Mąka sojowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka sojowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mąka sojowa zawiera dużo białka, dlatego jest doskonałym zamiennikiem wielu produktów i półproduktów w diecie wegańskiej. Kolejną cechą mąki sojowej jest brak glutenu i niski indeks glikemiczny.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_column_text]Mąka sojowa jest wytwarzana z drobno zmielonych ziaren soi bez łuski lub z płatków sojowych, które zostały wcześniej wyekstrahowane z tłuszczu. W pierwszym przypadku uzyskuje się pełnotłustą mąkę sojową. W drugim – produktem jest odtłuszczona mąka sojowa.

Pomiędzy mąką sojową pełnotłustą a odtłuszczoną jest między nimi kilka podstawowych różnic:

  • pełnotłusta mąka sojowa jest jasnożółta, ma dużą plastyczność i łatwo się formuje. Ma silny zapach soi i posmak. Zawiera dużo tłuszczu (około 20-23%), z czego ponad połowę stanowią korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość białka jest bliska 40%
  • odtłuszczona mąka sojowa jest prawie biała. Uważany jest za doskonały klej do produkcji różnych artykułów spożywczych. Jest bez smaku, a smak nie jest tak mocny. Zawiera tylko śladową ilość tłuszczu (około 1-2%) i wyższą zawartość białka (ponad 50%)

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Zastosowanie mąki sojowej. Do czego nadaję się mąka sojowa?

Mąka sojowa posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje się do:

  • wypieku ciast i placków
  • jak dodatek w produkcji chleba, makaronów i płatków śniadaniowych
  • zagęszczania zup i sosów itp.

Mąka sojowa może również służyć w diecie wegańskiej jako substytut jajek – po połączeniu z wodą wykazuje duże właściwości wiążące. Cecha ta została doceniona i wykorzystana przez wędkarzy, w połączeniu z proszkiem jajowym i aromatem, znakomicie sprawdza się przy produkcji kulek proteinowych.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Mąka sojowa – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąki sojowej?

  • wartość energetyczna – 1774kJ / 424kcal
  • białko – 45 g
  • węglowodany – 20,1 g
  • tłuszcz – 23,5 g
  • błonnik – 11,9 g

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner hcbrwpb_visible_for_roles=”administrator”][vc_column_text]

Do czego stosować mąkę sojową? Przepisy z mąką sojową:

[catlist tags=”mąka-sojowa” orderby=title order=asc excerpt=yes][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Czy mąka sojowa jest zdrowa?

Ze względu na bardzo wysoką zawartość białka w składnikach mąka sojowa jest jednym z najczęściej stosowanych półproduktów w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest dobrym substytutem jajek. Jednak ze względu na wysoką wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne, staje się obiektem zainteresowania osób, które na co dzień nie unikają używania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Nic dziwnego, że mąka sojowa posiada szereg prozdrowotnych właściwości:

  • dzięki wysokiej zawartości białka wypełniającego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika sprzyja odchudzaniu
  • obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zmian miażdżycowyc
  • stabilizuje poziom cukru we krwi. Jest odpowiednia dla diabetyków. Jej indeks glikemiczny jest bardzo niski, tylko 25
  • dzięki dużej zawartości wapnia wspomaga proces mineralizacji kości
  • dzięki dużej ilości witamin z grupy B poprawia wydolność układu nerwowego i odpornościowego
  • zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na potas (produkt 100g)
  • stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu
  • poprawia metabolizm białek i węglowodanów oraz obniżają ciśnienie krwi
  • mogą ją spożywać osoby z nietolerancją glutenu

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
Rodzynki – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska
Płatki branflakes – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Orzechy nerkowca – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Ksylitol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG. Co to jest ksylitol?
Pszenica w miodzie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka pszenna typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Osteoporoza – jak zapobiegać?
Granola bez cukru – przygotuj ją w domu
Mąka żytnia typu 1400 sitkowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Płatki owsiane błyskawiczne – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Pierniczki owsiane z dodatkiem mąki pszennej
Błonnik pokarmowy – szczotka naszego organizmu
Jaka mąka do wypieku chleba – żytnia, pszenna czy orkiszowa?
Płatki pszenne – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka żytnia typu 997 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola według przepisu Ewy Chodakowskiej
Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pralinki z liofilizowanymi truskawkami