Mąka owsiana razowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka owsiana razowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Pełnoziarnista mąka owsiana to mielone ziarna owsa. Mąka owsiana to produkt dość mało znany, dużo lepiej znamy owies pod postacią płatków owsianych albo ciasteczek owsianych. Ale jeśli smakują ci płatki owsiane, to mąka owsiana razowa również może ci przypaść do gustu.

Owies jest bogaty w błonnik, składnik, który nie ma wartości odżywczej, ale daje nam poczucie sytości, ponieważ pęcznieje w żołądku. Najwięcej błonnika i minerałów jest w zewnętrznej części ziaren, dlatego też mąka owsiana razowa jest zdrowsza od mąki białej.

Owies zawiera również dużo więcej tłuszczów niż inne zboża. Są to oczywiście zdrowe, roślinne tłuszcze. To między innymi dzięki nim płatki owsiane są tak pożywne i dlatego też pożywna jest razowa mąka owsianaMąka owsiana razowa ma zupełnie inny smak niż zwykła mąka pszenna.

Mąka owsiana razowa bogata jest w błonnik, witaminy (z gr. B, E, kwas foliowy), węglowodany, tłuszcz oraz w składniki mineralne tj. sód, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk.

Zastosowanie mąki owsianej. Do czego nadaję się mąka owsiana?

Mąka owsiana razowa posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • wypieku domowego chleba mieszanego
  • ciast, placków
  • sporządzenia żuru owsianego lub mieszanego np z mąką żytnią
  • przygotowania ciasta na pizzę

Mąka owsiana razowa – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka owsiana razowa?

  • wartość energetyczna – 1479kJ / 351kcal
  • białko – 11 g
  • węglowodany – 56 g
  • tłuszcz -7,1 g
  • błonnik – 9,7 g

Mąka owsiana razowa – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę owsianą razową? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka owsiana jest zdrowa?

Owies ma wysoką zawartość beta-glukanu, który jest rozpuszczalnym błonnikiem, który tworzy gęstą żelowatą substancję w jelitach, dzięki czemu czujesz się pełny. Główne zalety beta-glukanu to:

  • niższy poziom cholesterolu, w tym cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości
  • niższy poziom cukru we krwi
  • zwiększenie sytości
  • wzrost flory bakteryjnej jelit

Owies, a więc i mąka owsiana, są bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty) i dobroczynne substancje roślinne zwane polifenolami. Warto zauważyć, że unikalna grupa przeciwutleniaczy, zwana adamantamidem, występuje prawie wyłącznie w owsie. Awentramidy pomagają obniżyć ciśnienie krwi poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu. Cząsteczki tego gazu pomagają rozszerzać naczynia krwionośne, co prowadzi do lepszego przepływu krwi.

Skąd pochodzi mąka owsiana? Jaki jest kraj pochodzenia mąki owsianej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *