Jak upiec domowy chleb w pi臋ciu krokach - 3 WA呕NE ZASADY

Jak upiec domowy chleb w pi臋ciu krokach – 3 WA呕NE ZASADY

Czy wiesz, 偶e chleb to jeden z najstarszych i najwi臋kszych wynalazk贸w ludzko艣ci? Wed艂ug historyk贸w wypiekano go na d艂ugo przed wynalezieniem m膮ki. Pierwszy domowy chleb by艂 zrobiony z mieszanki wody i korzeni paproci zmia偶d偶onych na kamieniu. Dzi艣 chleb jest podstaw膮 偶ywienia niemal na ca艂ym 艣wiecie. Jakie s膮 cechy i zalety domowego chleba? Czy warto upiec w艂asny chleb i jak to zrobi膰 w szybki i prosty spos贸b? To zawi艂y przewodnik po wypieku domowego chleba.

DOMOWY CHLEB – W艁A艢CIWO艢CI O KT脫RYCH NIE WIEDZIELI艢CIE

Jak wynika z ostatnich bada艅 Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki 呕ywno艣ciowej, Polacy policzeni w zesz艂ym roku zjedli 52 kilogramy chleba. Jest to jednak spadek o 27,3 kg w stosunku do roku poprzedniego. Eksperci si臋 tym martwi膮 i szukaj膮 przyczyny 鈥 cena ro艣nie, coraz wi臋cej os贸b uwa偶a, 偶e 鈥嬧媍hleb jest t艂usty, a jako艣膰 wypiek贸w pogorszy艂a si臋. Zanim jednak b臋dziemy dalej omawia膰 powody, dla kt贸rych warto wypieka膰 w艂asny domowy chleb, najpierw przyjrzyjmy si臋, dlaczego nie nale偶y z niego rezygnowa膰 w codziennej diecie.

Przede wszystkim domowy chleb mo偶e zapobiega膰 chorobom serca 鈥 zawarte w nim nienasycone kwasy t艂uszczowe i naturalne przeciwutleniacze mog膮 chroni膰 naczynia krwiono艣ne i zapobiega膰 ich zw臋偶aniu. Zdecydowanie jednak chodzi o domowy chleb pe艂noziarnisty 鈥 zawiera minera艂y takie jak wap艅, magnez, potas, fosfor, selen, mangan, cynk i 偶elazo, witaminy B i E, zwi膮zki fenolowe i fitoestrogeny s膮 w naszym organizmie. znacznie lepszy ni偶 chleb pszenny.

Po drugie, naukowcy w American Journal of Clinical Nutrition wprost stwierdzili, 偶e domowy chleb chroni jelita, nie gorszy od kefiru czy kiszonych og贸rk贸w 鈥 i tu w艂a艣nie prowadzi bia艂y domowy chleb z m膮ki pszennej (znacznie zwi臋ksza liczb臋 przewod贸w jelitowych)鈥 dobre bakterie鈥 w przewodzie pokarmowym). Podobne w艂a艣ciwo艣ci ma jednak ciemny domowy chleb bogaty w b艂onnik 鈥 cho膰 nie jest trawiony w naszym uk艂adzie pokarmowym, potrafi usun膮膰 z jelit wszelkie toksyny. Do naszego menu warto w艂膮czy膰 pieczywo pszenne jasne i pieczywo pe艂noziarniste ciemne.

Ale to nie wszystko: dzi臋ki przeciwutleniaczom naprawd臋 dobry domowy chleb mo偶e spowolni膰 proces starzenia. Mo偶e r贸wnie偶 pom贸c w zapobieganiu nowotworom, zw艂aszcza je艣li dodamy nasiona, takie jak nasiona s艂onecznika. Domowy chleb mo偶e r贸wnie偶 poprawi膰 pami臋膰 i koncentracj臋 鈥 jest 藕r贸d艂em potrzebnych nam do tego w臋glowodan贸w. Wyniki bada艅 Ameryka艅skiego Towarzystwa Dietetycznego potwierdzi艂y cechy chleba domowego, kt贸re jednoznacznie wykaza艂y, 偶e osoby wykluczaj膮ce chleb ze swojej diety mia艂y gorsze wyniki w te艣cie.

DLACZEGO WARTO UPIEC DOMOWY CHLEB?

Historia chleba rozpocz臋艂a s臋 30 000 lat temu, ale prawdziw膮 rewolucj臋 dokonali Egipcjanie oko艂o 1000 roku p.n.e., kiedy zacz臋li wypieka膰 chleb na dro偶d偶ach pochodz膮cych z fermentacji j臋czmienia. Obecnie istnieje wiele rodzaj贸w chleba, kt贸re bardzo r贸偶ni膮 si臋 od chleba dro偶d偶owego dostarczanego przez staro偶ytnych cywilizowanych mieszka艅c贸w Nilu. Z jednej strony fabryki te produkuj膮 codziennie tysi膮ce bochenk贸w. Z drugiej strony wi臋kszo艣膰 prac tradycyjnych piekarzy wykonywana jest r臋cznie, bez u偶ycia konserwant贸w czy ulepszaczy. Jest jednak trzecia opcja, czyli pieczenie chleba w domu. Wbrew opinii sceptyk贸w, maj膮c tylko piekarnik, tac臋 i sprawdzony przepis na chleb mo偶na upiec naprawd臋 zdrowy i pyszny domowy chleb. Dlaczego warto?

Opr贸cz wspania艂ych zalet domowego chleba i jego w艂a艣ciwo艣ci od偶ywczych, kiedy zaczynasz pieczenie chleba, wiesz, co jesz. Coraz trudniej jest kupi膰 naturalne konserwanty, emulgatory i od偶ywki, wok贸艂 nas jest coraz mniej starych piekarzy, kt贸rzy do wypieku chleba potrzebuj膮 tylko m膮ki, wody i dro偶d偶y (lub dro偶d偶y). I z ekonomicznego punktu widzenia okazuje si臋, 偶e paradoksalnie chleb domowy jest znacznie ta艅szy ni偶 w sklepach spo偶ywczych, zw艂aszcza przy pieczeniu chleba pszennego (pami臋taj, 偶e ten sam domowy chleb jest ci臋偶szy, je艣li nie dodasz 偶adnych 艣rodk贸w spulchniaj膮cych).

Pieczenie chleba nie wymaga du偶o czasu i ci臋偶kiej pracy 鈥 nowoczesne przepisy zosta艂y tak dostosowane, aby ka偶dy zapracowany i zapracowany m贸g艂 szybko i 艂atwo upiec domowy chleb. Mo偶e to by膰 r贸wnie偶 dobry spos贸b na rozpocz臋cie rodzinnej tradycji (偶adne wspomnienie nie mo偶e wywo艂a膰 ciep艂a jak wspomnienie domu pachn膮cego chlebem) lub zabawy z dzie膰mi i zrozumienia znaczenia zdrowego od偶ywiania.

PROSTY DOMOWY CHLEB NA DRO呕DZACH

Wykwintne wypieki, r贸偶owa i chrupi膮ca sk贸rka, porowata bu艂ka tarta oraz niepowtarzalny i niepowtarzalny zapach chleba to nieodparte zmys艂owe trio. Ale jak samemu upiec taki chleb? Do wyboru s膮 dwie podstawowe opcje – chleb na zakwasie lub chleb na dro偶d偶ach. Cho膰 ta pierwsza opcja jest bardzo zdrowa i smaczna, zdecydowanie jest bardziej pracoch艂onna, dlatego wielu z nas zniech臋ca do dzia艂ania. Jednak ta ostatnia jest uwa偶ana za mniej niezdrow膮 i pyszn膮 鈥 czy to prawda?

Powszechnym argumentem przeciwko domowym chlebom dro偶d偶owym jest to, 偶e jest niezdrowy 鈥 kwas octowy powstaje podczas fermentacji dro偶d偶y, co podra偶nia 偶o艂膮dek. To prawda, ale gdy chleb stygnie, szybko si臋 utlenia i 鈥瀘dparowuje鈥. Dlatego domowy chleb wypiekany na dro偶d偶ach jest lekkostrawny i 艂agodny dla przewodu pokarmowego 鈥 polecany nawet pacjentom z chorob膮 wrzodow膮.

Warto te偶 doda膰, 偶e dro偶d偶e maj膮 wiele korzystnych w艂a艣ciwo艣ci zdrowotnych, poniewa偶 s膮 藕r贸d艂em witamin z grupy B (organizm potrzebuje ich do utrzymania prawid艂owego funkcjonowania uk艂adu nerwowego, poprawy odporno艣ci i proces贸w metabolicznych), b艂onnika (dobry dla flory bakteryjnej) oraz zapewniaj膮 d艂ugotrwa艂e uczucie syto艣ci i wch艂anianie cholesterolu), 尾-glukan (zmniejszaj膮 wch艂anianie t艂uszcz贸w i obni偶aj膮 indeks glikemiczny diety) oraz biotyn臋 (zapobiegaj膮 wypadaniu w艂os贸w i uszkodzeniom sk贸ry).

JAK UPIEC PROSTY DOMOWY CHLEB? TRZY G艁脫WNE ZASADY

Trzy podstawowe zasady Jak wi臋c upiec prosty, zdrowy i pyszny chleb w domu? Niezale偶nie od tego, czy zdecydujemy si臋 na pszenny, 偶ytni czy inny chleb, nie jest to takie trudne, jak si臋 wydaje. Warto pozna膰 tylko trzy podstawowe zasady i stopniowo rozumie膰 tradycyjn膮 metod臋 robienia ciasta chlebowego na dro偶d偶ach. Dobry przepis na chleb to klucz do sukcesu!

Zasada 1 – wybierz odpowiedni膮 m膮k臋

Wybierz prawid艂owo wysokiej jako艣ci m膮k臋 do pieczenia chleba. Polecam u偶ywa膰 m膮ki orkiszowej typu 700 i razowej m膮ki z p艂askurki w proporcji 3/1, szczeg贸lnie pocz膮tkuj膮cy powinni stosowa膰 t臋 formu艂臋. Mieszanka ta zapewni smak i aromat naszego domowego chleba. Jednocze艣nie doda nam pewno艣ci i prostoty w wypieku domowego chleba.

Zasada 2 – dobierz odpowiednie temperatury

Nale偶y u偶ywa膰 wody o odpowiedniej temperaturze. W cie艣cie chlebowym opr贸cz m膮ki mamy do czynienia r贸wnie偶 z 偶ywymi organizmami w postaci dro偶d偶y. S膮 niezwykle wra偶liwe na r贸偶nice temperatur. Fakty dowiod艂y, 偶e r贸偶nica 2-4 stopni Celsjusza wp艂ynie na udany wypiek domowego chleba. Optymalna temperatura ciasta chlebowego mie艣ci si臋 w zakresie 24-26 stopni Celsjusza, co powinno by膰 wskazane w przepisie na chleb.

Zasada 3 – nie 艣piesz si臋

Trzecim warunkiem koniecznym jest czas. W procesie robienia ciasta, odpowiedni przedzia艂 czasowy dla ka偶dego etap zapewni, 偶e otrzymamy najwy偶szej jako艣ci domowy chleb. Najcz臋艣ciej zadawane pytania: 鈥濩zy mog臋 skr贸ci膰 czas?鈥 Wszystko jest mo偶liwe, ale kosztem jako艣ci naszego domowego chleba.

JAK UPIEC PROSTY DOMOWY CHLEB? PI臉膯 PODSTAWOWYCH KROK脫W

Krok 1 – rozczyn (3,5 godziny)

Dro偶d偶e nale偶y rozpu艣ci膰 (rozcie艅czy膰) we ca艂ej podanej w przepisie wodzie o temperaturze 24-26 stopni Celsjusza. Do takiego rozwi膮zania doda膰 po艂ow臋 m膮ki podanej w przepisie, dok艂adnie wymiesza膰 i umie艣ci膰 w ciep艂ym miejscu (nie na grza艂ce) i przykry膰 na 3,5 godziny. Nale偶y u偶ywa膰 pojemnika, kt贸ry jest trzykrotnie wi臋kszy, aby ciasto mog艂o swobodnie si臋 rozszerza膰 podczas fermentacji.

Krok 2 – przygotowanie ciasta i wst臋pna fermentacja (25-40 minut)

Po 3,5 godzinach doda膰 s贸l w proporcji 1,5% do 2% ca艂kowitej m膮ki i dobrze wymiesza膰, nast臋pnie doda膰 drug膮 po艂ow臋 m膮ki i wymiesza膰 (zagnie艣膰) ciasto, a偶 zacznie odchodzi膰 ze 艣cianek pojemnika. Aby uzyska膰 najlepsze rezultaty, mieszaj przez 10-20 minut. Po wymieszaniu przykryj na 15-20 minut w celu pocz膮tkowej fermentacji.

Krok 3 – formowanie ciasta i ko艅cowa fermentacja, czyli rozrost (60 minut)

Po wst臋pnej fermentacji przez 20 minut delikatnie zagnie艣膰 ciasto chlebowe i z艂o偶y膰 je jak r臋cznik papierowy, aby je odgazowa膰. Na tym etapie r贸wnie偶 nadajemy naszemu ciastu chlebowemu odpowiedni kszta艂t i przenosimy je do smarowanej olejem formy wypiekowej do ko艅cowej fermentacji, czyli rozrostu przed pieczeniem. Ciasto chlebowe powinno wyrosn膮膰 w ci膮gu 50-60 minut – obj臋to艣膰 powinna si臋 podwoi膰.

Krok 4 – pieczenie ciasta chlebowego (40 minut)

Wyro艣ni臋te ciasto wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni Celsjusza i prawie w tym samym czasie kilkakrotnie zraszamy wierzchni膮 warstw臋 zimn膮 wod膮. Uwaga! W tym czasie wytwarzana jest gor膮ca para. Natychmiast wy艂膮cz piekarnik i piecz w tej temperaturze przez 10 minut. Nast臋pnie obni偶y膰 temperatur臋 do 210 stopni Celsjusza i piec oko艂o p贸艂 godziny. W zale偶no艣ci od modelu piekarnika podana temperatura i czas mog膮 si臋 nieznacznie r贸偶ni膰.

Krok 5 – oczekiwania na wystudzenie chleba

Po upieczeniu chleb tostowy wyj膮膰 z piekarnika i od razu skropi膰 go zimn膮 wod膮 dwa lub trzy razy. Zroszenie chleba wod膮 ma na celu uzyskanie pi臋knie ubarwionej sk贸ry. Teraz najtrudniejszy punkt tej procedury to: czekamy oko艂o godziny na ostygni臋cie chleba. Wreszcie, je艣li jeste艣my cierpliwi 鈥 warto pokroi膰 kromk臋, posmarowa膰 mas艂em i cieszy膰 si臋 smakiem i aromatem naszego domowego chleba.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *