Liofilizacja – co to jest?

Liofilizacja żywności – co to jest? Dowiedz się jak działa

Wynaleziona w trakcie II Wojny Światowej technologia do dziś jest jedną z najlepszych metod konserwowania żywności. Zjedzenie liofilizowanej maliny da nam tyle samo energii i minerałów, ile dałaby nam taka sama malina zerwana chwilę wcześniej z krzaka. Co ciekawe, w smaku również nie odczujesz dużej różnicy. Jak to się dzieje?

Liofilizacja – co to jest

Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu poprzez sublimację lodu. Jak to się dzieje? Najpierw temperatura wewnątrz specjalnej maszyny służącej do liofilizacji spada do około -50°C. Kiedy ta zostanie osiągnięta, ciśnienie obniżone zostaje niemal do tego, które panuje w kosmosie! Wtedy następuje właśnie sublimacja lodu – woda, która znajduje się w liofilizowanym produkcie zostaje z niego właśnie za sprawą próżni. Następnym etapem jest „dosuszanie” w temperaturze około 40°C. Produkt, który otrzymujemy nazywamy właśnie liofilizatem.
Producent liofilizatorów opisuje w szczegółach co to jest liofilizacja – https://frostx.com/pl/blog/czym-jest-liofilizacja/

Jedzenie dla kosmonautów

Chociaż chwilę po wynalezieniu tej technologii służyła ona wojsku amerykańskiemu, na przykład do transportu osocza krwi na front, to po wojnie szukano dla niej innych zastosowań. W trakcie kolejnej wojny – tym razem zimnej, dużym problemem dla astronautów była żywność. W warunkach, w których przyszło im przebywać, jedzenie przede wszystkim nie mogło się kruszyć. Groziło to tym, że elementy jedzenia mogły trafić do maszyn, a to mogło grozić ich uszkodzeniem. Jednocześnie musiało mieć długą zdatność do spożycia i oczywiście zachowane wartości odżywcze. Jednym z najtrafniejszych pomysłów okazała się żywność liofilizowana, bowiem spełniała wszystkie wymienione wyżej kryteria i przez „ludzi kosmosu” była ceniona między innymi za wysokie walory smakowe.

Zalety liofilizacji

Liofilizowane owoce, warzywa, mięsa i inne produkty mają ogromną przewagę nad produktami, które były konserwowane innymi metodami. Po pierwsze – nie potrzebują żadnych dodatkowych konserwantów, a mimo to mogą zawstydzić niejeden produkt konserwowany nawet chemicznie. Ich termin przydatności do spożycia wynosi nawet kilkanaście lat! Dzieje się tak, ponieważ w liofilizatach wilgoć wynosi zaledwie 1 – 2%. Od standardowego suszenia metodami konwencjonalnymi wyróżnia się tym, że żywność liofilizowana nie traci niemal żadnych wartości odżywczych – witaminy, minerały i makroskładniki, takie jak białka, węglowodany, czy tłuszcze, zostają na niemal niezmiennym poziomie! Dodatkowo smak, aromat, a nawet wygląd takich produktów zostaje w pełni zachowany, a jedyne czym będzie się różnić, to konsystencja – liofilizat, po wzięciu go do ust będzie miał formę bliższą do chrupkiego chipsa, ale po chwili nabierze wilgoci i nie zauważysz większej różnicy między tym samym owocem prosto z krzaka. Do przechowywania liofilizatów nie potrzebujesz specjalnie przygotowanych pomieszczeń. Nie potrzebujesz nawet lodówki – wystarczy ciemne, suche miejsce i szczelne naczynie, w którym będziesz mógł je przetrzymywać (na przykład słoik lub woreczek strunowy).

Liofilizaty – czy dla wszystkich?

Liofilizaty są przeznaczone dla wszystkich – nieważne, czy jesteś sportowcem, biznesmenem, czy księgową. Jednak trzeba przyznać, że w niektórych sferach życia zdobyły większe uznanie – na przykład wcześniej wspominani astronauci. Jednak to dość ekstremalny przykład, ale jeśli już jesteśmy przy ekstremalnych sytuacjach, to warto wspomnieć, że liofilizaty to jedna z ulubionych form pożywienia alpinistów i himalaistów. Zajmują one tyle samo miejsca, ile zajmowałoby standardowe pożywienie, przy czym waży około 10 – 12 razy mniej! Oczywiście – mogą przydać się również tobie, kiedy wybierasz się w daleką podróż i zależy Ci na lekkim bagażu.

Liofilizaty w naszych produktach

Owoce liofilizowane np. truskawki liofilizowany czy maliny liofilizowane są idealnym składnikiem do musli z owocami liofilizowanymi – nie psują się, nawet przy długim przechowywaniu, a dodanie nawet niewielkiej ilości mleka pozwala przywrócić im ich pierwotną konsystencję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *