Mąka owsiana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka owsiana to naturalna bezglutenowa mąka o delikatnej konsystencji i subtelnym smaku. Jest podobna do mąki pszennej, z tą różnicą, że nie zawiera glutenu i ma wyższą zawartość białka niż inne mąki zwykłe.
Mąka owsiana powstaje podczas przemiału ziarna owsa. Ma delikatnie kremowy kolor i bardzo przyjemny zapach zbożowy. Mąka posiada słabe właściwości wypiekowe, ale świetnie nadaje się jako dodatek do mąki pszennej, wówczas wypieki wyróżniają się bardziej aromatycznym smakiem i aromatem.
Mąka owsiana bogata jest w błonnik, witaminy (z gr. B, E, kwas foliowy), węglowodany, tłuszcz oraz w składniki mineralne tj. sód, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk.
Zastosowanie mąki owsianej. Do czego nadaję się mąka owsiana?
Mąka owsiana posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje się do:
- wypieku domowego chleba mieszanego
- ciast, placków
- sporządzenia żuru owsianego lub mieszanego np z mąką żytnią
- przygotowania ciasta na pizzę
- przygotowania ciasta na naleśniki
- przygotowania ciasta na pierogi
- zagęszczania zup i sosów
Mąka owsiana – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka owsiana?
- wartość energetyczna – 1662kJ / 395kcal
- białko – 6,5 g
- węglowodany – 60 g
- tłuszcz -9,1 g
- błonnik – 15 g
Mąka owsiana – gdzie kupić?
Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę owsianą? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.
Czy mąka owsiana jest zdrowa?
Owies ma wysoką zawartość beta-glukanu, który jest rozpuszczalnym błonnikiem, który tworzy gęstą żelowatą substancję w jelitach, dzięki czemu czujesz się pełny. Główne zalety beta-glukanu to:
- niższy poziom cholesterolu, w tym cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości
- niższy poziom cukru we krwi
- zwiększenie sytości
- wzrost flory bakteryjnej jelit
Owies, a więc i mąka owsiana, są bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty) i dobroczynne substancje roślinne zwane polifenolami. Warto zauważyć, że unikalna grupa przeciwutleniaczy, zwana adamantamidem, występuje prawie wyłącznie w owsie. Awentramidy pomagają obniżyć ciśnienie krwi poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu. Cząsteczki tego gazu pomagają rozszerzać naczynia krwionośne, co prowadzi do lepszego przepływu krwi.
Skąd pochodzi mąka owsiana? Jaki jest kraj pochodzenia mąki owsianej?
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:
Czekoladowy pudding chia
Jak wybrać najlepsze musli? Doradzamy!
Jagody goji – cenne właściwości
Omlet na słodko z bananem
Muffinki żytnie z nasionami goji i borówkami liofilizowanym
Mąka TEFF z miłki abisyńskiej – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Lekkie tartaletki z kremem jogurtowym
Dieta a odporność
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki kukurydziane czy owsiane? Które zdrowsze?
Domowe musli z miodem
Domowe zdrowe snickersy na płaski brzuch
Mąka ryżowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pestki dyni – właściwości, wartości odżywcze, kalorie KCAL i indeks glikemiczny IG
Jak jeść i pić w upały?
Mąka z płaskurki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Jak musli może wspomagać leczenie chorób cywilizacyjnych?
Produkty light
Siemię lniane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
Mąka gryczana biała – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL