Mąka orkiszowa typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka orkiszowa typu 1850 jest produktem stosunkowo rzadkim. Powstaje ona z przemiału pszenicy w odmianie orkisz, której uprawa nie jest zbyt wymagająca. Orkisz został wyparty przez uprawę pszenicy pospolitej.
Spis treści
Sprawdź czym jest typ mąki!
Ta mąka jest droższa, ale bardzo zdrowa. Nie zawiera żadnych chemikaliów, jest lekkostrawny i ma lekko orzechowy posmak. Pszenica orkisz jest uważana za odrębną pszenicę. Ponieważ należy do tego samego gatunku co pszenica, ma podobną wartość odżywczą. Jednak ziarna orkiszu są lepiej rozpuszczalne w wodzie, co ułatwia ich trawienie i wywiera mniejszy nacisk na organizm. Jest również bogata w białko i zawierają wiele aminokwasów. Mąka orkiszowa typu 1850 zawiera również tłuszcz, którego dużą część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.
Mąka orkiszowa typu 1850 w swoim składzie zawiera wiele aminokwasów, witamin (tj. fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo), węglowodanów, błonnika, białka i gluten.
Zastosowanie mąki orkiszowej typu 1850. Do czego nadaję się mąka orkiszowa typu 1850?
Mąką orkiszowa typu 1850 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje się do:
- ciast na pizzę
- ciast, ciasteczek
- chlebów, bułek
- kleików itp.
Mąka orkiszową typu 1850 – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka orkiszowa typu 1850?
- wartość energetyczna – 1302kJ / 311kcal
- białko – 11,5 g
- węglowodany – 71,2 g
- tłuszcz – 2,1 g
Mąka żytnia orkiszową 1850 – gdzie kupić?
Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę orkiszową typu 1850? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.
Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?
Bogata w błonnik i cenne substancje
Orkisz składa się głównie z cukru (głównie skrobi), co sprawia, że jest on bardziej miękki i zwarty. W połączeniu z wysoką zawartością błonnika pomaga to spowolnić proces trawienia i sprawia, że czujesz się pełny. Ponadto regularne spożywanie błonnika wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2. W porównaniu z mąką pszenną ma nieco mniejszą zawartość błonnika, ale podobną zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie.
Skąd pochodzi mąka orkiszowa? Jaki jest kraj pochodzenia mąki orkiszowej?
Przeczytaj inne nasze Artykuły:
Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Owies – najzdrowsze zboże
Bezglutenowy Mix – właściwości płatków, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Siemię lniane – naturalny błonnik pokarmowy w twojej diecie
Mąka owsiana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Morwa biała – wartości odżywcze, kalorie KCAL, zastosowanie
Musli dla przyszłych mam
Musli 3 kontynenty – właściwości, kalorie i wartości odżywcze
Suszone owoce – jakie owoce na co?
Owsianka z bananem – ile ma kalori KCAL?
Profilaktyka chorób nowotworowych a dieta
Jedzenie a kondycja skóry
Znajdźmy czas na śniadanie!
Oczyszczająca dieta detoks a przesilenie wiosenne
Płatki kukurydziane bez cukru – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze