JAKIE S膭 RODZAJE M膭KI? CO OZNACZA TYP M膭KI?

Jakie s膮 rodzaje m膮ki? Co oznacza typ m膮ki?

Kiedy艣 nie by艂o problemu z wyborem m膮ki. Na rynku jest tradycyjna zawsze by艂a pszenna i m膮ka tortowa, co od razu sk艂oni艂o ludzi do korzystania z tej drugiej. Obecnie p贸艂ki sklepowe wype艂nione s膮 r贸偶nymi rodzajami m膮ki z r贸偶nych zb贸偶. Jakiej m膮ki u偶ywa si臋?

Ka偶da m膮ka ma sw贸j w艂asny typ lub rodzaj

Czasem w recepturze napotkamy dodatkowe wymagania odno艣nie typu m膮ki, kt贸re trzeba spe艂ni膰, np. potrzebna jest m膮ka pszenna typu 650, a my w zanadrzu mamy tylko 480 rodzaj贸w. Amatorzy gotowania i pieczenia 聽wiedz膮, 偶e u偶ycie niew艂a艣ciwego rodzaju m膮ki mo偶e zepsu膰 wypiek.

Przede wszystkim warto pozna膰 znaczenie tych liczb. Rodzaj m膮ki wyra偶ony liczbowo wskazuje, ile zawiera substancji mineralnych po zmieleniu. Im wy偶sza ilo艣膰, tym wi臋ksza zawarto艣膰 substancji mineralnych (a m膮ka jest mnie mia艂ka). Dlatego zaleca si臋 spo偶ywanie produkt贸w z m膮k o jak najwy偶szym numerze np. pieczywa pe艂noziarnistego (typ 1850 o zawarto艣ci sk艂adnik贸w mineralnych 1,85%) lub m膮ki razowej (typ 2000, kt贸ry ma zawarto艣膰 minera艂贸w 2%). M膮ka tortowa jest typu 450 (ma ona tylko 0,45% substancji mineralnych), ale za jej pomoc膮 mo偶na przygotowa膰 niezwykle delikatne wypieki.

Polskie typy m膮ki pszennej?

Rodzaje m膮ki pszennej:

Inne rodzaje m膮ki pszennej wyst臋puj膮ce na rynku, takie jak typ 480, 500 czy 850, oparte s膮 na tzw. normach zak艂adowych.

Polskie typy m膮ki orkiszowej?

Rodzaje m膮ki orkiszowej:

Polskie typy m膮ki gryczanej?

Rodzaje m膮ki gryczanej:

Jak powstaje m膮ka

Zanim m膮ka pojawi艂a si臋 w Twojej kuchni, przesz艂a d艂ug膮 drog臋. Proces przetwarzania m膮ki mo偶e wydawa膰 si臋 prosty, ale prawdziwa m膮ka wysokiej jako艣ci wymaga du偶o cierpliwo艣ci i precyzji. Najpierw nale偶y zebra膰 ziarna lub owoce u偶yte do produkcji m膮ki. Ten etap obejmuje kilka mniejszych etap贸w – zbieranie, sortowanie, czyszczenie i przygotowanie. Nast臋pnie ziarna s膮 mielone do czasu uzyskania jednolitej masy. W ko艅cowym etapie okre艣la si臋 konsystencj臋 m膮ki, a nast臋pnie dzieli si臋 j膮 na m膮k臋 drobn膮, m膮k臋 p贸艂grub膮 i m膮k臋 gruboziarnist膮.

M膮ka chlebowa i niechlebowa

Istniej膮 r贸wnie偶 inne rodzaje m膮ki: chlebowa (wytwarzana z ziaren 偶ytnich i pszennych) oraz niechlebowa (j臋czmienna, owsiana, gryczana, pszenna, kukurydziana, sojowa, ry偶owa). Do drugiego rodzaju m膮ki dodaje si臋 r贸wnie偶 m膮k臋 chlebow膮 dla os贸b cierpi膮cych na schorzenia przewodu pokarmowego w postaci nie wch艂aniaj膮cej glutenu zawartego w ziarnach 偶yta czy pszenicy.

Inne rodzaje m膮ki

Ze wzgl臋du na wysok膮 zawarto艣膰 bia艂ka m膮ka sojowa jest sk艂adnikiem potraw wegetaria艅skich. Istniej膮 r贸wnie偶 m膮ki makaronowe otrzymywane z pszenicy durum durum, kt贸rymi s膮: semolina typ 950 i typ 1750. Do makaronu u偶ywa si臋 r贸wnie偶 grubej m膮ki pszennej (typ 500). M膮ka orkiszowa聽jest te偶 dodatkiem do pieczywa a eksperci przyznaj膮, 偶e ma w艂a艣ciwo艣ci przeciwnowotworowe i mo偶e poprawia膰 odporno艣膰 i kr膮偶enie.

Przyk艂adowo, ze wzgl臋du na obecno艣膰 m膮ki gryczanej i m膮ki kukurydzianej osoby bezglutenowe nie musz膮 by膰 pozbawiane posi艂k贸w poprzez dodawanie m膮ki. Ponadto pierwsza z nich jest bogatym 藕r贸d艂em witaminy B i magnezu, a druga dodatkowo zawiera witaminy A i E, selen i kobalt.

Spotkamy te偶 m膮k臋 grochow膮 (r贸wnie偶 bezglutenow膮), m膮k臋 ry偶ow膮 (z br膮zowego ry偶u, bardzo delikatn膮), m膮k臋 amarantusow膮 聽o wysokiej zawarto艣ci bia艂ka i 偶elaza, bez wapnia, magnezu i glutenu. M膮k臋 z grzyb贸w mo偶na znale藕膰 w kuchni azjatyckiej – opr贸cz sos贸w i zup to tak偶e doskona艂a przyprawa. W przeciwie艅stwie do innych rodzaj贸w m膮ki, ten produkt mo偶na przygotowa膰 samemu.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *