Mąka sojowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka sojowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka sojowa zawiera dużo białka, dlatego jest doskonałym zamiennikiem wielu produktów i półproduktów w diecie wegańskiej. Kolejną cechą mąki sojowej jest brak glutenu i niski indeks glikemiczny.

Mąka sojowa jest wytwarzana z drobno zmielonych ziaren soi bez łuski lub z płatków sojowych, które zostały wcześniej wyekstrahowane z tłuszczu. W pierwszym przypadku uzyskuje się pełnotłustą mąkę sojową. W drugim – produktem jest odtłuszczona mąka sojowa.

Pomiędzy mąką sojową pełnotłustą a odtłuszczoną jest między nimi kilka podstawowych różnic:

  • pełnotłusta mąka sojowa jest jasnożółta, ma dużą plastyczność i łatwo się formuje. Ma silny zapach soi i posmak. Zawiera dużo tłuszczu (około 20-23%), z czego ponad połowę stanowią korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość białka jest bliska 40%
  • odtłuszczona mąka sojowa jest prawie biała. Uważany jest za doskonały klej do produkcji różnych artykułów spożywczych. Jest bez smaku, a smak nie jest tak mocny. Zawiera tylko śladową ilość tłuszczu (około 1-2%) i wyższą zawartość białka (ponad 50%)

Zastosowanie mąki sojowej. Do czego nadaję się mąka sojowa?

Mąka sojowa posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje się do:

  • wypieku ciast i placków
  • jak dodatek w produkcji chleba, makaronów i płatków śniadaniowych
  • zagęszczania zup i sosów itp.

Mąka sojowa może również służyć w diecie wegańskiej jako substytut jajek – po połączeniu z wodą wykazuje duże właściwości wiążące. Cecha ta została doceniona i wykorzystana przez wędkarzy, w połączeniu z proszkiem jajowym i aromatem, znakomicie sprawdza się przy produkcji kulek proteinowych.

Mąka sojowa – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąki sojowej?

  • wartość energetyczna – 1774kJ / 424kcal
  • białko – 45 g
  • węglowodany – 20,1 g
  • tłuszcz – 23,5 g
  • błonnik – 11,9 g

Mąka sojowa – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę sojową? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka sojowa jest zdrowa?

Ze względu na bardzo wysoką zawartość białka w składnikach mąka sojowa jest jednym z najczęściej stosowanych półproduktów w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest dobrym substytutem jajek. Jednak ze względu na wysoką wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne, staje się obiektem zainteresowania osób, które na co dzień nie unikają używania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Nic dziwnego, że mąka sojowa posiada szereg prozdrowotnych właściwości:

  • dzięki wysokiej zawartości białka wypełniającego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika sprzyja odchudzaniu
  • obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zmian miażdżycowyc
  • stabilizuje poziom cukru we krwi. Jest odpowiednia dla diabetyków. Jej indeks glikemiczny jest bardzo niski, tylko 25
  • dzięki dużej zawartości wapnia wspomaga proces mineralizacji kości
  • dzięki dużej ilości witamin z grupy B poprawia wydolność układu nerwowego i odpornościowego
  • zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na potas (produkt 100g)
  • stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu
  • poprawia metabolizm białek i węglowodanów oraz obniżają ciśnienie krwi
  • mogą ją spożywać osoby z nietolerancją glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *