem błonnika i jest szczególnie ważne dla osób, które nie mają wystarczającej ilości błonnika w swojej diecie. Błonnik żytni składa się z niecelulozowych polisacharydów, które bardzo skutecznie wiążą cząsteczki wody i dają uczucie sytości.
Czy mąka żytnia jest zdrowa?
Niższy poziom cholesterolu
Mąka żytnia typu 2000 wspiera zdrowie serca na wiele sposobów – w wielu badaniach wiąże się spożywanie mąki żytniej ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Na przykład w ośmiotygodniowym badaniu porównano wpływ jedzenia mąki żytniej i pszennej na poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy wykazali, że mąka żytnia jest o 14% wyższa niż mąka pszenna pod względem obniżania poziomu złego cholesterolu LDL.
Pomaga w zaparciach
Ponieważ mąka żytnia typu 2000 jest bogata w błonnik, aktywnie uczestniczy w poprawie strawności, ponieważ wchłania wodę, zwiększając tym samym przepuszczalność jelit. Niektóre badania wykazały, że mąka żytnia może być skuteczniejsza w leczeniu zaparć niż mąka pszenna. Inne badania wykazały również, że błonnik z mąki żytniej typu 2000 może zwiększać zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są związane z wieloma korzystnymi efektami, w tym utratą wagi, obniżeniem poziomu cukru we krwi i zapobieganiem rakowi okrężnicy.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Skąd pochodzi mąka żytnia? Jaki jest kraj pochodzenia mąki żytniej?
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:
Planujesz dziecko? Przygotuj swoje ciało na ciążę
Muszelki czekoladowe – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jak jeść w upały?
Poznaj moc granoli Crunchy Naturalne – energia płynąca z pełnego ziarna owsa
Żurawina liofilizowana – bomba witaminowa!
Parfait z Chia na śniadanie
Śniadanie o niskim indeksie glikemiczny? Nie zapomnij o tych produktach!
Orzechy trudny do zgryzienia? Jakie orzechy są najlepsze?
Domowe crunchy smakuje najlepiej
Indeks glikemiczny IG: TABELA. Jakie produkty mają niski IG?
Mąka migdałowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Miłka abisyńska (płatki Teff) – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Proteinowe muffinki owsiane
Ciasteczka owsiane FIT Ewa Chodakowska
Suszone owoce – jakie owoce na co?
Musli dla przyszłych mam
Musli 3 kontynenty – właściwości, kalorie i wartości odżywcze
Energetyczne batony owsiane idealne na drugie śniadanie
Liofilizacja żywności – co to jest? Dowiedz się jak działa
Owsianka z bananem – ile ma kalori KCAL?
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.