Mąka TEFF z miłki abisyńskiej – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka TEFF z miłki abisyńskiej – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Miłka abisyńska jest naturalnie bezglutenowa. Jest to główny powód, dla którego staje się coraz bardziej popularny w Europie, ponieważ jest daleki od naturalnego występowania. Ponieważ wiele osób ma realne problemy z nietolerancją glutenu i ponieważ istnieje dieta bezglutenowa, to ziarno szybko stało się popularne.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Zastosowanie mąki TEFF. Do czego nadaję się mąka TEFF?

Mąka TEFF posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • wypieku chleba na zakwasie
  • naleśników
  • placków
  • zagęszczania sosów czy zup

Może mieć ciekawy wpływ na konsystencję potraw ze względu na zdolność zatrzymywania wody, co pomaga dłużej zachować świeżość i jędrność wypieków. Wykonane z niego naczynia mogą być długo przechowywane i nie ulegną szybkiemu zepsuciu. Teff wzbogaci również ich smak i oczywiście podniesie ich wartość odżywczą.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Mąka TEFF – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka TEFF?

  • wartość energetyczna – 1398kJ / 334kcal
  • białko – 12,3 g
  • węglowodany – 65,4 g
  • tłuszcz – 2,1 g

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner hcbrwpb_visible_for_roles=”administrator”][vc_column_text]

Do czego stosować mąkę TEFF? Przepisy z mąką TEFF:

[catlist tags=”mąka-teff” orderby=title order=asc excerpt=yes][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Czy mąka TEFF jest zdrowa?

Mąka TEFF jest boga w żelazo, magnez i wapń, a także witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy i błonnik. Jest również dobrym źródłem białka, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę jego bardzo korzystny zestaw aminokwasów. Fakty dowiodły, że ziarno to może być stosowane w diecie kobiet w ciąży i karmiących, a także dzieci, sportowców i pacjentów z anemią. Dzięki tak bogatym składnikom może być cennym uzupełnieniem składników odżywczych w kuchni osób, które mają celiakię i muszą zrezygnować z wielu produktów zbożowych.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Skąd pochodzi mąka TEFF? Jaki jest kraj pochodzenia mąki TEFF?

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Suszona morwa biała – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka owsiana razowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Dlaczego warto jeść banany? Sprawdź wartości odżywcze i indeks glikemiczny IG
Low Fat Musli – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Czy żywność może odstresować?
Owsianka – tak jak chcesz!
Miechunka Physalis – owoc o cudownych właściwościach
Ciasteczka owsiane o smaku bananowym
Otręby owsiane – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Orzechy brazylijskie – właściwości, kalorie KCAL
Chleb na zakwasie czy drożdżach – jaki wybrać?
Komosa ryżowa lub Quinoa – wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
Domowa czekolada z owocami liofilizowanymi w wersji FIT
Żywienie dzieci – od EKO słoiczka do fast food’a
Cynamon – przyprawa o cudownych właściwościach?
10 przykazań zdrowego odżywania się całej rodziny
Płatki jęczmienne błyskawiczne – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Śniadanie – jeść czy nie jeść?
Mandarynki nie tylko od święta – indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Suszone kiwi – bomba witaminowa