Kiwi – właściwości owoców, indeks glikemiczny IG

Kiwi – właściwości owoców, indeks glikemiczny IG

Kiwi – owoc o zdrowotnych właściwościach

Z uprawy tych smakowitych owoców słynie przede wszystkim Nowa Zelandia, gdzie kiwi jest uważane za owoc narodowy. I słusznie, gdyż zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów oraz doskonale smakuje. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, w 100 g może zawierać aż 90 mg witaminy C, czyli znacznie więcej niż najpopularniejsze owoce cytrusowe takie jak: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, a nawet limonki! Co więcej, zawiera też witaminę A, witaminy z grupy B, E i K oraz minerały m.in. potas, wapń, cynk, żelazo, magnez i kwas foliowy. Ponadto 100 g owocu zawiera jedynie 60 kcal, a w połączeniu z niskim indeksem glikemicznym 53, stanowi doskonały dodatek i urozmaicenie każdej diety. Z uwagi na ich zdrowotne właściwości oraz przyjemny, kwaskowy smak świeże kiwi chętnie wykorzystywane jest w sałatkach owocowych, koktajlach, smoothies i deserach, a najlepsze jest po prostu przekrojone na pół i wyjadane małą łyżeczką.

Bogactwo witamin i minerałów w owocach kiwi

Bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów zawarte w tych owocach skutecznie zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za nowotwory i starzenie się skóry. Działa uodporniająco na organizm, pomaga zlikwidować wirusy i bakterie. Wygładza skórę, poprawia samopoczucie, pomaga w dbaniu o linię oraz dba o serce i oczy. Zawarty w nim kwas askorbinowy (witamina C) chroni żyły, zapobiegając osadzaniu się w nich cholesterolu, dodatkowo może pomóc obniżyć ciśnienie tętnicze. Jest również idealnym środkiem na przejedzenie – ponieważ zawiera enzym ułatwiający trawienie białek, dzięki temu zmniejsza dyskomfort wynikający z przejedzenia. Okazuje się, że te małe, przyjemnie włochate owoce o wyraźnie zielonym miąższu to prawdziwa skarbnica zdrowia.

Indeks glikemiczny kiwi

Kiwi mają indeks glikemiczny wynoszący 53. Sprawdź indeksy glikemiczne żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *