Ksylitol czy erytrytol – co jest zdrowsze? Czym zamienić cukier? Zdrowy zamiennik cukru?
Spis treści
Dlaczego jedzenie białego cukru szkodzi? Czy cukier jest szkodliwy (niezdrowy)?
Cukier biały nie jest najlepszym wyborem w Twojej diecie. Dodawany jest do większości produktów spożywczych oferowanych w sklepie. Z tego powodu dostarczasz zbyt dużo kalorii swojemu ciału. Konsekwencje to otyłość, nadwaga, próchnica lub zły stan skóry. Na szczęście istnieją inne alternatywy dla cukru. To erytrytol i ksylitol. Chcesz wiedzieć, czy są naprawdę zdrowe? Nie wiesz, że wybierając erytrytol lub ksylitol nie tylko lepiej się odżywiasz, ale także zachowasz słodycz ciast i deserów?
Czym się różnią ksylitol i erytrytol?
Głównym związkiem między erytrytolem, znanym również jako erytrytol, a ksylitolem jest to, że są one zdrowym substytutem cukru. Można je wykorzystać do słodzenia kawy i herbaty (np. w przeciwieństwie do stewii nie zmienią smaku) i będą bardzo odpowiednie jako składniki wypieków. Oba mają właściwości przeciwutleniające.
Jaka jest więc różnica między ksylitolem a erytrytolem?
Możesz powiedzieć procent słodyczy i zawartość kalorii w stosunku do cukru. Jedna łyżka ksylitolu = jedna łyżka cukru, przy jednoczesnej redukcji kalorii o 40%. Ułatwia to wykorzystanie ksylitolu w kuchni, stosując ten sam współczynnik przeliczeniowy co cukier. Erytrytol chociaż jego słodycz jest o 30% niższa niż cukier, nie zawiera żadnych kalorii.
Czy erytrytol jest dla cukrzyków i osób na diecie?
Erytrytol czy ksylitol? To pytanie jest szczególnie zadawane przez osoby z dietą i cukrzycą. Erytrytol wygląda jak biały proszek. Nie ma zapachu. Można go znaleźć w owocach, warzywach, grzybach, a nawet w winie. Ma bardzo niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny. Dlatego jest bezpiecznym zamiennikiem białego cukru, który może pomóc w jego zjedzeniu osobom z cukrzycą. Erytrytol polecany jest również tym, którzy chcą schudnąć.
Ksylitol jest odpowiedni dla tych, którzy lubią jeść słodycze?
Czy lubisz słodycze? Czy nie wyobrażasz sobie życia bez cukierków przynajmniej raz w tygodniu? Chcesz rozpocząć zdrową dietę i chcesz wiedzieć, co wybrać: erytrytol czy ksylitol? Ksylitol (cukier brzozowy) ma niską kaloryczność i niższy indeks glikemiczny (sprawdź CO TO JEST INDEKS GLIKEMICZNY). niż cukier biały. Ponadto jego słodycz jest tylko nieznacznie niższa niż w przypadku tradycyjnego cukru białego. Warto wiedzieć, że ksylitol bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i układ kostny. Zwykle polecany jest osobom, które potrzebują zwiększyć zawartość wapnia w swojej diecie.
Co wybrać ksylitol lub erytrytol?
Te dwa zamienniki cukru możesz wykorzystać w kuchni. Dodaj je do ciast, deserów i innych potraw. Czy masz cukrzyce? Chcesz schudnąć? Skorzystaj z właściwości erytrytolu. Chcesz jeść zdrowiej? Gotujesz dla całej rodziny? Chcesz być bardziej „zdrowy” i skupić się na naturze? Zacznij korzystać z właściwości ksylitolu. Bez względu na to, który słodzik wybierzesz, pamiętaj, że Twoje ciało podziękuje Ci za brak cukru w Twojej diecie.
Erytrytol – gdzie kupić?
Zastanawiasz się gdzie kupić erytrytol? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z erytrolem. Sprawdź cukry i zdrowe słodziki.
Ksylitol – gdzie kupić?
Zastanawiasz się gdzie kupić ksylitol (cukier brzozowy)? Możesz ją nabyć w naszym sklepie internetowym z ksylitolem. Sprawdź cukry i zdrowe słodziki.
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:
Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
Rodzynki – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska
Płatki branflakes – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Orzechy nerkowca – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Ksylitol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG. Co to jest ksylitol?
Pszenica w miodzie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka pszenna typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Osteoporoza – jak zapobiegać?
Granola bez cukru – przygotuj ją w domu
Mąka żytnia typu 1400 sitkowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Płatki owsiane błyskawiczne – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Pierniczki owsiane z dodatkiem mąki pszennej
Błonnik pokarmowy – szczotka naszego organizmu
Jaka mąka do wypieku chleba – żytnia, pszenna czy orkiszowa?
Płatki pszenne – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka żytnia typu 997 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola według przepisu Ewy Chodakowskiej
Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pralinki z liofilizowanymi truskawkami