Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Główną zaletą mąki jaglanej jest to, że nie zawiera glutenu. Daje to szerokie możliwości pacjentom z celiakią. Ponadto proso używane do produkcji mąki jest źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Spożywając produkty na bazie mąki jaglanej dostarczamy naszemu organizmowi cennego białka, wapnia, fosforu, cynku, potasu i żelaza. Ziarna prosa rzadko wywołują reakcje alergiczne i są najłatwiejsze do strawienia. Sprawdź, jak wykorzystać mąkę jaglaną w kuchni.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Sprawdź czym jest typ mąki!

[/vc_column_text][vc_column_text]Ziarna uzyskane z prosa są wykorzystywane głównie do produkcji prosa. Małe, jasnożółte grudki mają swoich fanów na całym świecie, z powodzeniem konkurując z pszenicznym kuskusem czy ryżem. Jedyną wadą tego produktu jest jego gorzki smak, ale można temu zapobiec, zanurzając w wrzącej wodzie. Proso jest również mielone na mąkę, ale to tylko niewielka część całkowitej produkcji. Jak wszyscy wiemy, prymitywne społeczeństwo afrykańskie, które uprawiało proso z powodu tolerancji na suszę, kruszyło je ręcznie w sześciu krokach, podczas których proso przelewano z miski do miski.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Zastosowanie mąki jaglanej. Do czego nadaję się mąka jaglana?

Mąka jaglana posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • placków
  • ciast
  • ciasteczek
  • wypieków chleba i bułek
  • naleśników
  • zagęszczania zup i sosów itp.

Może całkowicie zastąpić mąkę pszenną – do wypieku chleba, ciast, przygotowania naleśników czy gofrów. Doskonale zagęszcza również sosy i zupy. Oczywiście smak i właściwości fizyczne są nieco inne – brak glutenu nie gwarantuje, że ciasto rośnie tak efektownie pod wpływem sody czy drożdży, a konsystencja jest oczywiście pozbawiona elastyczności. Niemniej jednak makaron jaglany ma zaskakująco pozytywne działanie pod względem lekkości, miękkości i neutralnego smaku.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Mąka jaglana – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka jaglana?

  • wartość energetyczna – 1449kJ / 346kcal
  • białko – 10,5 g
  • węglowodany – 71,6 g
  • tłuszcz – 2,9 g
  • błonnik – 3,2 g

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner hcbrwpb_visible_for_roles=”administrator”][vc_column_text]

Do czego stosować mąkę jaglaną? Przepisy z mąką jaglaną:

[catlist tags=”mąka-jaglana” orderby=title order=asc excerpt=yes][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Czy mąka jaglana jest zdrowa?

Mąka jaglana nie różni się zbytnio od prosa pod względem składników odżywczych – to po prostu produkt, który ma lepszą konsystencję dzięki głębszemu zmieleniu. Jednocześnie ma wysoką zawartość kalorii i węglowodanów, ale dużą jego część stanowi błonnik, który jest korzystny dla zdrowia. Warto jednak zauważyć, że zawartość witamin i minerałów jest wysoka. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminy B1, B2, B3 i B6, a także niewielką ilość kwasu foliowego. Ponadto zawiera również dużo fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu i żelaza. Naukowcy podkreślili również ciekawy skład białkowo-mąki jaglanej, która zawiera cenne aminokwasy, takie jak tryptofan wspomagający układ nerwowy, leucyna do budowy mięśni oraz izoleucyna zapewniająca prawidłowy metabolizm.

Nic dziwnego, że mąka jaglana cieszył się już opinią produktów ochrony zdrowia i polecany jest głównie przy:

  • celiakii, jako bezglutenowa mąka do pieczenia
  • problemach metabolicznych jako źródło błonnika i ligandów wspierających florę bakteryjną jelit
  • problemach z sercem, jako produkt obniżający poziom cholesterolu we krwi i obniżający wysokie ciśnienie krwi
  • problemach z wątrobą, jako źródło białka ograniczającego uszkodzenia tkanki wątroby

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Skąd pochodzi mąka jaglana? Jaki jest kraj pochodzenia mąki jaglanej?

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Planujesz dziecko? Przygotuj swoje ciało na ciążę
Muszelki czekoladowe – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jak jeść w upały?
Poznaj moc granoli Crunchy Naturalne – energia płynąca z pełnego ziarna owsa
Żurawina liofilizowana – bomba witaminowa!
Parfait z Chia na śniadanie
Śniadanie o niskim indeksie glikemiczny? Nie zapomnij o tych produktach!
Orzechy trudny do zgryzienia? Jakie orzechy są najlepsze?
Domowe crunchy smakuje najlepiej
Indeks glikemiczny IG: TABELA. Jakie produkty mają niski IG?
Mąka migdałowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Miłka abisyńska (płatki Teff) – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Proteinowe muffinki owsiane
Ciasteczka owsiane FIT Ewa Chodakowska
Suszone owoce – jakie owoce na co?
Musli dla przyszłych mam
Musli 3 kontynenty – właściwości, kalorie i wartości odżywcze
Energetyczne batony owsiane idealne na drugie śniadanie
Liofilizacja żywności – co to jest? Dowiedz się jak działa
Owsianka z bananem – ile ma kalori KCAL?