dziecko a musli

Jak przekonać dziecko do jedzenia musli?

Płatki śniadaniowe to ulubiona potrawa każdego dziecka. Nie oszukujmy się jednak. Nie należą one do najzdrowszych. Często w ich składzie można bowiem znaleźć dużą zawartość cukru. Doskonałą alternatywą dla klasycznych płatek śniadaniowych jest musli. Najlepiej sprawdzi się to przygotowywane samodzielnie w domu. Płatki musli to doskonale źródło energii dla dziecka. Energii, którą będzie mogło ono wykorzystać do poznawania świata. Musli to doskonała propozycja na zdrowe śniadanie, ale nie tylko. Idealnie sprawdzą się też jako pożywna kolacja, przekąska między posiłkami albo dodatek do deseru. Wiele dzieci nie przepada jednak za smakiem musli. Można jednak umiejętnie przemycić je do diety dziecka. Naprawdę warto. Dlaczego musli jest zdrowe? Jak przygotować musli samodzielnie w domu? Co powinno się w nim znaleźć, aby było smaczne i zdrowe? Jak je przygotowywać, aby chętnie zjadały go dzieci?

Dlaczego płatki musli powinny znaleźć się w diecie każdego dziecka?

Musli to mieszanka płatków zbożowych, które występują w towarzystwie najróżniejszych dodatków. Najczęściej możemy spotkać je w towarzystwie orzechów i owoców. Zarówno tych świeżych, jak i tych suszonych. Musli to doskonałe źródło węglowodanów złożonych. Węglowodany te są bardzo wartościowe dla naszego organizmu. Musli jest również bardzo bogate w witaminy i składniki mineralne. Dlatego powinno się ono znaleźć w diecie każde człowieka, a w szczególności dziecka. Odpowiednio skomponowane musli to również doskonałe źródło błonnika. A błonnik wspomaga prace układu trawiennego. W szczególności troszczy się o nasze jelita. Musli zjadane w towarzystwie przetworów mlecznych stanowi również solidną porcję białka oraz wapnia. Ich obecność w diecie dziecka jest bardzo ważna. Stanowią bowiem element budulcowy kości i mięśni. Dlatego białko oraz wapń to niezbędny element potrzebny do prawidłowego wzrostu dziecka.

 

Źródłem czego jest jeszcze musli? Za sprawą orzechów oraz nasion, które często możemy znaleźć w składzie musli, staje się ono doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy! Nie należy bać się tłuszczu w naszej diecie! Jest on niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. Szczególnie ten zdrowy.

Co jeszcze? Węglowodany zawarte w musli posiadają niski indeks glikemiczny. Co to oznacza dla naszego organizmu? Podczas ich spalania nie dochodzi do nagłego wzrostu glukozy we krwi. A co za tym idzie? Obecność musli w diecie gwarantuje brak nagłego spadku cukru we krwi. Unikami w ten sposób podjadania między posiłkami.

Musli domowe przepis

Każdy rodzic pragnie, aby w diecie jego dziecka znajdowały się tylko i wyłącznie najwyższej jakości produkty. Musli dostępne na pułkach sklepowych często jednak w swoim składzie zawiera składniki, które powszechnie uznawane są za nie zdrowa. Jak zatem sprawić, aby musli dla dzieci było zdrowe? Należy po prostu przygotować je samodzielnie w domu. Jak zrobić musli? Przepis na domowe musli jest banalnie prosty. A przygotowanie go nie zajmie dużo czasu. Jak samemu zrobić musli? Ich podstawowym składnikiem są płatki zbożowe. Idealnie sprawdzą się w tym przypadku łatwo dostępne dla wszystkich płatki owsiane. Ich smak jest na tyle mało wyrazisty, że bez problemu uda się je skomponować z różnymi dodatkami. Jednak nie tylko płatki owsiane sprawdzą się tu idealnie. Tak naprawdę możemy w tym przypadku użyć dowolnego ziarna. Nie tyle rodzaj ziarna jest ważny ile jego przygotowanie do spożycia. Najlepiej w tym celu wybierać te prażone albo te, które są gotowe do spożycia na surowo. A co jeszcze jest ważne? Przede wszystkim to, aby wybierane przez nas składniki smakowały naszym dzieciom! To ich preferencje smakowe są tu najważniejsze. A posiłek, który smakuje dzieciom, jest przez nie chętnie zjadany. A właśnie o to chodzi rodzicom. Aby ich dzieci jadły zdrowo i chętnie. I z przyjemnością sięgały po produkty wartościowe dla ich organizmu.

Co dodać do musli, aby dzieci chętnie po nie sięgały?

Wachlarz możliwości dodatków, które mogą znaleźć się w musli, jest przeogromny. Jednak i w tym przypadku nasze wybory warto oprzeć na preferencjach żywieniowych naszych dzieci. Nie warto dodawać składników, za którymi dziecko nie przepada. Z jednego prostego powodu. Dziecko po prostu go nie zje. Istnieje jednak kilka składników, których obecność w musli jest wskazana. Warta, aby w musli znalazły się orzechy. Wpływają one korzystnie na pracę mózgu dziecka. Do musli warto dodać również owoce. Najlepiej sprawdzą się tu ulubione owoce Twojego dziecka. Najlepiej te świeże i sezonowe. Płatki musli lubią występować w towarzystwie owoców. Oczywiście najbardziej wartościowe w tym przypadku będą świeże owoce. I tu również wybieraj te, które Twoje dziecko lubi najbardziej. Warto również zastąpić klasyczny cukier dodawany do musli jego zdrowszym odpowiednikiem. W tym celu idealnie nada się miód naturalny.

Od kiedy dziecko może jeść musli?

Musli dla dzieci to zdrowy i wartościowy posiłek, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nich. Kiedy jednak można zacząć przygotowywać taki posiłek dziecku, aby nie narazić go na rewolucje ze strony układu pokarmowego? Doskonale wiemy, że układ pokarmowy u dziecka rozwija się stopniowo i powoli. To, co możesz bez wahania podać do jedzenia starszemu dziecku, w diecie młodszego nie powinno się znaleźć. A jak jest z musli? Czy musli dla niemowlaka to dobry pomysł? Musli ze względu na składniki, które się w nim znajdują, powinno znaleźć się w diecie dziecka dopiero w tym momencie, gdy posiada ono zdolność gryzienia. Umiejętność tą dziecko zdobywa w okolicach pierwszych urodzin, czyli około 12 miesiąca życia.

Jak przemycić musli do diety dziecka?

W sytuacji, gdy dziecko nie jest fanem musli, a rodzicom zależy, aby jednak znalazło się ono w jego diecie, można postarać się przemycić je do jego diety pod inną postacią, niż klasyczna forma jego podawania. A jak wygląda klasyczna forma? Musli najczęściej spożywa się po prostu wymieszane z jogurtem lub mlekiem. Propozycji podania musli jest jednak znacznie więcej. Z powodzeniem można dodać je do ciasta na naleśniki lub gofry. Musli doskonale nadaje się również jako dodatek do owocowych koktajli. Osobiście wydaje mi się, że dla dziecka najlepsza forma będzie przygotowanie z musli zdrowych słodyczy. Z musli można przyrządzić smakowite babeczki. Popularne są również batoniki, w których podstawowym składnikiem będą zdrowe ziarna musli. Przygotowując takie przekąski dla naszych dzieci, pamiętajmy jednak, aby nie dodawać do nich białego cukru. Z powodzeniem można zastąpić go naturalnym miodem. Jest równie słodki co klasyczny cukier. A jego skład na pewno jest znacznie zdrowszy dla organizmu dziecka.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Pralinki z liofilizowanymi malinami
Kulki mocy idealne przed treningiem
Mąka pszenna typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Orzechowe musli z daktylami i masłem orzechowym
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki owsiane czy jaglane? Które zdrowsze?
Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie?
Babeczki owsiane z ciasteczkami oreo
Erytrytol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny. Co to jest erytrytol?
Nasiona chia – zdrowotne właściwości
Chipsy kokosowe – właściwości i kalorie. Z czym je jeść?
Babeczki proteinowe z owocami
Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – dlaczego warto i jak go zrobić
Mąka konopna – bezglutenowa alternatywa mąki zbożowej
Popcorn nie tylko jako przekąska – jak zrobić popcorn w garnku
Błonnikowe Musli – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Prebiotyczny błonnik i jego tajemnice
Musli na odchudzanie – czy to dobry pomysł?
Dlaczego warto pamiętać o olejach?
Komosa ryżowa – jak ugotować i jakie ma właściwości? Przygotuj komosę ryżową w domu
Najlepsza owsianka na wodzie – przepis i porady jak ją urozmaicać!