Mąka orkiszowa typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka orkiszowa typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka orkiszowa typu 1850 jest produktem stosunkowo rzadkim. Powstaje ona z przemiału pszenicy w odmianie orkisz, której uprawa nie jest zbyt wymagająca. Orkisz został wyparty przez uprawę pszenicy pospolitej.

Ta mąka jest droższa, ale bardzo zdrowa. Nie zawiera żadnych chemikaliów, jest lekkostrawny i ma lekko orzechowy posmak. Pszenica orkisz jest uważana za odrębną pszenicę. Ponieważ należy do tego samego gatunku co pszenica, ma podobną wartość odżywczą. Jednak ziarna orkiszu są lepiej rozpuszczalne w wodzie, co ułatwia ich trawienie i wywiera mniejszy nacisk na organizm. Jest również bogata w białko i zawierają wiele aminokwasów. Mąka orkiszowa typu 1850 zawiera również tłuszcz, którego dużą część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.

Mąka orkiszowa typu 1850 w swoim składzie zawiera wiele aminokwasów, witamin (tj. fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo), węglowodanów, błonnika, białka i gluten.

Zastosowanie mąki orkiszowej typu 1850. Do czego nadaję się mąka orkiszowa typu 1850?

Mąką orkiszowa typu 1850 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • ciast na pizzę
  • ciast, ciasteczek
  • chlebów, bułek
  • kleików itp.

Mąka orkiszową typu 1850 – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka orkiszowa typu 1850?

  • wartość energetyczna – 1302kJ / 311kcal
  • białko – 11,5 g
  • węglowodany – 71,2 g
  • tłuszcz – 2,1 g

Mąka żytnia orkiszową 1850 – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę orkiszową typu 1850? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?

Bogata w błonnik i cenne substancje

Orkisz składa się głównie z cukru (głównie skrobi), co sprawia, że ​​jest on bardziej miękki i zwarty. W połączeniu z wysoką zawartością błonnika pomaga to spowolnić proces trawienia i sprawia, że ​​czujesz się pełny. Ponadto regularne spożywanie błonnika wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2. W porównaniu z mąką pszenną ma nieco mniejszą zawartość błonnika, ale podobną zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie.

Skąd pochodzi mąka orkiszowa? Jaki jest kraj pochodzenia mąki orkiszowej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *