Granola Anny Starmach – jak zrobić ją w domu?

Granola Anny Starmach – super przepis

Do przygotowania pierwszej propozycji granoli według Anny Starmach będziesz potrzebować:

Granola w ostatnich latach zdobyła ogromną popularność. Bardzo łatwo przygotować ją w domu i świetnie komponuje się z takimi składnikami jak jogurt, mleko czy owoce. Daje nam bardzo dobrze zbalansowane składniki odżywcze, wiele witamin i minerałów, dzięki czemu jest świetnym posiłkiem na śniadanie, bo dodatkowo korzystnie wpływa na pracę jelit przez resztę dnia. Nic więc dziwnego, że takie autorytety ze świata zdrowego odżywiania, jak Ania Starmach, również posiadają własne przepisy na domową granolę. W poniższym tekście znajdziesz dwa świetne przepisy na domową granolę Anny Starmach.

PRZEPIS NA GRANOLE ANNT STARMACH:

  1. Na początku piekarnik ustaw na 190°C.
  2. W czasie, kiedy piekarnik się rozgrzewa, przygotuj resztę składników – orzechy włoskie i pekan posiekaj, wymieszaj z płatkami, po czym dodaj sól i cynamon.
  3. Zetrzyj jabłko na grubych oczkach i wymieszaj z olejem kokosowym (ten powinien mieć płynną konsystencję).
  4. Płatki z orzechami połącz z jabłkiem i olejem kokosowym, po czym dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż równomiernie przygotowaną wcześniej masę.
  6. Blachę włóż do piekarnika na 20-25 minut. Mieszaj co kilka minut, by granola przypiekła się równomiernie, a jednocześnie uniknąć jej przypalenia.
  7. W czasie, w którym masa z płatkami owsianymi się piecze, pokrój suszone owoce w drobną kostkę.
  8. Granolę wyjmij z piekarnika, wystudź i dodaj pokrojone owoce, kakao, morwę, oraz jagodę goji, po czym wymieszaj. Tak przygotowaną granolę podawaj z mlekiem lub jogurtem.

ZALETY JEDZENIA GRANOLI ANNY STARMACH?

Tutaj szczególną uwagę warto zwrócić na zawartość morwy białej, jak i jagód goji. Morwa biała, to wywodząca się z Azji roślina, której lecznicze działanie znane jest tam od setek lat. Wspomaga ona odchudzanie, przez poprawę perystaltyki jelit, działa przeciwmiażdżycowo, ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, oczyszcza organizm z toksyn, i wiele innych. Jagody goji z kolei uznawane są za najzdrowsze owoce świata. Wspomagają system odpornościowy, mają dobry wpływ na wątrobę, nerki, stawy i wzrok. Chronią przed nowotworami i wpływają na dobre samopoczucie. Podobnie, jak morwa biała, pomaga w odchudzaniu. Dodatkowo – oba te owoce mają w sobie masę witamin i składników mineralnych, które również wpływają na dobry stan naszego organizmu.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owoce liofilizowane – jak je wykorzystać?
Jak przekonać dziecko do jedzenia musli?
Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy
Czerwona herbata na odchudzanie
Mrożona kawa – prosty przepis
Napoje bezmleczne — dlaczego warto je pić?
Pieczywo jasne czy ciemne — co wybrać?
Jaka herbata jest najzdrowsza?
Bakalie – które są najzdrowsze?
Czy pieczywo tuczy?
Jak obniżyć cholesterol? Zmień dietę!
Pyszny piernik z miodem. Przepis babci.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Nasiona na odchudzanie – co wybrać?
Nasiona Chia – jak je jeść?
Słodkie przekąski z miodem
Owsianka na mleku czy wodzie?
Jakie napoje pić podczas upałów?
Czy liofilizacja jest lepsza od suszenia?
Pożywna owsianka do pracy w kilka minut? Sprawdź jak ją przygotować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.