Mąka z płaskurki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka z płaskurki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Płaskurka jest odmianą pszenicy, do której jako pierwsi przekonali się mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Badania polskich historyków dowodzą, że to właśnie uprawa płaskurki zapoczątkowała rozwój rolnictwa na terenie dzisiejszej Polski.

Zastosowanie mąki z płaskurki. Do czego nadaję się mąka z płaskurki?

Mąka z płaskurki posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • wypieku chleba
  • wypieku ciast
  • smażenia naleÅ›ników

MÄ…ka z pÅ‚askurki – wartoÅ›ci odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mÄ…ka z pÅ‚askurki?

  • wartość energetyczna – 1500kJ / 357kcal
  • biaÅ‚ko – 10,6 g
  • wÄ™glowodany – 74 g
  • tÅ‚uszcz – 1,3 g
  • bÅ‚onnik – 8,9 g

MÄ…ka z pÅ‚askurki – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę z płaskurki? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka z płaskurki jest zdrowa?

Mąka z płaskurki charakteryzuje się wysoką zawartością składników mineralnych takich jak magnez, fosfor i wapń oraz witaminy A, E, B. Ich nieocenioną zaletą jest również duża ilość przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego, którego składnikiem są miedzy innymi beta glukany, uważane za naturalny preparat wzmacniający odporność.

Skąd pochodzi mąka z płaskurki? Jaki jest kraj pochodzenia mąki z płaskurki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *