[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pszenica, nie bez powodu nazywana królową zbóż, jest najszerzej stosowanym zbożem do produkcji mąki na świecie. W przeszłości był to luksus dla bogatych rodzin, ale nie był dostępny dla biednych. Obecnie wielu zwolenników zdrowego stylu życia wyklucza go z diety nie zdając sobie sprawy z jego dobroczynnych właściwości.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Spis treści
Sprawdź czym jest typ mąki!
[/vc_column_text][vc_column_text]Jasna mąka pszenna typu 450 zawiera dużo węglowodanów (77%), błonnika, wapnia i żelaza. Biała mąka zawiera więcej skrobi niż mąka pełnoziarnista.
Mąka pszenna jest bogata w gluten
Dzięki temu ciasto ma elastyczność, jest równomiernie wymieszane i nie pęka po upieczeniu. Jednak obecność glutenu nie jest dla wszystkich. Osoby nietolerujące glutenu powinny wybierać inne rodzaje mąki (mąka ryżowa, mąka kukurydziana), ponieważ są one bezglutenowe i nie spowodują komplikacji.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Zastosowanie mąki pszennej typu 450. Do czego nadaję się mąka pszenna typu 450?
Mąką pszenna typu 450 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje się do:
- wypieku ciast biszkoptowych, francuskich i tortów
- naleśników, pączków, faworków, gofrów, kruchych ciastek
- przygotowania ciasta pierogowego
- zagęszczania zup, sosów, kremów
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Mąka pszenna typu 450 – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka pszenna typu 450?
- wartość energetyczna – 1453kJ / 342kcal
- białko – 10,5 g
- węglowodany – 74 g
- tłuszcz – 1 g
- błonnik – 2,9 g
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner hcbrwpb_visible_for_roles=”administrator”][vc_column_text]
Do czego stosować mąkę pszenną typu 450? Przepisy z mąką pszenną typu 450:
[catlist tags=”mąka-pszenna” orderby=title order=asc excerpt=yes][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Czy mąka pszenna jest zdrowa?
Bogata w ważne składniki odżywcze
Pszenica jest doskonałym źródłem błonnika. Błonnik jest ważną częścią każdej diety, ponieważ może zapobiegać zaparciom, pomagać kontrolować poziom cukru we krwi, zapobiegać chorobom serca, a nawet pomagać w odchudzaniu. Mąka pszenna typu 450 jest również bogata w witaminy B1, B3 i B5, ryboflawinę i kwas foliowy. W porównaniu z wieloma innymi rodzajami mąki zawiera również więcej żelaza, wapnia, białka i innych składników odżywczych, a także jest źródłem β-glukanu i innych dobroczynnych substancji. Jeśli wykluczysz pszenicę z diety, pamiętaj, aby pozyskiwać te ważne składniki odżywcze z innych pokarmów, aby uniknąć niedoborów.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Skąd pochodzi mąka pszenna? Jaki jest kraj pochodzenia mąki pszennej?
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:
Musli Classic – KCAL, skład i właściwości
Profilaktyka chorób nowotworowych a dieta
Zaburzenia przyjmowania glutenu – czy płatki owsiane zawierają gluten?
Prażone płatki owsiane – jak przygotować i dlaczego warto jeść
Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym
Jedzenie a kondycja skóry
Znajdźmy czas na śniadanie!
Płatki kukurydziane bez cukru – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Musli bez glutenu na śniadanie
Co warto wiedzieć o chlebie? Sprawdź nasz blog o chlebie!
Oczyszczająca dieta detoks a przesilenie wiosenne
Erytrol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny. Co to jest erytrol?
Proteinowe kulki mocy o smaku Pinacolada
Płatki 6 zbóż – KCAL, skład i właściwości
Orzechy włoskie – zdrowa przekąska
Ciasto w słoiku o smaku oreo
Dieta antyhistaminowa – dostosuj ją do siebie
Jak zrobić owsiankę? Owsianka na kilka sposobów!
Owies – najzdrowsze zboże
Jogurtowe placuszki z musli
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.