Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG

Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jabłko przewija się w naszej kulturze na każdym kroku. W Biblii jest symbolem grzechu, w baśni – może być zatrute, a jednocześnie w rękach króli i cesarzy jest symbolem władzy. Do tego wszystkiego dochodzi znane przysłowie: An Apple a Day keeps the doctor away. Statystyczny Kowalski zjada około 14kg jabłek rocznie. Z badań wynika także, że jabłka są naszymi lubionymi owocami, po które najłatwiej sięga się cały rok. W ostatnich latach jednak spożycie jabłek nieco spada. Wynika to prawdopodobnie z tego, że ogólnie jemy coraz mniej owoców, a ponadto kupujemy coraz częściej różne owoce np. tropikalne, cytrusowe czy nasze rodzime owoce jagodowe w postaci zamrożonej.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Dlaczego warto jeść jabłka?

Z pełnym przekonaniem można stwierdzić, ze jabłka są zdrowe i warto je jeść nawet każdego dnia. Działają one m.in. korzystnie na układ immunologiczny. Głównie dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika, który wpływa korzystnie na pracę jelit, wchłanialność składników mineralnych i witamin, a przez to jabłka wzmacniają naszą odporność. Błonnik pokarmowy wpływa także na regulowanie się częstości wypróżnień, detoksykację organizmu, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Duża ilość błonnika w diecie to także jeden z lepszych czynników ochronnych w kontekście chorób nowotworowych.
Witaminy zawarte w jabłkach także działają antyoksydacyjnie, a więc zmiatają wolne rodniki, które w dużych ilościach mogą uszkadzać różnego rodzaju komórki prowadząc do ich mutowania, a także przyśpieszonego starzenia się. Jabłka to wreszcie owoce ubogie w energię. Stanowią więc idealną przekąskę pomiędzy posiłkami w diecie dla osób na dietach redukcyjnych.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Jak jeść jabłka?

Jabłka warto spożywać razem ze skórką. To właśnie tuż pod nią jest to, co najcenniejsze w owocu. Postać suszona czy liofilizowana to także ciekawe uzupełnienie diety, na które warto się skusić.
Jabłka pasują do wielu dań – do porannej owsianki, słodkiego deseru czy pieczone z cynamonem. Komponują się także z daniami wytrawnymi np. z pieczona wątróbką, do tradycyjnej sałatki jarzynowej czy jako dodatek do pieczonej kaczki. Na pewno nie warto jabłek popijać dużą ilością wody. Może to powodować nieprzyjemne uczcie pełności związane z fermentacją owoców w żołądku.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Jak kupować?

Kupując świeże jabłka najlepiej udać się na targ warzywno-owocowy. Jabłka wąchamy od dołu. Jeśli wyczuwalny jest świeży aromat to mamy do czynienia z produktem godnym polecania. Nie kupujemy owoców bez zapachu. Przed spożyciem jabłka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Szczególnie jeśli spożywamy je w środku zimy – prawdopodobne  wówczas,  są one spryskane środkami chemicznymi używanymi do przedłużania możliwości przechowywania owoców w chłodni. Nigdy nie zjadamy owoców obitych czy nadpsutych.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Indeks glikemiczny jabłek

Indeks glikemiczny IG jabłka wynosi 38. Sprawdź jakie indeksy glikemiczne mają inne owoce.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[bc_random_banner]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Pudding chia o smaku bananowym
Brownie warzywne z płatkami owsianymi
Granola czekoladowa – KCAL, skład i właściwości – przepisy
Orkiszowe ciasteczka z mieszanki musli
Sernikobrownie z truskawkami
Muffiny orzechowe z płatkami owsianymi
Czym zastąpić jajko? Sprawdź nasze propozycje!
Długotrwały wysiłek- jak jeść aby się do niego przygotować?
Jak nie przytyć na urlopie?
Granola Anny Starmach – jak zrobić ją w domu?
Jak upiec proteinowe babeczki?
Mąka żytnia typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Otręby żytnie – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Porządek wiosenny w lodówce
Najlepsza owsianka na mleku – jak ją przygotować i z czym ją łączyć
Chipsy kokosowe – zdrowa i smaczna przekąska
Cukier kokosowy – zdrowszy zamiennik cukru
Kiwi – właściwości owoców, indeks glikemiczny IG
Siemię lniane, a odporność organizmu
Szparagi – wiosenne warzywo godne grzechu