Mąka pszenna tortowa typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka pszenna typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Pszenica, nie bez powodu nazywana królową zbóż, jest najszerzej stosowanym zbożem do produkcji mąki na świecie. W przeszłości był to luksus dla bogatych rodzin, ale nie był dostępny dla biednych. Obecnie wielu zwolenników zdrowego stylu życia wyklucza go z diety nie zdając sobie sprawy z jego dobroczynnych właściwości.

Jasna mąka pszenna typu 500 zawiera dużo węglowodanów (77%), błonnika, wapnia i żelaza. Biała mąka zawiera więcej skrobi niż mąka pełnoziarnista.

Mąka pszenna jest bogata w gluten

Dzięki temu ciasto ma elastyczność, jest równomiernie wymieszane i nie pęka po upieczeniu. Jednak obecność glutenu nie jest dla wszystkich. Osoby nietolerujące glutenu powinny wybierać inne rodzaje mąki (mąka ryżowa, mąka kukurydziana), ponieważ są one bezglutenowe i nie spowodują komplikacji.

Zastosowanie mąki pszennej typu 500. Do czego nadaję się mąka pszenna typu 500?

Mąką pszenna typu 500 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • wypieku domowego chleba pszennego jak i mieszanego, razowego
  • ciast, ciasteczek
  • makaronu
  • płatków
  • zagęszczania sosów i zup
  • zasmażki itp.

Mąka pszenna typu 500 – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka pszenna typu 500?

  • wartość energetyczna – 1435kJ / 343kcal
  • białko – 10,1 g
  • węglowodany – 70 g
  • tłuszcz – 1,2 g
  • błonnik – 2,3 g

Mąka żytnia pszenna 500 – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę pszenną typu 500? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka pszenna jest zdrowa?

Bogata w ważne składniki odżywcze

Pszenica jest doskonałym źródłem błonnika. Błonnik jest ważną częścią każdej diety, ponieważ może zapobiegać zaparciom, pomagać kontrolować poziom cukru we krwi, zapobiegać chorobom serca, a nawet pomagać w odchudzaniu. Mąka pszenna typu 500 jest również bogata w witaminy B1, B3 i B5, ryboflawinę i kwas foliowy. W porównaniu z wieloma innymi rodzajami mąki zawiera również więcej żelaza, wapnia, białka i innych składników odżywczych, a także jest źródłem β-glukanu i innych dobroczynnych substancji. Jeśli wykluczysz pszenicę z diety, pamiętaj, aby pozyskiwać te ważne składniki odżywcze z innych pokarmów, aby uniknąć niedoborów.

Skąd pochodzi mąka pszenna? Jaki jest kraj pochodzenia mąki pszennej?

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Płatki owsiane – jak gotować?
Ciastka bananowe z płatkami owsianymi bez mąki i jajek
Kinder country batony musli
Owoce liofilizowane w musli
Komosa ryżowa lub Quinoa – wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
Ciasto w słoiku o smaku oreo
Jak zrobić owsiankę? Owsianka na kilka sposobów!
Płatki 6 zbóż – KCAL, skład i właściwości
Erytrol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny. Co to jest erytrol?
Musli nie tyko na śniadanie – czyli zbożowe szaleństwo na każdą porę dnia
Słodycze? Dlaczego nie?
Owoce liofilizowane – czym są i dlaczego warto je jeść?
Pomysł na śniadanie do łóżka
Owsianka – tak jak chcesz!
Które płatki owsiane są najlepsze? Zwykłe, górskie czy błyskawiczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.