gofry

Gofry owsiane – prosty przepis

Szukasz sposobu na zdrowe gofry? W tym poradniku znajdziesz skuteczne przepisy, które pozwolą Ci przygotować znakomity deser dla całej rodziny. Poznaj szczegóły!

Dlaczego warto przygotować gofry owsiane?

Za wyborem gofrów owsianych przemawia wiele atutów. Przede wszystkim charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i niską kalorycznością. Błonnik doskonale wpływa na pracę jelit i stymuluje prawidłowy proces przemiany materii. Ponadto do wyrobów możesz wykorzystywać pełnoziarniste mąki i otręby, a także płatki owsiane oraz przepyszne owoce.

Gofry z płatków owsianych będą doskonałym sposobem na zdrowe, a zarazem dietetyczne śniadanie lub deser. Warto dodać, że stanowią świetną alternatywę dla gofrów tradycyjnych, uznawanych za prawdziwą bombę kaloryczną. Wystarczy jednak przygotować odpowiednie ciasto, zrezygnować z bitej śmietany i czekolady, aby móc cieszyć się doskonałym smakiem bez wyrzutów sumienia.

W naszych przepisach znajdziesz wiele zamienników tuczących i niezdrowych produktów. Jeżeli więc podążasz za celami sylwetkowymi, a jednocześnie czasem masz ochotę na coś słodkiego, gofry z mąki owsianej to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Jedna porcja to nie więcej niż 150 kcal.

Kolejnym atutem jest prostota przygotowania. Wystarczy gofrownica, odpowiednie składniki i chwila czasu, aby przygotować smakołyki dla całej rodziny. Poznaj nasze przepisy i przekonaj się, że zdrowa żywność może być smaczna!

Ciasto na fit gofry a wartości odżywcze

Najważniejszym składnikiem gofrów jest mąka. Produkt ten możesz kupić w wielu wariantach, które różnią się wartością odżywczą. Najkorzystniejszą opcją będzie mąka pełnoziarnista, dzięki której z łatwością przygotujesz niskokaloryczny deser. Co zawiera 100 gram gofrów?:

  • 288 kalorii
  • 9,1 g białka
  • 13,5 g tłuszczu
  • 30,2 g węglowodanów
  • 4,4 g błonnika pokarmowego.

Wystarczy porównać dwa produkty, aby zauważyć, że w mące pełnoziarnistej znajduje się o wiele więcej błonnika. Ponadto w składzie nie brakuje fosforu, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Taki zestaw składników pozwoli Ci zadbać nie tylko o układ pokarmowy, ale również o prawidłową pracę mózgu.

Pamiętaj, że zdrowe gofry możesz przygotować również na mące gryczanej, jaglanej czy na płatkach owsianych. Dwa pierwsze przepisy to doskonałe propozycje dla osób, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Mąka gryczana stanowi bogate źródło wapnia, miedzi, potasu i selenu, a także witamin z grupy B. Natomiast mąka jaglana to źródło lecytyny. Związek ten obniża poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływa na pamięć oraz wspomaga koncentrację. Ma również prozdrowotny wpływ na pracę wątroby.

Niejeden przepis na zdrowe gofry nie obejmuje jajek, więc osoby z alergią na białko jaja kurzego również znajdą coś dla siebie. Natomiast zamiennikiem cukru może być ksylitol, stewia czy miód. Wszystko to sprawia, że bez względu na różne schorzenia możesz rozsmakować się w doskonałym deserze, który na pewno Cię zachwyci.

Wystarczy rzucić okiem na kilka przepisów i wybrać rozwiązanie najlepiej dopasowane do osobistych preferencji. Pamiętaj tylko o wyborze wysokiej jakości składników i dokładnie czytaj informacje zamieszczone na opakowaniach.

Gofry zdrowe dodatki

Rezygnacja z czekolady czy bitej śmietany to jeszcze nie koniec świata! W naszym poradniku znajdziesz przepisy na fit gofry bez wysoko słodzonych i tłustych składników. Idealnymi dodatkami będą świeże owoce, które pełne są witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zdecydowanie warto sięgać po owoce sezonowe. Latem truskawki czy czereśnie będą idealnym dodatkiem do zdrowych gofrów.

Możesz również sięgnąć po jogurt naturalny, a także własny mus kakaowy, który doskonale zastąpi czekoladę. W tym celu wystarczy zblendować banana z naturalnym kakao. A może jednak pozwolisz sobie na niewielką ilość miodu, syropu klonowego czy syropu z agawy? Choć to dość kaloryczne produkty, mają wiele prozdrowotnych właściwości.

Doskonałym rozwiązaniem będzie również zblendowanie różnych owoców do uzyskania konsystencji musu. Jeśli będzie zbyt kwaśny, zastosuj słodziki. Warto zaznaczyć, że według miłośników wytrawnych smaków gofry najlepsze są z jajkiem sadzonym, awokado i warzywami. Można więc powiedzieć, że to uniwersalna przekąska, która doskonale komponuje się z przeróżnymi dodatkami i zdecydowanie warto próbować różnych kompozycji. Pamiętaj jednak, aby zwracać uwagę na ewentualne alergie pokarmowe, a także liczbę kalorii i wartość odżywczą przygotowywanych gofrów. W ten sposób łatwo wyrobisz zdrowe nawyki żywieniowe.

Przepisy na zdrowe gofry

Szukasz pomysłów przepyszne i zdrowe gofry? Poznaj kilka banalnie prostych przepisów, dzięki którym szybko przygotujesz ulubione przekąski dla wszystkich domowników. Teraz znakomity deser będzie na wyciągnięcie ręki!

Bezglutenowe gofry z mąki gryczanej

To propozycja dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Na szczęście mąka gryczana pozwoli przygotować idealne ciasto.

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 g ksylitolu
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej kokosowy
  • bezglutenowe dodatki

Sposób przygotowania:

Na początku oddziel żółtka od białek, a białka ubij na sztywną pianę. Do piany dodaj mąkę ziemniaczaną i gryczaną, mleko, sól, ksylitol i żółtka jaj. Całość delikatnie pomieszaj, aż uzyskasz jednolitą i gładką masę. Następnie posmaruj gofrownicę olejem kokosowym i przygotuj doskonałą przekąskę z ulubionymi dodatkami.

Bezglutenowe gofry z mąki jaglanej

To kolejna propozycja dla osób z nietolerancją glutenu. Tym razem postaw na mąkę jaglaną.

Składniki:

  • 150 g mąki jaglanej
  • szczypta soli
  • ¾ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • olej roślinny
  • 250 ml mleka krowiego lub migdałowego
  • ulubione bezglutenowe dodatki

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, bezglutenowy proszek do pieczenia i wymieszaj składniki. Później do miski dodaj olej, mleko i żółtka jaj. Teraz wystarczy zmiksować wszystko na gładką masę i odstawić na 30 minut pod przykryciem. Możesz w tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić jajka na sztywną pianę. Dodaj je do przygotowanej masy i wymieszaj.

Pora wyłożyć ciasto na taflę gofrownicy. Po 5 minutach znakomita przekąska będzie gotowa.

Świetnym dodatkiem dla osób na diecie bezglutenowej będzie awokado. Wystarczy przekroić je na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ przy pomocy łyżki. Następnie pokrój owoc na plasterki i skrop cytryną. Możesz sięgnąć po pieprz i sól, szczypiorek lub wysokiej jakości oliwę.

Inną propozycją na dodatek do gofrów mogą być jajka sadzone. Skorzystaj z patelni do smażenia beztłuszczowego i połóż jajka na gofrze wraz z pomidorkami koktajlowymi. To idealne rozwiązanie dla miłośników wytrawnych przekąsek!

Owsiane gofry przepis fit

Czas na owsianą przekąskę, która cieszy się uznaniem wśród wielu miłośników zdrowego żywienia. Sprawdzi się również wśród sportowców oraz wszystkich, którzy zmagają się z nadprogramowymi kilogramami. Poznaj przepis na gofry fit!

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • Szklanka mleka (krowie, roślinne lub kokosowe)
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego

Sposób przygotowania:

Na początku zblenduj płatki owsiane do konsystencji mąki. Następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie użyj blendera. Uzyskasz gęste ciasto, które możesz nakładać porcjami na posmarowaną olejem taflę gofrownicy. Może się zdarzyć, że konsystencja będzie zbyt gęsta – wtedy wystarczy dodać odrobinę wody. Natomiast w celu zagęszczenia możesz dodać jeszcze nieco mąki z płatków.

Co zrobić żeby gofry były chrupiące?

Skoro wiesz już, jak przygotować pyszne i zdrowe gofry, czas nadać im nieco chrupkości. Jak to zrobić i zaskoczyć znajomych? Przede wszystkim nie wylewaj zbyt wiele oleju na gofrownicę. Ponadto przed zakupem urządzenia zwróć uwagę na jego moc i zawsze oddzielaj żółtka od białek. To właśnie puszysta piana zapewnia przekąskom chrupkość. Jeżeli po raz pierwszy przygotowujesz gofry w wersji fit, najlepiej mieć przepis pod ręką. Później będzie już dużo łatwiej!

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owsianka dla dzieci i niemowlaków – kiedy i jak ją przygotować
Czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Suszona żurawina – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Mąka z tapioki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Musli crunchy – czym jest i jak przygotować?
Płatki żytnie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Pudding chia z mango i musli
Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
Smoothie z awokado i borówkami
Płatki Teff (miłka abisyńska) – wartościowy produkt bezglutenowy
Domowa granola FIT – prosty przepis z filmikiem
Owoce zapiekane pod kruszonkąa
Tort z owocami idealny dla dbających o linie
Płatki owsiane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG
Mąka kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Domowe musli. Jak zrobić najlepsze
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki orkiszowe czy owsiane?
Mąka żytnia typu 720 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.