dieta

Jak obniżyć cholesterol? Zmień dietę!

Czas wprowadzić w życie pozytywne nawyki żywieniowe! Poznaj kilka sprawdzonych sposobów na obniżenie cholesterolu i ciesz się doskonałym zdrowiem przez długie lata!

Czym jest cholesterol?

Mowa o substancji tłuszczowej, która znajduje się we wszystkich komórkach, a także we krwi. Jest składnikiem błon komórkowych, witaminy D, kwasów żółciowych, a także niektórych hormonów.

Pamiętaj, że optymalny poziom cholesterolu pozytywnie wpływa na organizm, jednak przekroczenie przyjętych norm zwiększa ryzyko miażdżycy, choroby serca oraz udaru mózgu. Produkcja cholesterolu w 75% zachodzi w organizmie, natomiast 25% człowiek przyswaja wraz z pokarmem pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób zastanawia się – co jeść, aby obniżyć cholesterol. W dalszej części naszego poradnika znajdziesz odpowiedź na to pytanie!

Dobry i zły cholesterol

To potoczne określenia, które często możemy usłyszeć w reklamach, a także od osób, którym zdrowa żywność towarzyszy na co dzień. Jak rozumieć te pojęcia? Otóż cholesterol, tak jak inne tłuszcze, nie rozpuszcza się we krwi i transportowany jest przy pomocy lipoprotein – cząsteczek zbudowanych z tłuszczów i białek. Można wyróżnić ich dwa rodzaje.

  • Lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) – potocznie zwane dobrym cholesterolem
  • Lipoproteiny o małej gęstości (LDL) – potocznie zwane złym cholesterolem

Lipoproteiny HDL (tzw. dobry cholesterol) zapewniają ochronę przed miażdżycą i transportują nadmiar cholesterolu ze ścian naczynia do wątroby. Później wydalany jest on z żółcią. Zbyt mały poziom HDL zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy.

Natomiast lipoproteiny LDL (tzw. zły cholesterol) sprawiają, że cholesterol trafia do ściany tętnicy i powoduje powstawanie blaszek miażdżycowych oraz zwężeń światła naczyń krwionośnych. Ponadto wysokie stężenie LDL przyczynia wzrostu ryzyka zawału serca, udaru mózgu oraz wielu innych schorzeń. Właśnie dlatego dieta antycholesterolowa jest tak istotna.

Sposoby na obniżenie cholesterolu

Chcesz zadbać o kondycję organizmu i zastanawiasz się, co usuwa trójglicerydy? Na szczęście istnieje kilka sposobów na obniżenie cholesterolu. Zawsze wiąże się to ze zmianą stylu życia i nauką prozdrowotnych nawyków.

Bardzo ważną kwestię stanowi zdrowa żywność. Musisz zwrócić uwagę na to, co warto spożywać oraz których produktów należy unikać. Pamiętaj również, że złemu cholesterolowi sprzyja nadwaga i w wielu przypadkach konieczna będzie redukcja masy ciała. Eksperci wskazują, że nawet niewielki spadek wagi poprawia profil lipidowy, co zmniejsza ryzyko schorzeń. Zwróć uwagę, że każda dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów nakazuje ograniczenia spożywania alkoholu. Dobrze jest również rzucić palenie papierosów.

Bardzo duże znaczenie ma też aktywność fizyczna. Najlepiej poświęcić na ruch minimum 30 minut dziennie. Jeżeli jeszcze nie masz kondycji, aby pokonać truchtem kilka kilometrów, postaw na regularne spacery. Przestrzeganie wszystkich wymienionych zaleceń to prosty sposób, jak szybko obniżyć cholesterol. Przekonało się o tym już wiele osób.

Co jeść, żeby obniżyć cholesterol?

Na rynku znajdziesz wiele produktów, które pozwolą Ci zadbać o zdrowie. Pyszne owoce, warzywa czy zioła na cholesterol doskonale sprawdzą się w codziennej diecie. Dowiedz się, co warto jeść, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Zioła na obniżenie cholesterolu

W dobrych sklepach nie brakuje ziół, które pomogą Ci zwalczać tzw. zły cholesterol. Znajdziesz wiele naturalnych przypraw, herbat, a także ziołowych tabletek, które pozwolą Ci poprawić stan zdrowia. Oto kilka propozycji, jakie warto wziąć pod uwagę.

  • Kozieradka pospolita – doskonale sprawdzi się mąka z nasion kozieradki. Możesz ją wykorzystać do przygotowywania herbatki na cholesterol.
  • Ziele karczocha zwyczajnego – jeśli chcesz zadbać o obniżenie trójglicerydów, zioła te sprawdzą się idealnie. Pamiętaj jednak, że napar jest dosyć gorzki, więc warto zastanowić się nad wyborem prozdrowotnych kapsułek.
  • Lucerna siewna – proszek z tych nasion świetnie wpływa na obniżenie cholesterolu. To zasługa saponin, które z cząsteczkami cholesterolu łączą się i utrudniają wchłanianie się ich w jelitach.
  • Ostropest plamisty – łuski nasion pozwolą Ci zadbać o układ pokarmowy – działają antyoksydacyjne, ułatwiają trawienie, a także pomagają utrzymać optymalny poziom glukozy i lipidów.
  • Imbir – możesz wykorzystać zarówno kłącze, jak i korzeń imbiru. Ta cenna roślina stymuluje układ odpornościowy, a także pozytywnie wpływa na krążenie krwi. Ponadto można z niej przygotować nalewki i napary, a także herbaty na cholesterol.
  • Pokrzywa – według badań pokrzywa na cholesterol sprawdzi się idealnie. W dodatku obniża poziom glukozy we krwi.

Te polecane przez ekspertów zioła na cholesterol można stosować w formie preparatów wieloskładnikowych, a także pojedynczo. O najlepsze produkty najlepiej zapytać farmaceuty, a w razie potrzeby skonsultować się również z dietetykiem.

Błonnik pokarmowy

Pamiętaj, że produkty obniżające cholesterol powinny zawierać błonnik pokarmowy. Regularne spożywanie takiej żywności pozwoli Ci zadbać o dobre samopoczucie na co dzień. Bogatym źródłem tej cennej substancji jest pełnoziarniste pieczywo czy brązowy ryż. Ponadto warto sięgać po otręby, płatki owsiane, a także surowe owoce i warzywa.

To doskonały sposób, jak obniżyć trójglicerydy domowymi sposobami. Zwróć uwagę, że błonnik ogranicza proces wchłaniania złego cholesterolu do krwi i pozytywnie wpływa na pracę jelit. Ponadto pomaga utrzymać masę ciała na odpowiednim poziomie.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Produkty bogate w te cenne dla organizmu substancję świetnie wpływają na obniżenie cholesterolu, a przy tym mogą stanowić składnik wielu znakomitych dań. Eksperci zalecają spożywanie tłustych ryb morskich np. łososia, tuńczyka, makreli czy halibuta. Warto również sięgnąć po trany. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziesz też w orzechach, które mogą zastąpić chipsy lub inne niezdrowe przekąski.

Dieta antycholesterolowa – czego unikać?

Prawidłowa dieta wymaga wyeliminowana lub znacznego ograniczenia niektórych produktów. To wcale nie musi być trudne. Wystarczy wziąć pod uwagę kilka dobrych praktyk, dzięki którym zadbasz o zdrowie. Poznaj szczegóły!

  • Sól – pamiętaj o tym, aby nie tylko mniej solić, ale również unikać produktów, które zawierają jej bardzo dużo. Mowa tu o niektórych wędlinach, konserwach czy słonych przekąskach.
  • Tłuste sery – produkty te bardzo źle wpływają na dietę. Alternatywnym rozwiązaniem może być wybór serów o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – smalec czy słonina bardzo negatywnie wpływa na zdrowie.
  • Pieczywo cukiernicze – ciasta i ciastka wytwarzane przemysłowo bogate są w tłuszcze roślinne oraz tłuszcze trans.
  • Smażone potrawy – ogranicz ilość smażonej żywności w diecie. Duszone danie pełne prozdrowotnych warzyw i herbata na cholesterol to idealny posiłek.
  • Alkohol – nawet niewielka dawka alkoholu może u niektórych osób z podwyższonym cholesterolem wywołać ostre zapalenie trzustki.

Owoce, warzywa czy zioła na cholesterol pomogą Ci zadbać o stan zdrowia, jedynie gdy ograniczysz niekorzystne produkty.

Jedz zdrowo i smacznie

Dziś możesz wybierać spośród wielu produktów, które pozwolą Ci cieszyć się dobrym samopoczuciem. Co na cholesterol wpływa najlepiej? Zdecydowanie warto sięgać po zioła, produkty z bogatą zawartością błonnika pokarmowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pamiętaj, że dieta nie musi być nudna i monotonna. Wręcz przeciwnie. Z wielu zdrowych produktów możesz przyrządzić przepyszne potrawy, dzięki którym na pewno zadbasz o zdrowie. To doskonała wiadomość dla wszystkich osób, które walczą z wysokim poziomem cholesterolu, a jednocześnie nie chcą rezygnować z ulubionych potraw.

Eksperci podkreślają, że wiele zależy od pozytywnych nawyków żywieniowych i warto wprowadzić je w życie już teraz. Dla poprawy efektów najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który ustali korzystny jadłospis. Wybierz usługi polecanego specjalisty, a racjonalne odżywianie stanie się dużo łatwiejsze.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owsianka dla dzieci i niemowlaków – kiedy i jak ją przygotować
Czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Suszona żurawina – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Mąka z tapioki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Musli crunchy – czym jest i jak przygotować?
Płatki żytnie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Pudding chia z mango i musli
Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
Smoothie z awokado i borówkami
Płatki Teff (miłka abisyńska) – wartościowy produkt bezglutenowy
Domowa granola FIT – prosty przepis z filmikiem
Owoce zapiekane pod kruszonkąa
Tort z owocami idealny dla dbających o linie
Płatki owsiane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG
Mąka kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Domowe musli. Jak zrobić najlepsze
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki orkiszowe czy owsiane?
Mąka żytnia typu 720 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL