Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis!

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis!

Składniki na chleb bezglutenowy własnej roboty

  • 500 g mąki bezglutenowej
  • 500/550ml ciepłej wody (najlepiej około 30°C)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży piekarniczych, jeśli posiadasz drożdże suche, użyj około 13/15 g
  • 2/3 łyżeczki soli dla smaku
  • 5/8 łyżek dodatków. Tutaj wedle uznania, do chleba bezglutenowego dodaj to, co lubisz. Może być to na przykład siemię lniane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sezam, mak, itp.
  • odrobina oleju – jedna łyżka do ciasta, troszkę do posmarowania blachy

Chleb znany jest ludzkości od wielu tysięcy lat. Napełniał brzuchy zarówno starożytnych cywilizacji, naszych dziadków, rodziców, jak i nasze. Zarówno wtedy, tak i dzisiaj cieszy się ogromną popularnością. Jednak chleb, który jedzono wiele tysięcy lat temu diametralnie różnił się od tego, który spotykamy dzisiaj. W naszych czasach mamy dostęp do wielu odmian chleba – możemy przygotować go na zakwasie chlebowym, na drożdżach, możemy użyć różnych rodzajów mąki, dodatków, itp. Jednym z najnowszych trendów jest pieczenie chleba bezglutenowego. Sprawdź jak upiec chleb bezglutenowy i kiedy warto taki chleb spożywać!

PRZEPIS NA CHLEB BEZGLUTENOWY WŁASNEJ ROBOTY. JAK UPIEC CHLEB BEZGLUTENOWY?

By upiec chleb bezglutenowy wystarczy że przejdziesz przez kilka prostych kroków. Będziesz potrzebować do tego dwóch misek, przy czym jedna powinna być większa, ponieważ będzie musiała pomieścić wszystkie składniki zmieszane w ciasto, które dodatkowo wyrośnie. Do tego przyda nam się łyżka – po pierwsze jako miarka, po drugie, posłuży do rozmieszania ciasta.

  1. Do miski wsyp mąkę bezglutenową, po czym dodaj do niej sól i resztę składników suchych. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W drugiej misce przygotuj ciepłą wodę. Do wody dodaj cukier i pokruszone świeże drożdże lub drożdże instant. Całość wymieszaj do rozpuszczenia wszystkich składników
  3. Połącz zawartość obu misek, chwilę mieszaj, po czym dodaj łyżkę oleju. Wtedy całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby mogło swobodnie wyrosnąć. Powinno to trwać od 40 do 60 minut. Ciasto po mieszaniu powinno mieć dość leistą konsystencję.
  4. Chwilę przed zakończeniem wyrastania ciasta, włącz piekarnik. Powinien być grzany w systemie góra-dół do temperatury 230°C
  5. Ciasto przelej do wcześniej posmarowanej olejem formy. Piecz przez 50-60 minut.
  6. Po upływie zalecanego czasu pieczenia, gotowy chleb bezglutenowy wyciągnij z piekarnika i poczekaj aż wystygnie. Krojenie gorącego chleba może skutkować tym, że zacznie się on rozpadać, przez co każda kolejna kromka będzie bardziej zdeformowana.

Kiedy jeść chleb bezglutenowy?

Na początek warto powiedzieć sobie czym właściwie jest gluten. Gluten to białko pochodzące ze zbóż (różne odmiany pszenicy, żyto, jęczmień itp.). Oznacza to, że możemy znaleźć go także w gotowych produktach, do których produkcji używa się właśnie wyżej wymienionych. Są to na przykład: makarony, niektóre kasze i oczywiście chleb. Właśnie w tym momencie trzeba sobie powiedzieć, że dieta bezglutenowa nie jest wskazana dla każdego. Dlaczego?

Dieta bezglutenowa konieczna jest u osób chorujących na celiakię, która cechuje się nietolerancją glutenu. Powinna być stosowana również przez osoby z uczuleniem lub nadwrażliwością na gluten. Jeśli wyżej wymienione Ciebie nie dotyczą, nie powinieneś specjalnie przejmować się glutenem w diecie. Jeśli jednak nie jesteś pewien, czy taki rodzaj diety nie jest u Ciebie wskazany, postaraj się w ramach eksperymentu wyeliminować gluten z pożywienia na jakiś czas. Jeśli zauważysz poprawę, może to oznaczać, że powinieneś przejść na dietę bezglutenową. Pamiętaj jednak, by mimo wszystko udać się do lekarza. Ten skieruje nas do gastroenterologa. Ważne, by przed wizytą u eksperta wrócić do diety zawierającej gluten, by ten mógł poprawnie przeprowadzić badania.

Pamiętaj również, że chcąc zrzucić zbędne kilogramy, niekonieczne jest przechodzenie na dietę bezglutenową – może być to skuteczna, jednak utrata kilogramów częściej wiąże się to ze zmianą nawyków żywieniowych, które automatycznie wdrażamy będąc na diecie bezglutenowej, niż faktu eliminacji glutenu.

Jest kilka symptomów, których występowanie powinno skłonić Cię do wizyty u lekarza: zmiany skórne (wysypki, krosty skórne, pokrzywka), osłabienie i zmęczenie, zaburzenie trawienia (bóle brzucha, biegunki, wzdęcia), anemia, problemy hormonalne, brak apetytu, bóle głowy, zmiany w nastroju (w skrajnych przypadkach – w dłuższej perspektywie – nawet depresja), gęsia skórka (pojawiająca się bez powodu). Objawy te powinny nasilać się po spożyciu glutenu.

Jeśli jesteś osobą z potwierdzoną celiakią, lub uczuleniem / nadwrażliwością na gluten, to spróbuj chleb z naszego przepisu. Chleb bezglutenowy jest smaczny zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Świetnie może zastępować tradycyjny chleb, jednocześnie nie wprowadzając do naszego organizmu glutenu.

INNE PRZEPISY NA ZDROWY DOBRY CHLEB

  • 5 powodów dla których warto piec chleb w domu
    Stanowi źródło węglowodanów, dostępne dla każdego. Możemy znaleźć go niemalże w każdym domu. Chleb, bo właśnie o nim mowa to jeden z podstawowych produktów żywieniowych w diecie wielu z nas. Dawniej samodzielne pieczenie go o poranku było swoistego rodzaju rytuałem. W obecnych czasach częściej kupujemy gotowy. Zwłaszcza że jest on dostępny na wyciągnięcie ręki w ...
  • Domowy jogurt z owocami
    Domowy jogurt jest nieodzownym składnikiem diety zapewniającym dobre zdrowie jelit. Jogurt samodzielnie wykonany w domu roboty tylko lepiej smakuje, ale ma gwarantowane szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają rodzime pożyteczne bakterie w Twoim układzie pokarmowym. Przekonaj się, że warto! Wcale nie jest to trudne. Ile bakterii znajduje się w domowym jogurcie? Zawartość probiotyków w jogurcie zależy od kilku ...
  • Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy
    Pieczenie chleba to z pozoru proste zadanie. Jednak, aby faktycznie tak było należy znać podstawowe aspekty tego procesu. Zacznijmy od składników, a następnie przyjrzyjmy się innym czynnikom które również odgrywają kluczową rolę: Pieczenie chleba – mąka to podstawa Każdy, kto kiedykolwiek próbował upiec bezglutenowe ciasto, ale skończyło się na rozmokłej i gęstej bryle, ma pewne pojęcie o ...
  • Domowy chleb – najlepszy przepis
    Przedstawiamy przepis na najlepszy domowy chleb. Jednak zanim to – zacznijmy od podstaw! Co to jest zakwas? W skrócie, zakwas to wolno fermentujące mąki i otręby. Jest wyjątkowy, ponieważ do jego wyrastania nie potrzeba drożdży komercyjnych. Zamiast tego, chleb na zakwasie jest produkowany przy użyciu żywej kultury bakteryjnej, zakwasu, który działa jak naturalny zaczyn. Chleb na zakwasie ...
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
    Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak jakość mąki wpływa na wypiek chleba? Dowiedzmy się, jak dobrać odpowiednią mąkę do rodzaju chleba, który planujemy upiec. Ten wpis nie jest o przepisie, ale o składniku. Rola mąki w pieczeniu chleba Mąka ma największy udział w strukturze chleba i jest najważniejszym składnikiem, ponieważ to ona nadaje ciastu odpowiednią formę. Niewłaściwy typ ...
  • Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie?
    Czy wiesz co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie? Sprawdź nasz dobry przepis!
  • Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – dlaczego warto i jak go zrobić
    Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – sprawdź dlaczego warto i jak go zrobić
  • Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
    Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź przepis!
  • Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
    Poznaj sekret idealnego przepisu na chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie do zrobienie w mniej niż 30 min. Sprawdź prosty i szybki domowy przepis.
  • Przepis na zakwas żytni. Jak zrobić zakwas żytni na chleb?
    Poznaj przepis na wyjątkowy zakwas żytni. Odkryj tajniki wyjątkowej receptury i przestań denerwować się nieudanym zakwasem.
  • Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis!
    Czy wiesz, że jak zrobić chleb bezglutenowy własnej roboty? Sprawdź przepis!
  • Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – jak go zrobić?
    Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – sprawdź jak możesz go zrobić?
  • Jak upiec domowy chleb w pięciu krokach – 3 WAŻNE ZASADY
    Poznaj sekret pieczenia domowego chleba. Pięć ważnych kroków i trzy zasady o których musisz pamiętać.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Chleb na zakwasie czy drożdżach – jaki wybrać?
Pudding chia o smaku bananowym
Domowa czekolada z owocami liofilizowanymi w wersji FIT
Zdrowa owsianka z jagodami acai
Czym jest żywność funkcjonalna? Przykłady żywności funkcjonalnej
Nowalijki – za i przeciw
Ksylitol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG. Co to jest ksylitol?
Jak być piękną i zdrową w kilku krokach?
Brownie warzywne z płatkami owsianymi
Długotrwały wysiłek- jak jeść aby się do niego przygotować?
Jak upiec proteinowe babeczki?
Proteinowe kulki mocy o smaku Pinacolada
Dieta antyhistaminowa – dostosuj ją do siebie
Domowe czekoladki z morwą – przepis w wersji fit
Jogurtowe placuszki z musli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.