Mąka kokosowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka kokosowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mąka kokosowa powstaje poprzez mielenie i suszenie miąższu kokosowego. Daje to biały proszek, podobny do mąki zbożowej, o bardzo delikatnym smaku. W porównaniu z innymi rodzajami mąki, mąka kokosowa ma wysoką zawartość białka, błonnika i tłuszczu oraz stosunkowo niską zawartość węglowodanów. Ponadto jest całkowicie bezglutenowa.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Mąka kokosowa wspomaga odchudzanie

Mąka kokosowa pomaga w utracie wagi dzięki zawartości trójglicerydów łańcuchowych (MCT). W rzeczywistości są to tłuszcze, ale nie są magazynowane w organizmie jak zwykłe tłuszcze, ponieważ są transportowane bezpośrednio do wątroby, gdzie uczestniczą w produkcji energii. MCT może również zmniejszać apetyt i jest przetwarzany w naszym organizmie w inny sposób niż długołańcuchowy tłuszcz w orzechach. Dlatego tłuszcz MCT w mące kokosowej może pomóc spalić więcej kalorii, ponieważ nie są one przechowywane jako tłuszcz, ale przekształcane w czystą energię.[/vc_column_text][vc_column_text]

Zastosowanie mąki kokosowej. Do czego nadaję się mąka kokosowej?

Mąka kokosowa posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje się do:

  • wypieków
  • deserów
  • bezpośredniego spożycia

[/vc_column_text][vc_column_text]Wypieki z mąki kokosowej mają lekką i miękką konsystencję, z bogatym kokosowym zapachem i lekkim kokosowym zapachem. Ta mąka zawiera więcej błonnika niż mąka pszenna. To tyle co mąka pełnoziarnista. Jest to niezwykle ważne w naszej diecie, ponieważ może regulować pracę układu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość błonnika mąka kokosowa znacznie lepiej wchłania wodę niż inne rodzaje mąki. Dlatego nie może być głównym składnikiem ciasta, najlepiej zmieszać go z inną mąką, tak aby konsystencja ciasta była zadowalająca, a po upieczeniu nie pęka.

Z powodzeniem może zastąpić tradycyjną mąkę zbożową. Mąka kokosowa obniża indeks glikemiczny potraw, do których ją dodajemy, co szczególnie docenią osoby stosujące dietę opartą na produktach niskoglikemicznych. Warto jednak wspomnieć, że mąka kokosowa wchłania wodę szybciej niż tradycyjna mąka ze względu na wysoką zawartość błonnika, o czym należy pamiętać dodając mokre składniki. Dlatego w przypadku sosów i słodkich wypieków, aby uzyskać najlepsze rezultaty, zaleca się mieszanie mąki kokosowej z innymi rodzajami mąki. Doskonale nadaje się do robienia ciast, herbatników, naleśników, pieczywa i pizzy. Możemy go również użyć do zagęszczania zup i sosów oraz jako panierkę do mięsa zmieszanego z otrębami pszennymi i przyprawami.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Mąka kokosowa – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka kokosowa?

  • wartość energetyczna – 2000kJ / 477kcal
  • białko – 27 g
  • węglowodany – 40 g
  • tłuszcz – 23 g
  • błonnik – 10,1 g

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Mąka kokosową – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę kokosową? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner hcbrwpb_visible_for_roles=”administrator”][vc_column_text]

Do czego stosować mąkę kokosowa? Przepisy z mąką kokosową:

[catlist tags=”mąka-kokosowa” orderby=title order=asc excerpt=yes][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Dla kogo mąka kokosowa?

Mąka kokosowa to produkt, który z powodzeniem może pozyskać każdy, kto chce zachować zdrową dietę. Ze względu na swój skład i właściwości mąka kokosowa jest szczególnie polecana osobom:

  • na diecie odchudzającej
  • aktywnym fizycznie i sportowcom
  • dzieciom i młodzieży w fazie intensywnego wzrostu
  • z alergia na gluten
  • z celiakią, diabetycy i osoby starsze
  • pacjentom z cukrzycą i insulinoopornością
  • osobom z częstymi zaparciami

[/vc_column_text][vc_column_text]

Czy mąka kokosowa jest zdrowa?

Jedną z najważniejszych zalet mąki kokosowej jest to, że nie zawiera glutenu. Dzięki temu jest doskonałym substytutem zwykłych mąk zbożowych zawierających ten składnik.

Mąka kokosowa to doskonały wybór dla osób odchudzających się, stosujących diety świadome i bezglutenowe oraz zamiennik tradycyjnej mąki.

Ze względu na niską zawartość węglowodanów jest polecany do regularnego spożywania, nadaje się również dla osób z zaburzeniami gospodarki cukrowej. W mące kokosowej można znaleźć wysokiej jakości tłuszcze o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych.

Spożywanie mąki kokosowej świetnie wpływa na metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu, dlatego mąka kokosowa jest szczególnie popularna wśród tych, którzy nie tylko chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, ale także chcą pozbyć się zbędnych bardziej efektywnie.

Mąka kokosowa jest również ważnym źródłem wysokiej jakości białka, jest odpowiednia dla osób aktywnych fizycznie, dzieci i młodzieży w fazie intensywnego wzrostu oraz sportowców o szczególnie wysokim dziennym zapotrzebowaniu na białko.

Dużą zaletą mąki kokosowej jest również wysoka zawartość błonnika pokarmowego w jej składnikach. Dlatego po spożyciu produktów na bazie mąki kokosowej sytość pozostanie dłużej, zmniejszy się apetyt, a wypróżnienia uregulowane.

To kolejny powód, dla którego szczególnie warto kupować mąkę kokosową, zwłaszcza gdy chcemy skuteczniej i zdrowiej zrzucić zbędne kilogramy.

Wysoka zawartość naturalnego błonnika wpływa również pozytywnie na poziom cholesterolu i cukru we krwi, pomagając w usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn.

Współczesne badania naukowe dowiodły, że regularne spożywanie mąki kokosowej może również zapobiegać wielu chorobom (między innymi mąka kokosowa może zapobiegać: rakowi jelita grubego, zmniejsza ryzyko zawału serca i chorobom układu krążenia oraz wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu.

Zdecydowanie warto spróbować i przekonać się, że mąka kokosowa to naturalny produkt, który zdecydowanie warto kupować i regularnie stosować.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Skąd pochodzi mąka kokosowa? Jaki jest kraj pochodzenia mąki kokosowej?

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Jak być piękną i zdrową w kilku krokach?
Zdrowa owsianka z jagodami acai
Elektrolity – jedynie dla sportowców?
Ksylitol czy erytrytol – co jest zdrowsze? Czym zamienić cukier? Zdrowy zamiennik cukru?
Owoce liofilizowane – czym są i dlaczego warto je jeść?
Płatki orkiszowe – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Suszone fig – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Mąka sojowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Skóra prawdę Ci powie… o Twoim zdrowiu
Suszone jabłka – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Czy pić mleko?
Jakie są rodzaje mąki? Co oznacza typ mąki?
Czy ekologiczne znaczy lepsze?
Zdrowy omlet owsiany FIT
Jogurt – jakie ma właściwości odżywcze?
Rozsądne zakupy w walce z otyłością
Pomysł na śniadanie do łóżka
Ciasto z truskawkami i płatkami musli
Pomelo – ogromny cytrus o wspaniałych właściwościach
Które płatki owsiane są najlepsze? Zwykłe, górskie czy błyskawiczne.