Mąka orkiszowa typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka orkiszowa typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka orkiszowa typu 1850 jest produktem stosunkowo rzadkim. Powstaje ona z przemiału pszenicy w odmianie orkisz, której uprawa nie jest zbyt wymagająca. Orkisz został wyparty przez uprawę pszenicy pospolitej.

Ta mąka jest droższa, ale bardzo zdrowa. Nie zawiera żadnych chemikaliów, jest lekkostrawny i ma lekko orzechowy posmak. Pszenica orkisz jest uważana za odrębną pszenicę. Ponieważ należy do tego samego gatunku co pszenica, ma podobną wartość odżywczą. Jednak ziarna orkiszu są lepiej rozpuszczalne w wodzie, co ułatwia ich trawienie i wywiera mniejszy nacisk na organizm. Jest również bogata w białko i zawierają wiele aminokwasów. Mąka orkiszowa typu 1850 zawiera również tłuszcz, którego dużą część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.

Mąka orkiszowa typu 1850 w swoim składzie zawiera wiele aminokwasów, witamin (tj. fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo), węglowodanów, błonnika, białka i gluten.

Zastosowanie mąki orkiszowej typu 1850. Do czego nadaję się mąka orkiszowa typu 1850?

Mąką orkiszowa typu 1850 posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • ciast na pizzę
  • ciast, ciasteczek
  • chlebów, bułek
  • kleików itp.

Mąka orkiszową typu 1850 – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka orkiszowa typu 1850?

  • wartość energetyczna – 1302kJ / 311kcal
  • białko – 11,5 g
  • węglowodany – 71,2 g
  • tłuszcz – 2,1 g

Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?

Bogata w błonnik i cenne substancje

Orkisz składa się głównie z cukru (głównie skrobi), co sprawia, że ​​jest on bardziej miękki i zwarty. W połączeniu z wysoką zawartością błonnika pomaga to spowolnić proces trawienia i sprawia, że ​​czujesz się pełny. Ponadto regularne spożywanie błonnika wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2. W porównaniu z mąką pszenną ma nieco mniejszą zawartość błonnika, ale podobną zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie.

Skąd pochodzi mąka orkiszowa? Jaki jest kraj pochodzenia mąki orkiszowej?

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Musli Classic – KCAL, skład i właściwości
Profilaktyka chorób nowotworowych a dieta
Zaburzenia przyjmowania glutenu – czy płatki owsiane zawierają gluten?
Prażone płatki owsiane – jak przygotować i dlaczego warto jeść
Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym
Jedzenie a kondycja skóry
Znajdźmy czas na śniadanie!
Płatki kukurydziane bez cukru – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Musli bez glutenu na śniadanie
Co warto wiedzieć o chlebie? Sprawdź nasz blog o chlebie!
Oczyszczająca dieta detoks a przesilenie wiosenne
Erytrol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny. Co to jest erytrol?
Proteinowe kulki mocy o smaku Pinacolada
Płatki 6 zbóż – KCAL, skład i właściwości
Orzechy włoskie – zdrowa przekąska
Ciasto w słoiku o smaku oreo
Dieta antyhistaminowa – dostosuj ją do siebie
Jak zrobić owsiankę? Owsianka na kilka sposobów!
Owies – najzdrowsze zboże
Jogurtowe placuszki z musli

Dodaj komentarz