Mąka gryczana biała – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Mąka gryczana biała – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Gryka należy do kategorii żywności potocznie określanej jako pseudozboża. Pseudozboża to ziarna, a ich użycie i spożycie są podobne do ziaren, ale pochodzą z innych roślin niż trawa. Ze względu na wysoką zawartość minerałów i przeciwutleniaczy kasza gryczana stała się popularnym pożywieniem.

Mąka gryczana biała  jest wartościowym, bezglutenowym produktem, który uzyskiwany jest za pomocą mielenia kaszy gryczanej białej. Mąka ta posiada jasną barwę oraz lekki zbożowy zapach – uznawana jest za wartościowy składnik w codziennej diecie.

Poprawia poziom cukru we krwi

Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny. Oznacza to, że biała mąka gryczana powinna być bezpieczna dla większości osób z cukrzycą typu 2. W rzeczywistości badania wykazały, że jedzenie białej mąki gryczanej wiąże się z obniżeniem poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą. Uważa się, że jest to spowodowane unikalnym składem D-chiralnego inozytolu. Badania wykazały, że ten rozpuszczalny cukier powoduje, że komórki zmniejszają oporność na insulinę, co z kolei powoduje, że komórki wchłaniają cukier z krwi.

Mąka gryczana a serce

Mąka gryczana jest bogata w wiele zdrowych dla serca składników, takich jak konwencjonalne, magnez, miedź, błonnik i niektóre białka. Spośród zbóż i pseudozbóż najbogatszym źródłem rutyny jest gryka, która jest przeciwutleniaczem, między innymi może zmniejszać ryzyko chorób serca poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów krwi i obniżanie ciśnienia krwi. Jedno z badań powiązało jedzenie gryki z obniżeniem ciśnienia krwi, obniżeniem poziomu cholesterolu LDL i zwiększeniem poziomu cholesterolu HDL.

Zastosowanie białej mąki gryczanej. Do czego nadaję się biała mąka gryczana?

Biała mąka gryczana posiada rozmaite zastosowania. Najczęściej stosuje  się do:

  • ciast, ciasteczek, babeczek
  • wypieku domowego chleba, bułeczek
  • pizzy
  • rosyjskich blinów (drożdżowe naleśniki)
  • klusek
  • pierogów
  • makaronów
  • naleśników

Mąka gryczana biała – wartości odżywcze i kalorie (w 100 g). Ile kalorii ma biała mąka gryczana?

  • wartość energetyczna – 1623kJ / 384kcal
  • białko – 13 g
  • węglowodany – 71 g
  • tłuszcz – 3,1 g

Mąka gryczana – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić mąkę gryczaną? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z mąkami. Sprawdź nasz sklep internetowy z mąką.

Czy mąka gryczana jest zdrowa?

Mąka ta zawiera dużo białka, skrobi, węglowodanów i błonnika. Ponadto bogata jest w aminokwasy, składniki mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan, sód), witaminy (E, z gr. B, kwas foliowy).

Skąd pochodzi mąka gryczana? Jaki jest kraj pochodzenia mąki gryczanej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *