Liofilizacja ÔÇô co to jest?

Liofilizacja ┼╝ywno┼Ťci ÔÇô co to jest? Dowiedz si─Ö jak dzia┼éa

Wynaleziona w trakcie II Wojny ┼Üwiatowej technologia do dzi┼Ť jest jedn─ů z najlepszych metod konserwowania ┼╝ywno┼Ťci. Zjedzenie liofilizowanej maliny da nam tyle samo energii i minera┼é├│w, ile da┼éaby nam taka sama malina zerwana chwil─Ö wcze┼Ťniej z krzaka. Co ciekawe, w smaku r├│wnie┼╝ nie odczujesz du┼╝ej r├│┼╝nicy. Jak to si─Ö dzieje?

Liofilizacja – co to jest

Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu poprzez sublimacj─Ö lodu. Jak to si─Ö dzieje? Najpierw temperatura wewn─ůtrz specjalnej maszyny s┼éu┼╝─ůcej do liofilizacji spada do oko┼éo -50┬░C. Kiedy ta zostanie osi─ůgni─Öta, ci┼Ťnienie obni┼╝one zostaje niemal do tego, kt├│re panuje w kosmosie! Wtedy nast─Öpuje w┼éa┼Ťnie sublimacja lodu ÔÇô woda, kt├│ra znajduje si─Ö w liofilizowanym produkcie zostaje z niego w┼éa┼Ťnie za spraw─ů pr├│┼╝ni. Nast─Öpnym etapem jest ÔÇ×dosuszanieÔÇŁ w temperaturze oko┼éo 40┬░C. Produkt, kt├│ry otrzymujemy nazywamy w┼éa┼Ťnie liofilizatem.
Producent liofilizator├│w opisuje w szczeg├│┼éach co to jest liofilizacja – https://frostx.com/pl/blog/czym-jest-liofilizacja/

Jedzenie dla kosmonaut├│w

Chocia┼╝ chwil─Ö po wynalezieniu tej technologii s┼éu┼╝y┼éa ona wojsku ameryka┼äskiemu, na przyk┼éad do transportu osocza krwi na front, to po wojnie szukano dla niej innych zastosowa┼ä. W trakcie kolejnej wojny ÔÇô tym razem zimnej, du┼╝ym problemem dla astronaut├│w by┼éa ┼╝ywno┼Ť─ç. W warunkach, w kt├│rych przysz┼éo im przebywa─ç, jedzenie przede wszystkim nie mog┼éo si─Ö kruszy─ç. Grozi┼éo to tym, ┼╝e elementy jedzenia mog┼éy trafi─ç do maszyn, a to mog┼éo grozi─ç ich uszkodzeniem. Jednocze┼Ťnie musia┼éo mie─ç d┼éug─ů zdatno┼Ť─ç do spo┼╝ycia i oczywi┼Ťcie zachowane warto┼Ťci od┼╝ywcze. Jednym z najtrafniejszych pomys┼é├│w okaza┼éa si─Ö ┼╝ywno┼Ť─ç liofilizowana, bowiem spe┼énia┼éa wszystkie wymienione wy┼╝ej kryteria i przez ÔÇ×ludzi kosmosuÔÇŁ by┼éa ceniona mi─Ödzy innymi za wysokie walory smakowe.

Zalety liofilizacji

Liofilizowane owoce, warzywa, mi─Ösa i inne produkty maj─ů ogromn─ů przewag─Ö nad produktami, kt├│re by┼éy konserwowane innymi metodami. Po pierwsze – nie potrzebuj─ů ┼╝adnych dodatkowych konserwant├│w, a mimo to mog─ů zawstydzi─ç niejeden produkt konserwowany nawet chemicznie. Ich termin przydatno┼Ťci do spo┼╝ycia wynosi nawet kilkana┼Ťcie lat! Dzieje si─Ö tak, poniewa┼╝ w liofilizatach wilgo─ç wynosi zaledwie 1 ÔÇô 2%. Od standardowego suszenia metodami konwencjonalnymi wyr├│┼╝nia si─Ö tym, ┼╝e ┼╝ywno┼Ť─ç liofilizowana nie traci niemal ┼╝adnych warto┼Ťci od┼╝ywczych ÔÇô witaminy, minera┼éy i makrosk┼éadniki, takie jak bia┼éka, w─Öglowodany, czy t┼éuszcze, zostaj─ů na niemal niezmiennym poziomie! Dodatkowo smak, aromat, a nawet wygl─ůd takich produkt├│w zostaje w pe┼éni zachowany, a jedyne czym b─Ödzie si─Ö r├│┼╝ni─ç, to konsystencja ÔÇô liofilizat, po wzi─Öciu go do ust b─Ödzie mia┼é form─Ö bli┼╝sz─ů do chrupkiego chipsa, ale po chwili nabierze wilgoci i nie zauwa┼╝ysz wi─Ökszej r├│┼╝nicy mi─Ödzy tym samym owocem prosto z krzaka. Do przechowywania liofilizat├│w nie potrzebujesz specjalnie przygotowanych pomieszcze┼ä. Nie potrzebujesz nawet lod├│wki ÔÇô wystarczy ciemne, suche miejsce i szczelne naczynie, w kt├│rym b─Ödziesz m├│g┼é je przetrzymywa─ç (na przyk┼éad s┼éoik lub woreczek strunowy).

Liofilizaty – czy dla wszystkich?

Liofilizaty s─ů przeznaczone dla wszystkich ÔÇô niewa┼╝ne, czy jeste┼Ť sportowcem, biznesmenem, czy ksi─Ögow─ů. Jednak trzeba przyzna─ç, ┼╝e w niekt├│rych sferach ┼╝ycia zdoby┼éy wi─Öksze uznanie ÔÇô na przyk┼éad wcze┼Ťniej wspominani astronauci. Jednak to do┼Ť─ç ekstremalny przyk┼éad, ale je┼Ťli ju┼╝ jeste┼Ťmy przy ekstremalnych sytuacjach, to warto wspomnie─ç, ┼╝e liofilizaty to jedna z ulubionych form po┼╝ywienia alpinist├│w i himalaist├│w. Zajmuj─ů one tyle samo miejsca, ile zajmowa┼éoby standardowe po┼╝ywienie, przy czym wa┼╝y oko┼éo 10 ÔÇô 12 razy mniej! Oczywi┼Ťcie ÔÇô mog─ů przyda─ç si─Ö r├│wnie┼╝ tobie, kiedy wybierasz si─Ö w dalek─ů podr├│┼╝ i zale┼╝y Ci na lekkim baga┼╝u.

Liofilizaty w naszych produktach

Owoce liofilizowane np. truskawki liofilizowany czy maliny liofilizowane s─ů idealnym sk┼éadnikiem do musli z owocami liofilizowanymi – nie psuj─ů si─Ö, nawet przy d┼éugim przechowywaniu, a dodanie nawet niewielkiej ilo┼Ťci mleka pozwala przywr├│ci─ç im ich pierwotn─ů konsystencj─Ö!

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *