Mąka kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Kukurydza to jedno z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw na świecie. Nic dziwnego, że produkty z kukurydzy, takie jak mąka, kasza czy płatki kukurydziane, cieszą się dużą popularnością wśród alergików lub nietolerancji glutenu. Produkty kukurydziane nie zawierają alergennych białek.

Mąkę kukurydzianą wytwarza się przez zmielenie dojrzałych ziaren kukurydzy, które należy najpierw wysuszyć, aż do uzyskania pożądanej tekstury. Jego kolor jest lekko żółty, dlatego produkty z niego wykonane również mają tę barwę. Smak jest neutralny. Stosowany jest głównie do wyrobu makaronów, chleba, herbatników, ciast i ciastek. Mąka kukurydziana jest bardzo popularna w krajach Ameryki Południowej i służy do produkcji tradycyjnych produktów regionu: płatków kukurydzianych, tacos i tortilli.

Zastosowanie mąki kukurydziana. Do czego nadaję się mąka kukurydziana?

Mąka kukurydziana posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • chleba
  • makaronów
  • wypieku ciast, babeczek, ciasteczek i placków
  • naleśników
  • zagęszczania sosów

Dzięki zastosowaniu mąki kukurydzianej wypiekana potrawa będzie bardziej miękka, nieco słodsza i lekko żółtawa. Co ważniejsze, może być dobrym zamiennikiem mąki pszennej, której używa się do zagęszczania zup i sosów. Może być również używany do przygotowywania makaronów oraz do zawijania mięsa i ryb. Mąka kukurydziana jest bardzo popularna w krajach Ameryki Południowej i służy do wyrobu tradycyjnych produktów regionu: płatków kukurydzianych, tacos i tortilli.

Mąka kukurydziana – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka kukurydziana?

  • wartość energetyczna – 1410kJ / 337kcal
  • białko – 5,9 g
  • węglowodany – 78 g
  • tłuszcz – 3 g
  • błonnik – 7,5 g

Mąka kukurydziana – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę kukurydzianą? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka kukurydziana jest zdrowa?

Nie ma wątpliwości, że główną zaletą mąki kukurydzianej jest to, że jest bezglutenowa. Jednak to nie wszystko, co oferuje nam ten niesamowity produkt. Jest doskonałym źródłem skrobi, błonnika pokarmowego oraz cennych minerałów. Warto wspomnieć, że mąka kukurydziana jest lekkostrawna i nie podrażnia jelit i żołądka, dlatego często wykorzystywana jest do przygotowywania potraw dla osób starszych i niemowląt.

Mąka kukurydziana jest doskonałym źródłem wyżej wymienionego błonnika i odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Może zmniejszać wchłanianie cholesterolu, zapobiegając w ten sposób chorobom układu krążenia, a także obniżać poziom cukru we krwi. Diabetycy powinni to zrozumieć. Dodatkowo, błonnik może nadawać długotrwałą sytość, dlatego dobrze sprawdza się w dietach odchudzających. Błonnik może również zapobiegać chorobom serca, udarom, cukrzycy i rakowi okrężnicy. Spożywanie go w większej ilości może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu infekcji i problemów z oddychaniem.

Ponadto mąka kukurydziana jest bogata w witaminy i minerały, w tym cynk, magnez, żelazo oraz witaminy B1 i B6. Żelazo to mikroelement niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa na prawidłowy przebieg ważnych procesów metabolicznych oraz produkcję czerwonych krwinek. Żelazo bierze również udział w transporcie tlenu, to właśnie dzięki niemu tlen można łączyć z hemoglobiną, dzięki czemu tlen może być transportowany do wszystkich narządów ciała. Pierwiastek ten wspiera również układ odpornościowy, utrzymuje prawidłową temperaturę ciała, wspomaga pracę mózgu, reguluje stężenie hemoglobiny, odpowiada za poziom energii w naszym organizmie. Najwięcej żelaza znajduje się w hemoglobinie, która następnie trafia do wątroby, śledziony i szpiku kostnego – tam bierze udział w procesie wytwarzania czerwonych krwinek.

Magnez, który również znajduje się w składzie mączki kukurydzianej, nazywany jest pierwiastkiem życia, ponieważ uczestniczy w 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Pierwiastek ten warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, uczestniczy w tworzeniu kości i zębów, zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca i arytmii, astmy i cukrzycy typu 2. Jej niedobór może powodować wiele nieprzyjemnych chorób, takich jak ból głowy, niepokój, drażliwość, bezsenność, a nawet depresja.

Z kolei cynk, jako kolejny cenny składnik mąki kukurydzianej, jest bardzo ważnym mikroelementem, szczególnie ważnym dla naszych włosów, skóry i paznokci. Jej niedobór spowoduje nie tylko pogorszenie stanu skóry, ale także spowolnienie gojenia się ran. Wiąże się to również z regulacją stężenia witaminy A przez ten pierwiastek. Dlatego cynk pomaga w leczeniu trądziku i wrzodów. Dodatkowo korzystnie wpływa na kości i wspomaga leczenie reumatyzmu. Cynk bierze również udział w regulacji pracy narządów wewnętrznych, w tym trzustki, co wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny. Reguluje również pracę układu krążenia, pomagając stabilizować ciśnienie i zapobiegając powstawaniu żylaków. Pierwiastek ten jest również korzystny dla układu odpornościowego.

Zaleca się spożywanie produktów z mąki kukurydzianej osobom z następującymi schorzeniami: choroby serca, nowotwory, choroby układu krążenia, anemia, łamliwe zęby, anemia, niska elastyczność naczyń krwionośnych, problemy z nasiąkaniem, problemy z prawidłowym wydzielaniem żółci.

Skąd pochodzi mąka kukurydziana? Jaki jest kraj pochodzenia mąki kukurydzianej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *