Najlepsza owsianka na wodzie – przepis i porady jak ją urozmaicać!

Które płatki owsiane są najlepsze? Zwykłe, górskie czy błyskawiczne.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Każdy zna płatki owsiane. Są uważane za zdrowe i pożywne i są polecane dorosłym i dzieciom. Płatki to prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych, dlatego warto zdobyć ich jak najwięcej.

Ich wielką zaletą jest również łatwość przygotowania i możliwość dodawania dowolnych składników. Jakie rodzaje płatków owsianych wyróżniamy, jakie mają właściwości zdrowotne i dlaczego powinniśmy je często stosować?[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Wartość odżywcza, witaminy i minerały owsa

Wykonane są z oczyszczonych ziaren owsa. Czyste płatki owsiane nie zawierają w swoich składnikach glutenu, dzięki czemu doskonale nadają się dla osób stosujących dietę bezglutenową.

Płatki owsiane to produkt bogaty w minerały, z których większość to zwykłe, nisko przetworzone odmiany. Zawierają cenny błonnik, witaminę B, magnez, fosfor i mangan.

Na półkach sklepowych jest wiele rodzajów płatków owsianych. Najbardziej popularne są płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne. Jakie są cechy każdego rodzaju płatków owsianych i który z nich warto wybrać?

[vc_single_image image=”5554″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”http://tinyurl.com/mr28533u”]

Płatki owsiane zwykłe, górskie czy błyskawiczne?

Płatki owsiane  zwykle są nisko przetworzone i wytwarzane z pełnego ziarna owsa. To dobry wybór dla osób lubiących naturalne i zdrowe produkty. Z kolei owsianka górska pozyskiwana jest z płatków owsianych, a więc pozbawiona jest bogatych składników odżywczych niektórych popularnych odmian.

Z kolei płatki owsiane błyskawiczne są przygotowywane z pokrojonych ziaren owsa i gotowane na parze. Dzięki temu ich czas gotowania jest znacznie krótszy niż zwykłych i górskich odmian cienkich plastrów.

Nie oznacza to jednak, że zwykłe płatki owsiane i tak będą lepsze niż płatki górskie i płatki owsiane błyskawiczne. Z uwagi na proces przetwarzania, zwykłe płatki owsiane wymagają dłuższego czasu przygotowania, dlatego dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, lepszym wyborem są owies górski lub błyskawiczny.

Warto też wspomnieć, że możemy nie tylko samodzielnie jeść płatki owsiane, na przykład w postaci tradycyjnej owsianki, ale również stosować je jako dodatek do pieczenia. W tym drugim przypadku płatki owsiane błyskawiczne są zdecydowanie najlepszym wyborem, ponieważ wymagają krótszego procesu gotowania.[/vc_column_text][vc_column_text]

Właściwości zdrowotne owsa

Ze względu na wysoką zawartość błonnika, 100 gram płatków owsianych zawiera aż 10 gramów błonnika, które doskonale wpływają na kondycję i pracę naszego układu pokarmowego. Doskonale zaspokajają głód, na długo utrzymują uczucie sytości i skutecznie zapobiegają zaparciom.

Ze względu na te cechy są bardzo odpowiednie dla osób na diecie odchudzającej. Płatki owsiane to także bogate źródło witamin z grupy B, w tym bardzo cennego dla organizmu człowieka kwasu foliowego.

Największe zapotrzebowanie na owies mają kobiety w ciąży, które powinny jeść jak najwięcej owsa. Kwas foliowy korzystnie wpływa na układ nerwowy i może zapobiegać występowaniu poważnych wad rozwojowych płodu, które najczęściej występują u dzieci kobiet, których dieta jest niedostateczna w kwas foliowy.[/vc_column_text][vc_column_text]

Kto powinien jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane to naturalny, zdrowy i pożywny produkt, który warto jeść jak najwięcej. Bardzo dobrze nadają się do spożycia w następujący sposób:

  • dzieci i młodzież
  • starsi
  • ludzie, którzy tracą na wadze
  • kobiety w ciąży i planujące ciążę
  • osoby z wysokim ciśnieniem krwi
  • osoby na diecie bezglutenowe
  • cukrzycy
  • osoby z wysokim poziomem cholesterolu we krwi

[/vc_column_text][vc_column_text]

Jakie płatki owsiane wybrać i jak je przygotować?

Chociaż zwykłe płatki owsiane wymagają dłuższego czasu gotowania, warto je wybierać, ponieważ zawierają więcej cennych składników odżywczych niż owsianka górska i owsianka błyskawiczna.

Przygotuj zwykłe płatki owsiane przez około 10 minut. Aby przyspieszyć proces gotowania, możesz w nocy polać go mlekiem lub wodą i pozostawić na noc.

Podczas gotowania płatków owsianych pamiętaj, aby często je mieszać, aby woda lub mleko nie zagotowały się, a płatki owsiane się nie przypaliły. Płatki z powodzeniem można również przygotować w powolnym naczyniu.[/vc_column_text][vc_column_text]

Co jeść z płatkami owsianymi?

Płatki owsiane to doskonały wybór na zdrowe, pożywne śniadanie lub podwieczorek. Możemy je przygotować na bazie wody lub mleka i dodać dowolne składniki. Świeże i liofilizowane owoce (jabłka, truskawki, banany), suszone owoce, żurawina, migdały, kakao, czekolada, miód, brązowy cukier i cynamon to doskonały wybór na płatki owsiane.

Z powodzeniem możemy również dodawać płatki owsiane do wypieków, jogurtów, kefirów i koktajli mlecznych. Wbrew pozorom możemy nie tylko jeść słodkie płatki owsiane. Ich delikatny smak uzupełnia słone dodatki takie jak mięso, jajka, cebula i zdrowa oliwa z oliwek.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owoce liofilizowane – skomponuj musli tak jak chcesz
Nasion Chia – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Amarantus eksandowany – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Orzechy włoskie – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Dlaczego owsianka jest tak ceniona? Wartości odżywcze i indeks glikemiczny
Muffiny marchewkowe z płatkami owsianymi
Szybki sernik wersja FIT
Skrobia kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Zdrowy chlebek musli
Czym zamienić cukier? Poznaj 5 lepszych zamienników.
Mąka żytnia typu 2000 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Szybkie przekąski w ciągu dnia
Zdrowy deser na szybko
Płatki owsiane – jak gotować?
Przepis na zakwas żytni. Jak zrobić zakwas żytni na chleb?
Ciastka bananowe z płatkami owsianymi bez mąki i jajek
Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis!
Przepis na tartaletki czekoladowe z serkiem
Mąka orkiszowa typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola naturalna – KCAL, skład i właściwości – przepisy