Mąka żytnia typu 1400 sitkowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka żytnia to jeden z trzech rodzajów mąki, inny niż pszenna i orkisz, który można wykorzystać do wyrobu chleba i zakwasu. W przeciwieństwie do przetworzonej mąki pszennej, mąka żytnia zachowuje wiele składników odżywczych. Z żywieniowego punktu widzenia wartość odżywcza żyta jest równoważna wartości odżywczej pszenicy. Jednak na przykład zawartość aminokwasu lizyny jest znacznie wyższa.
Mąka żytnia typu 1400 posiada barwę jasno szarą i zapach lekko zbożowy. Natomiast wytwarzany zakwas chlebowy z maki żytniej nadaje pieczywu piękny, lekkokwaśny smak i aromat.
Spis treści
Sprawdź czym jest typ mąki!
Właściwości mąki żytniej typu 1400. Jakie właściwości ma mąka żytnia typu 1400?
Dlatego mąka żytnia typu 1400 to wciąż tłuszcz, błonnik pokarmowy, cukier, witamina B (witamina B1, B2, B3 i B6) oraz witamina E i minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo . Na uwagę zasługuje również struktura białka – spośród aminokwasów najbardziej korzystne dla zdrowia są albuminy i globuliny.
Zastosowanie mąki żytniej typu 1400. Do czego nadaję się mąka żytnia typu 1400?
Mąką żytnia typu 1400 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje się do:
- wypieku domowego chleba żytniego jak i mieszanego
- zakwasu chlebowego
- zakwasu żurkowego
- produkcji spirytusu, wódki
- makaronów
Mąka żytnia typu 1400 – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka żytnia typu 1400?
- wartość energetyczna – 1295kJ / 310kcal
- białko – 7,1 g
- węglowodany – 75,3 g
- tłuszcz – 2,2 g
- błonnik – 11 g
Mąka żytnia typu 1400 – gdzie kupić?
Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę żytnią typu 1400? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.
Daje uczucie sytości
Żyto jest doskonałym źródłem błonnika i jest szczególnie ważne dla osób, które nie mają wystarczającej ilości błonnika w swojej diecie. Błonnik żytni składa się z niecelulozowych polisacharydów, które bardzo skutecznie wiążą cząsteczki wody i dają uczucie sytości.
Czy mąka żytnia jest zdrowa?
Niższy poziom cholesterolu
Mąka żytnia typu 1400 wspiera zdrowie serca na wiele sposobów – w wielu badaniach wiąże się spożywanie mąki żytniej ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Na przykład w ośmiotygodniowym badaniu porównano wpływ jedzenia mąki żytniej i pszennej na poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy wykazali, że mąka żytnia jest o 14% wyższa niż mąka pszenna pod względem obniżania poziomu złego cholesterolu LDL.
Pomaga w zaparciach
Ponieważ mąka żytnia typu 1400 jest bogata w błonnik, aktywnie uczestniczy w poprawie strawności, ponieważ wchłania wodę, zwiększając tym samym przepuszczalność jelit. Niektóre badania wykazały, że mąka żytnia może być skuteczniejsza w leczeniu zaparć niż mąka pszenna. Inne badania wykazały również, że błonnik z mąki żytniej typu 1400 może zwiększać zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są związane z wieloma korzystnymi efektami, w tym utratą wagi, obniżeniem poziomu cukru we krwi i zapobieganiem rakowi okrężnicy.
Skąd pochodzi mąka żytnia? Jaki jest kraj pochodzenia mąki żytniej?
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:
Trufle czekoladowe w liofilizowanych malinach
Węglowodany – dlaczego są ważne w żywieniu człowieka?
Miód – przyprawa bogów czy słodki ulepek?
Mąka kasztanowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Babeczki jogurtowe z malinami
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Herbata na przeziębienie – sprawdź która jest najlepsza
Mąka pełnoziarnista z samopszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Owsianka pieczona – zrób ją w domu!
Gruszki – indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Mąka pszenna tortowa typu 450 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Owoce liofilizowane w musli
Mąka gryczana z prażonej kaszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Otręby pszenne – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – jak go zrobić?
Kinder country batony musli
Morwa biała – wszystko co powinniśmy wiedzieć.
Ciasteczka owsiano-bananowe z bakaliami
Obiad na słodko – bezglutenowe naleśniki z makiem
Owoce jagodowe, tak jak chcesz