[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mąka orkiszowa typu 700 jest produktem stosunkowo rzadkim. Powstaje ona z przemiału pszenicy w odmianie orkisz, której uprawa nie jest zbyt wymagająca. Orkisz został wyparty przez uprawę pszenicy pospolitej.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_column_text]Ta mąka jest droższa, ale bardzo zdrowa. Nie zawiera żadnych chemikaliów, jest lekkostrawny i ma lekko orzechowy posmak. Pszenica orkisz jest uważana za odrębną pszenicę. Ponieważ należy do tego samego gatunku co pszenica, ma podobną wartość odżywczą. Jednak ziarna orkiszu są lepiej rozpuszczalne w wodzie, co ułatwia ich trawienie i wywiera mniejszy nacisk na organizm. Jest również bogata w białko i zawierają wiele aminokwasów. Mąka orkiszowa typu 700 zawiera również tłuszcz, którego dużą część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Spis treści
Zastosowanie mąki orkiszowej typu 700. Do czego nadaję się mąka orkiszowa typu 700?
Mąką orkiszowa typu 700 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje się do:
- ciast naleśnikowych
- ciast na pizzę
- ciast, ciasteczek
- chlebów, bułek
- pierogów
- kleików
- zagęszczania sosów itp.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Mąka orkiszową typu 700 – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka orkiszowa typu 700?
- wartość energetyczna – 1455kJ / 344kcal
- białko – 12 g
- węglowodany – 73 g
- tłuszcz – 1,6 g
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]
Mąka żytnia orkiszową 700 – gdzie kupić?
Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę orkiszową typu 700? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner hcbrwpb_visible_for_roles=”administrator”][vc_column_text]
Do czego stosować mąkę orkiszową typu 700? Przepisy z mąką orkiszową typu 700:
[catlist tags=”mąka-orkiszowa” orderby=title order=asc excerpt=yes][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?
Bogata w błonnik i cenne substancje
Orkisz składa się głównie z cukru (głównie skrobi), co sprawia, że jest on bardziej miękki i zwarty. W połączeniu z wysoką zawartością błonnika pomaga to spowolnić proces trawienia i sprawia, że czujesz się pełny. Ponadto regularne spożywanie błonnika wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2. W porównaniu z mąką pszenną ma nieco mniejszą zawartość błonnika, ale podobną zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Skąd pochodzi mąka orkiszowa? Jaki jest kraj pochodzenia mąki orkiszowej?
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:
Czekoladowy pudding chia
Jak wybrać najlepsze musli? Doradzamy!
Jagody goji – cenne właściwości
Omlet na słodko z bananem
Muffinki żytnie z nasionami goji i borówkami liofilizowanym
Mąka TEFF z miłki abisyńskiej – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Lekkie tartaletki z kremem jogurtowym
Dieta a odporność
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki kukurydziane czy owsiane? Które zdrowsze?
Domowe musli z miodem
Domowe zdrowe snickersy na płaski brzuch
Mąka ryżowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pestki dyni – właściwości, wartości odżywcze, kalorie KCAL i indeks glikemiczny IG
Jak jeść i pić w upały?
Mąka z płaskurki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Jak musli może wspomagać leczenie chorób cywilizacyjnych?
Produkty light
Siemię lniane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
Mąka gryczana biała – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.