Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Główną zaletą mąki jaglanej jest to, że nie zawiera glutenu. Daje to szerokie możliwości pacjentom z celiakią. Ponadto proso używane do produkcji mąki jest źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Spożywając produkty na bazie mąki jaglanej dostarczamy naszemu organizmowi cennego białka, wapnia, fosforu, cynku, potasu i żelaza. Ziarna prosa rzadko wywołują reakcje alergiczne i są najłatwiejsze do strawienia. Sprawdź, jak wykorzystać mąkę jaglaną w kuchni.

Ziarna uzyskane z prosa są wykorzystywane głównie do produkcji prosa. Małe, jasnożółte grudki mają swoich fanów na całym świecie, z powodzeniem konkurując z pszenicznym kuskusem czy ryżem. Jedyną wadą tego produktu jest jego gorzki smak, ale można temu zapobiec, zanurzając w wrzącej wodzie. Proso jest również mielone na mąkę, ale to tylko niewielka część całkowitej produkcji. Jak wszyscy wiemy, prymitywne społeczeństwo afrykańskie, które uprawiało proso z powodu tolerancji na suszę, kruszyło je ręcznie w sześciu krokach, podczas których proso przelewano z miski do miski.

Zastosowanie mąki jaglanej. Do czego nadaję się mąka jaglana?

Mąka jaglana posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • placków
  • ciast
  • ciasteczek
  • wypieków chleba i bułek
  • naleśników
  • zagęszczania zup i sosów itp.

Może całkowicie zastąpić mąkę pszenną – do wypieku chleba, ciast, przygotowania naleśników czy gofrów. Doskonale zagęszcza również sosy i zupy. Oczywiście smak i właściwości fizyczne są nieco inne – brak glutenu nie gwarantuje, że ciasto rośnie tak efektownie pod wpływem sody czy drożdży, a konsystencja jest oczywiście pozbawiona elastyczności. Niemniej jednak makaron jaglany ma zaskakująco pozytywne działanie pod względem lekkości, miękkości i neutralnego smaku.

Mąka jaglana – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka jaglana?

  • wartość energetyczna – 1449kJ / 346kcal
  • białko – 10,5 g
  • węglowodany – 71,6 g
  • tłuszcz – 2,9 g
  • błonnik – 3,2 g

Mąka jaglana – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę jaglaną? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka jaglana jest zdrowa?

Mąka jaglana nie różni się zbytnio od prosa pod względem składników odżywczych – to po prostu produkt, który ma lepszą konsystencję dzięki głębszemu zmieleniu. Jednocześnie ma wysoką zawartość kalorii i węglowodanów, ale dużą jego część stanowi błonnik, który jest korzystny dla zdrowia. Warto jednak zauważyć, że zawartość witamin i minerałów jest wysoka. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminy B1, B2, B3 i B6, a także niewielką ilość kwasu foliowego. Ponadto zawiera również dużo fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu i żelaza. Naukowcy podkreślili również ciekawy skład białkowo-mąki jaglanej, która zawiera cenne aminokwasy, takie jak tryptofan wspomagający układ nerwowy, leucyna do budowy mięśni oraz izoleucyna zapewniająca prawidłowy metabolizm.

Nic dziwnego, że mąka jaglana cieszył się już opinią produktów ochrony zdrowia i polecany jest głównie przy:

  • celiakii, jako bezglutenowa mąka do pieczenia
  • problemach metabolicznych jako źródło błonnika i ligandów wspierających florę bakteryjną jelit
  • problemach z sercem, jako produkt obniżający poziom cholesterolu we krwi i obniżający wysokie ciśnienie krwi
  • problemach z wątrobą, jako źródło białka ograniczającego uszkodzenia tkanki wątroby

Skąd pochodzi mąka jaglana? Jaki jest kraj pochodzenia mąki jaglanej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *