Mąka gryczana z prażonej kaszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka gryczana z prażonej kaszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Gryka należy do kategorii żywności potocznie określanej jako pseudozboża. Pseudozboża to ziarna, a ich użycie i spożycie są podobne do ziaren, ale pochodzą z innych roślin niż trawa. Ze względu na wysoką zawartość minerałów i przeciwutleniaczy kasza gryczana stała się popularnym pożywieniem.

Mąka gryczana brązowa z kaszy palnej jest wartościowym, bezglutenowym produktem, który uzyskiwany jest za pomocą mielenia kaszy gryczanej palonej. Mąka ta posiada szarobrązową barwę oraz lekki zbożowy zapach – uznawana jest za wartościowy składnik w codziennej diecie.

Poprawia poziom cukru we krwi

Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny. Oznacza to, że mąka gryczana powinna być bezpieczna dla większości osób z cukrzycą typu 2. W rzeczywistości badania wykazały, że jedzenie mąki gryczanej wiąże się z obniżeniem poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą. Uważa się, że jest to spowodowane unikalnym składem D-chiralnego inozytolu. Badania wykazały, że ten rozpuszczalny cukier powoduje, że komórki zmniejszają oporność na insulinę, co z kolei powoduje, że komórki wchłaniają cukier z krwi.

Mąka gryczana a serce

Mąka gryczana z kaszy palonej jest bogata w wiele zdrowych dla serca składników, takich jak konwencjonalne, magnez, miedź, błonnik i niektóre białka. Spośród zbóż i pseudozbóż najbogatszym źródłem rutyny jest gryka, która jest przeciwutleniaczem, między innymi może zmniejszać ryzyko chorób serca poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów krwi i obniżanie ciśnienia krwi. Jedno z badań powiązało jedzenie gryki z obniżeniem ciśnienia krwi, obniżeniem poziomu cholesterolu LDL i zwiększeniem poziomu cholesterolu HDL.

Zastosowanie mąki gryczanej z kaszy prażonej. Do czego nadaję się mąka gryczana z kaszy prażonej?

Mąka gryczana posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • ciast, ciasteczek, babeczek
  • wypieku domowego chleba, bułecze
  • pizzy
  • rosyjskich blinów (drożdżowe naleśniki)
  • klusek
  • pierogów
  • makaronów
  • naleśników

Mąka gryczana z kaszy prażonej – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma mąka gryczana z kaszy prażonej?

  • wartość energetyczna – 1623kJ / 384kcal
  • białko – 13 g
  • węglowodany – 71 g
  • tłuszcz – 3,1 g

Mąka gryczana – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę gryczaną? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka gryczana jest zdrowa?

Mąka ta zawiera dużo białka, skrobi, węglowodanów i błonnika. Ponadto bogata jest w aminokwasy, składniki mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan, sód), witaminy (E, z gr. B, kwas foliowy).

Skąd pochodzi mąka gryczana? Jaki jest kraj pochodzenia mąki gryczanej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *