Mąka TEFF z miłki abisyńskiej – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka TEFF z miłki abisyńskiej – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Miłka abisyńska jest naturalnie bezglutenowa. Jest to główny powód, dla którego staje się coraz bardziej popularny w Europie, ponieważ jest daleki od naturalnego występowania. Ponieważ wiele osób ma realne problemy z nietolerancją glutenu i ponieważ istnieje dieta bezglutenowa, to ziarno szybko stało się popularne.

Zastosowanie mąki TEFF. Do czego nadaję się mąka TEFF?

Mąka TEFF posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • wypieku chleba na zakwasie
  • naleśników
  • placków
  • zagęszczania sosów czy zup

Może mieć ciekawy wpływ na konsystencję potraw ze względu na zdolność zatrzymywania wody, co pomaga dłużej zachować świeżość i jędrność wypieków. Wykonane z niego naczynia mogą być długo przechowywane i nie ulegną szybkiemu zepsuciu. Teff wzbogaci również ich smak i oczywiście podniesie ich wartość odżywczą.

Mąka TEFF – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka TEFF?

  • wartość energetyczna – 1398kJ / 334kcal
  • białko – 12,3 g
  • węglowodany – 65,4 g
  • tłuszcz – 2,1 g

Mąka TEFF – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę TEFF? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka TEFF jest zdrowa?

Mąka TEFF jest boga w żelazo, magnez i wapń, a także witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy i błonnik. Jest również dobrym źródłem białka, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę jego bardzo korzystny zestaw aminokwasów. Fakty dowiodły, że ziarno to może być stosowane w diecie kobiet w ciąży i karmiących, a także dzieci, sportowców i pacjentów z anemią. Dzięki tak bogatym składnikom może być cennym uzupełnieniem składników odżywczych w kuchni osób, które mają celiakię i muszą zrezygnować z wielu produktów zbożowych.

Skąd pochodzi mąka TEFF? Jaki jest kraj pochodzenia mąki TEFF?

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Ciasteczka owsiane o smaku bananowym
Śliwki – owoce jesieni
Zdrowa czekolada „lekiem na całe zło”
Mąka konopna – bezglutenowa alternatywa mąki zbożowej
Płatki orkiszowe – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Najlepsza owsianka na wodzie
Mąka pszenna typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Ksylitol czy erytrytol – co jest zdrowsze? Czym zamienić cukier? Zdrowy zamiennik cukru?
Odżywianie podczas sesji, matury i egaminów
Płatki jaglane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Błonnikowe Musli – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Prebiotyczny błonnik i jego tajemnice
Dlaczego warto pamiętać o olejach?
Czym zastąpić jajko? Sprawdź nasze propozycje!
Jak nie przytyć na urlopie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.