Mąka orkiszowa typu 700 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka orkiszowa typu 700 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka orkiszowa typu 700 jest produktem stosunkowo rzadkim. Powstaje ona z przemiału pszenicy w odmianie orkisz, której uprawa nie jest zbyt wymagająca. Orkisz został wyparty przez uprawę pszenicy pospolitej.

Ta mąka jest droższa, ale bardzo zdrowa. Nie zawiera żadnych chemikaliów, jest lekkostrawny i ma lekko orzechowy posmak. Pszenica orkisz jest uważana za odrębną pszenicę. Ponieważ należy do tego samego gatunku co pszenica, ma podobną wartość odżywczą. Jednak ziarna orkiszu są lepiej rozpuszczalne w wodzie, co ułatwia ich trawienie i wywiera mniejszy nacisk na organizm. Jest również bogata w białko i zawierają wiele aminokwasów. Mąka orkiszowa typu 700 zawiera również tłuszcz, którego dużą część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zastosowanie mąki orkiszowej typu 700. Do czego nadaję się mąka orkiszowa typu 700?

Mąką orkiszowa typu 700 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • ciast naleśnikowych
  • ciast na pizzę
  • ciast, ciasteczek
  • chlebów, bułek
  • pierogów
  • kleików
  • zagęszczania sosów itp.

Mąka orkiszową typu 700 – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka orkiszowa typu 700?

  • wartość energetyczna – 1455kJ / 344kcal
  • białko – 12 g
  • węglowodany – 73 g
  • tłuszcz – 1,6 g

Mąka żytnia orkiszową 700 – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę orkiszową typu 700? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?

Bogata w błonnik i cenne substancje

Orkisz składa się głównie z cukru (głównie skrobi), co sprawia, że ​​jest on bardziej miękki i zwarty. W połączeniu z wysoką zawartością błonnika pomaga to spowolnić proces trawienia i sprawia, że ​​czujesz się pełny. Ponadto regularne spożywanie błonnika wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2. W porównaniu z mąką pszenną ma nieco mniejszą zawartość błonnika, ale podobną zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie.

Skąd pochodzi mąka orkiszowa? Jaki jest kraj pochodzenia mąki orkiszowej?

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
Jak jeść i pić w upały?
Pralinki z liofilizowanymi truskawkami
Granola Anny Starmach – super przepis
Sernik z mango – łatwy i pyszny
Muffiny marchewkowe z płatkami owsianymi
Ciasto z truskawkami i płatkami musli
Czy ekologiczne znaczy lepsze?
Jak upiec domowy chleb w pięciu krokach – 3 WAŻNE ZASADY
Domowa granola z patelni – zrób to sam!
Nasiona chia – zdrowotne właściwości
Płatki jęczmienne błyskawiczne – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jakie są rodzaje mąki? Co oznacza typ mąki?
Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – dlaczego warto i jak go zrobić
Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.