JAKIE SĄ RODZAJE MĄKI? CO OZNACZA TYP MĄKI?

Jakie są rodzaje mąki? Co oznacza typ mąki?

Kiedyś nie było problemu z wyborem mąki. Na rynku jest tradycyjna zawsze była pszenna i mąka tortowa, co od razu skłoniło ludzi do korzystania z tej drugiej. Obecnie półki sklepowe wypełnione są różnymi rodzajami mąki z różnych zbóż. Jakiej mąki używa się?

Każda mąka ma swój własny typ lub rodzaj

Czasem w recepturze napotkamy dodatkowe wymagania odnośnie typu mąki, które trzeba spełnić, np. potrzebna jest mąka pszenna typu 650, a my w zanadrzu mamy tylko 480 rodzajów. Amatorzy gotowania i pieczenia  wiedzą, że użycie niewłaściwego rodzaju mąki może zepsuć wypiek.

Przede wszystkim warto poznać znaczenie tych liczb. Rodzaj mąki wyrażony liczbowo wskazuje, ile zawiera substancji mineralnych po zmieleniu. Im wyższa ilość, tym większa zawartość substancji mineralnych (a mąka jest mnie miałka). Dlatego zaleca się spożywanie produktów z mąk o jak najwyższym numerze np. pieczywa pełnoziarnistego (typ 1850 o zawartości składników mineralnych 1,85%) lub mąki razowej (typ 2000, który ma zawartość minerałów 2%). Mąka tortowa jest typu 450 (ma ona tylko 0,45% substancji mineralnych), ale za jej pomocą można przygotować niezwykle delikatne wypieki.

Polskie typy mąki pszennej?

Rodzaje mąki pszennej:

Inne rodzaje mąki pszennej występujące na rynku, takie jak typ 480, 500 czy 850, oparte są na tzw. normach zakładowych.

Polskie typy mąki orkiszowej?

Rodzaje mąki orkiszowej:

Polskie typy mąki gryczanej?

Rodzaje mąki gryczanej:

Jak powstaje mąka

Zanim mąka pojawiła się w Twojej kuchni, przeszła długą drogę. Proces przetwarzania mąki może wydawać się prosty, ale prawdziwa mąka wysokiej jakości wymaga dużo cierpliwości i precyzji. Najpierw należy zebrać ziarna lub owoce użyte do produkcji mąki. Ten etap obejmuje kilka mniejszych etapów – zbieranie, sortowanie, czyszczenie i przygotowanie. Następnie ziarna są mielone do czasu uzyskania jednolitej masy. W końcowym etapie określa się konsystencję mąki, a następnie dzieli się ją na mąkę drobną, mąkę półgrubą i mąkę gruboziarnistą.

Mąka chlebowa i niechlebowa

Istnieją również inne rodzaje mąki: chlebowa (wytwarzana z ziaren żytnich i pszennych) oraz niechlebowa (jęczmienna, owsiana, gryczana, pszenna, kukurydziana, sojowa, ryżowa). Do drugiego rodzaju mąki dodaje się również mąkę chlebową dla osób cierpiących na schorzenia przewodu pokarmowego w postaci nie wchłaniającej glutenu zawartego w ziarnach żyta czy pszenicy.

Inne rodzaje mąki

Ze względu na wysoką zawartość białka mąka sojowa jest składnikiem potraw wegetariańskich. Istnieją również mąki makaronowe otrzymywane z pszenicy durum durum, którymi są: semolina typ 950 i typ 1750. Do makaronu używa się również grubej mąki pszennej (typ 500). Mąka orkiszowa jest też dodatkiem do pieczywa a eksperci przyznają, że ma właściwości przeciwnowotworowe i może poprawiać odporność i krążenie.

Przykładowo, ze względu na obecność mąki gryczanej i mąki kukurydzianej osoby bezglutenowe nie muszą być pozbawiane posiłków poprzez dodawanie mąki. Ponadto pierwsza z nich jest bogatym źródłem witaminy B i magnezu, a druga dodatkowo zawiera witaminy A i E, selen i kobalt.

Spotkamy też mąkę grochową (również bezglutenową), mąkę ryżową (z brązowego ryżu, bardzo delikatną), mąkę amarantusową  o wysokiej zawartości białka i żelaza, bez wapnia, magnezu i glutenu. Mąkę z grzybów można znaleźć w kuchni azjatyckiej – oprócz sosów i zup to także doskonała przyprawa. W przeciwieństwie do innych rodzajów mąki, ten produkt można przygotować samemu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *