Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!

Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!

Składniki na bułeczki razowe własnej roboty.

Aby przygotować bułeczki razowe, będziesz potrzebował kilku składników. Co ważne – aby bułkę razową można było nazwać bułką razową, będziemy musieli użyć mąki razowej, która jest jednym z ich głównych składników.

Bułeczki razowe to dość nowy wynalazek, który przebojem wkradł się na „salony” i szybko zdobył zarówno popularność, jak i serca konsumentów. Są świetną bazą do śniadania i idealnie komponują się z dodatkami słonymi, jak i słodkimi. Bułki razowe możemy zajadać zarówno z szynką i warzywami, jak i dżemem z masłem orzechowym. Z uwagi na użyty rodzaj mąki zawierają one wiele cennych minerałów, które powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi codziennie. Właśnie dlatego w tym tekście dowiesz się jak przygotować bułeczki razowe w domu, i dlaczego warto wrzucić takie bułeczki w swój jadłospis!

PRZEPIS NA BUŁECZKI RAZOWE WŁASNEJ ROBOTY. JAK UPIEC BUŁECZKI RAZOWE?

Do miski wlej mleko, dodaj pokruszone drożdże świeże lub instant i cukier, po czym całość wymieszaj. W drugiej misce połącz składniki suche (oprócz dodatków z ostatniego punktu).

Teraz połącz zawartość obu misek, chwilę mieszaj, po czym dodaj rozpuszczone wcześniej masło, lub oliwę. Po dodaniu tłuszczu ciasto wyrabiaj do momentu, w którym stanie się miękkie i elastyczne. Przełóż do innej miski oprószonej mąką (by ciasto nie przywarło) i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 – 2 godziny. Pamiętaj, że miska powinna być duża, ponieważ ciasto zwiększy swoją objętość. Po upływie tego czasu ciasto jeszcze raz wygnieć i podziel na równe porcje (powinno wyjść ich około 12-15) i zostaw na kilkadziesiąt minut. Warto pamiętać, że ciasto, w którym użyjemy mąki razowej powinno dłużej odpoczywać, niż przy użyciu mąki niższego typu.

Nastaw piekarnik na 220°C w systemie góra – dół. Przed włożeniem do piekarnika możesz posypać bułki z góry wybranym przez siebie dodatkiem i/lub mąką. Piecz przez 15-20 minut.

Gratulacje! Właśnie przygotowałeś bułeczki razowe! Pamiętaj jednak, że do spożycia nadają się dopiero po ostudzeniu!

Mąka razowa – najważniejszy składnik

Zapewne już wiesz skąd bułeczki razowe wzięły swoją nazwę – oczywiście od użytej do ich wypieku mąki. Jednak dlaczego jest ona taka ważna i dlaczego za jej sprawą bułeczki razowe mają tak wspaniałe wartości?

Mąka razowa to taka, której typ zaczyna się od 2000 i pnie się w górę. Typ mąki oznacza z kolei pozostałość popiołu w procentach pomnożonej przez 1000. Typ 2000 oznacza, że po poddaniu mąki działaniom wysokiej temperatury (950°C) przez około godzinę, zawartość substancji mineralnych zawartych w niej wyniesie 2%.

Mąka razowa cechuje się niższą wartością kalorii, niż jej odpowiedniki o niższym typie, wyższym poziomem błonnika, białka, oraz tłuszczu. Szczególnie ważna jest dla nas wyższa wartość błonnika – błonnik to składnik odżywczy odpowiedzialny za wiele ważnych funkcji w naszym organizmie – reguluje pracę układu trawiennego, zapobiega rakowi jelita grubego, zapobiega zaparciom, daje uczucie sytości przez dłuższy czas, przez co nie dojadamy między posiłkami.

Dodatkowo – jak zostało wspomniane wyżej – cechuje się wyższym poziomem minerałów, a nawet witamin. Mąka razowa (zarówno żytnia, jak i pszenna), to bogate źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9). Jeśli o minerały chodzi, to uświadczymy w niej między innymi: manganu, żelaza, selenu, miedzi, fosforu, cynku, magnezu. Wykazuje ona również właściwości antyoksydacyjne (to za sprawą kwasów fenolowych), czyli zabija wolne rodniki odpowiedzialne za szybsze starzenie się organizmu.

Bułeczki razowe – dobry wybór na start

Bułeczki razowe są świetnym wyborem, by rozpocząć dzień. Wraz z dodatkami, z którymi je spożyjesz dadzą Ci mnóstwo energii i cenne składniki odżywcze. Mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który często jest niedoceniany, a na który powinniśmy zwracać szczególną uwagę. Z czasem możesz spróbować udoskonalać ten przepis i dodawać swoje dodatki, tak, by bułeczki razowe były dostosowane idealnie pod twoje gusta!

PRZEPISY NA ZDROWY DOBRY CHLEB

  • 5 powodów dla których warto piec chleb w domu
    Stanowi źródło węglowodanów, dostępne dla każdego. Możemy znaleźć go niemalże w każdym domu. Chleb, bo właśnie o nim mowa to jeden z podstawowych produktów żywieniowych w diecie wielu z nas. Dawniej samodzielne pieczenie go o poranku było swoistego rodzaju rytuałem. W obecnych czasach częściej kupujemy gotowy. Zwłaszcza że jest on dostępny na wyciągnięcie ręki w ...
  • Domowy jogurt z owocami
    Domowy jogurt jest nieodzownym składnikiem diety zapewniającym dobre zdrowie jelit. Jogurt samodzielnie wykonany w domu roboty tylko lepiej smakuje, ale ma gwarantowane szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają rodzime pożyteczne bakterie w Twoim układzie pokarmowym. Przekonaj się, że warto! Wcale nie jest to trudne. Ile bakterii znajduje się w domowym jogurcie? Zawartość probiotyków w jogurcie zależy od kilku ...
  • Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy
    Pieczenie chleba to z pozoru proste zadanie. Jednak, aby faktycznie tak było należy znać podstawowe aspekty tego procesu. Zacznijmy od składników, a następnie przyjrzyjmy się innym czynnikom które również odgrywają kluczową rolę: Pieczenie chleba – mąka to podstawa Każdy, kto kiedykolwiek próbował upiec bezglutenowe ciasto, ale skończyło się na rozmokłej i gęstej bryle, ma pewne pojęcie o ...
  • Domowy chleb – najlepszy przepis
    Przedstawiamy przepis na najlepszy domowy chleb. Jednak zanim to – zacznijmy od podstaw! Co to jest zakwas? W skrócie, zakwas to wolno fermentujące mąki i otręby. Jest wyjątkowy, ponieważ do jego wyrastania nie potrzeba drożdży komercyjnych. Zamiast tego, chleb na zakwasie jest produkowany przy użyciu żywej kultury bakteryjnej, zakwasu, który działa jak naturalny zaczyn. Chleb na zakwasie ...
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
    Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak jakość mąki wpływa na wypiek chleba? Dowiedzmy się, jak dobrać odpowiednią mąkę do rodzaju chleba, który planujemy upiec. Ten wpis nie jest o przepisie, ale o składniku. Rola mąki w pieczeniu chleba Mąka ma największy udział w strukturze chleba i jest najważniejszym składnikiem, ponieważ to ona nadaje ciastu odpowiednią formę. Niewłaściwy typ ...
  • Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie?
    Czy wiesz co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie? Sprawdź nasz dobry przepis!
  • Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – dlaczego warto i jak go zrobić
    Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – sprawdź dlaczego warto i jak go zrobić
  • Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
    Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź przepis!
  • Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
    Poznaj sekret idealnego przepisu na chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie do zrobienie w mniej niż 30 min. Sprawdź prosty i szybki domowy przepis.
  • Przepis na zakwas żytni. Jak zrobić zakwas żytni na chleb?
    Poznaj przepis na wyjątkowy zakwas żytni. Odkryj tajniki wyjątkowej receptury i przestań denerwować się nieudanym zakwasem.
  • Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis!
    Czy wiesz, że jak zrobić chleb bezglutenowy własnej roboty? Sprawdź przepis!
  • Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – jak go zrobić?
    Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – sprawdź jak możesz go zrobić?
  • Jak upiec domowy chleb w pięciu krokach – 3 WAŻNE ZASADY
    Poznaj sekret pieczenia domowego chleba. Pięć ważnych kroków i trzy zasady o których musisz pamiętać.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Co pić i jak się ochłodzić podczas upału?
Mąka żytnia typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Otręby żytnie – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Porządek wiosenny w lodówce
Szparagi – wiosenne warzywo godne grzechu
Siemię lniane, a odporność organizmu
Cukier kokosowy – zdrowszy zamiennik cukru
Chipsy kokosowe – zdrowa i smaczna przekąska
Mąka pszenna typu 750 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Energetyczne batony owsiane idealne na drugie śniadanie
Ciasteczka owsiane FIT Ewa Chodakowska
Osteoporoza – jak zapobiegać?
Mandarynki nie tylko od święta – indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Sernikobrownie z truskawkami
Orkiszowe ciasteczka z mieszanki musli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.