Mąka pełnoziarnista z samopszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka pełnoziarnista z samopszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka z samopszy – ten rodzaj mąki jest bogaty w białko (50% więcej niż zwykła pszenica), który zawiera aminokwasy (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę), których pszenica czy orkisz nie mają, a mają pozytywny wpływ na układ nerwowy. Aminokwasy te są egzogenne, co oznacza, że ​​nasz organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować – powinniśmy zapewnić im pożywienie.

Samopsza jest rodzajem pszenicy, bliskim krewnym orkiszu i płaskurki, i jest zbożem reliktowym o bardzo wysokiej wartości odżywczej. We Włoszech i Francji nazywa się to nawet „małą pisownią”. Pszenica samopsza jest jedną z najstarszych udomowionych odmian zbóż. Pochodzi z dzikiej pszenicy samopszy, która została posadzona już 7000 lat p.n.e.

Mąka z samopszy to idealny produkt dla osób ceniących zdrowe nawyki żywieniowe oraz osób ceniących piękne ciało. Duża ilość błonnika zawarta w tej mące sprawia, że ​​oparte na niej potrawy są niskokaloryczne, zdrowe, wspomagają pracę jelit i dają uczucie sytości. Dbanie o układ pokarmowy, zwłaszcza o jelita, jest środkiem zapobiegawczym, zapobiegającym nowotworom i wspiera naturalną odporność organizmu.

Zastosowanie mąki z samopszy. Do czego nadaję się mąka z samopszy?

Mąka z samopszy posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • wypieku pieczywa
  • ciast
  • ciasteczek
  • naleśników
  • gofrów

Z ziaren samopszy można zrobić bardzo wartościową mąkę. Jego zalety odzwierciedlają obecność pierwiastków śladowych i makroelementów: magnezu, żelaza, cynku i manganu. Mąka z samopszy doskonale nadaje się do pieczenia chleba. Najlepiej przygotować je z glutenem, ponieważ gluten zawarty w pojedynczych ziarnach jest bardzo lepki, nie ma elastyczności i ma słabą zdolność zatrzymywania wody. Chleb z samopszy ma charakterystyczny jasnożółty kolor (jest to spowodowane wysoką zawartością karotenoidów, które pozytywnie wpływają na pracę naszych oczu) oraz lekko orzechowy posmak.

Mąka z samopszy – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka z samopszy?

  • wartość energetyczna – 1500kJ / 340kcal
  • białko – 10,6 g
  • węglowodany – 74 g
  • tłuszcz – 1,3 g
  • błonnik – 8,9 g

Mąka z samopszy – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę z samopszy? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka z samopszy jest zdrowa?

Samopsza charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością błonnika pokarmowego i zadowalającą zawartością antyoksydantów, które mogą hamować procesy nowotworowe i starzenie się komórek, a także ma pozytywny wpływ na oczy, ponieważ luteina jest silnym antyoksydantem, który może chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Samopsza to ziarno bogate w białko i niezbędne aminokwasy, które wpływają na układ nerwowy, funkcje hormonów tarczycy i nadnerczy oraz są korzystne w leczeniu depresji. Pierwiastki zawarte również w ziarnach pełnią wiele podstawowych funkcji zdrowotnych. Magnez, cynk, mangan, potas i żelazo to niezbędne elementy w każdej diecie.

Dlaczego mąka z samopszy jest zdrowa?

  • posiada wysoki udział kwasów nienasyconych, nawet 83% wszystkich kwasów
  • w porównaniu z pszenicą zwyczajną i orkiszem jest bogatsza w pierwiastki śladowe i makro: magnez, żelazo, cynk i mangan
  • stosowany w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu
  • zawartość karotenoidów w pszenicy samopszy jest kilkakrotnie wyższa, zwłaszcza luteiny i zeaksantyny, które odpowiadają za prawidłową pracę narządu wzroku
  • wysoka zawartość białka, które charakteryzuje się dużym udziałem aminokwasów egzogennych (takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina i izoleucyna), dzięki czemu ma korzystny skład aminokwasowy
  • dominuje idealna kompozycja kwasów tłuszczowych C18:2, C18:1 i C16:0, stanowiąca średnio 95% wszystkich kwasów

Skąd pochodzi mąka z samopszy? Jaki jest kraj pochodzenia mąki z samopszy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *