FIT szarlotka z kruszonką

FIT szarlotka z kruszonką

Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie:

Bardzo pyszna fit szarlotka owsiana z naszych polskich jabłek HIT LATA 🙂

Kochani lato się nam zbliża, a to taki słodki element na te słoneczne dni. HIT LATA, pyszna fit szarlotka! ! !  Bardzo polecamy jej wykonanie, przepis wcale nie jest taki trudny! A smak szarlotki jest obłędny.

Szarlotka pełna zdrowych, nasyconych tłuszczy z oleju kokosowego i masła ghee (masła klarowanego), a także węglowodanów bogatych w błonnik i białko. Ale jak wiadomo, nawet jedząc fit słodycze trzeba znać umiar! 🙂

PRZEPIS:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy masło, olej i miód. Ucieramy ciasto palcami aż powstaną małe okruszki.
  2. Dodać wodę i sól, zagniatać ciasto aż zacznie się łączyć w większe kawałki, złączyć w jedną kule, spłaszczyć, zawinąć w folie i wstawiać na godzinę do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, formę wysmarować masłem.
  4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie na drobne plasterki. Włożyć do miski, dodać cynamon i miód, całość wymieszać.
  5. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą cześć można rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, okrąg powinien być większy niż forma. Wyłożyć dno i boki formy. Można też wyklepać formę ciastem ręcznie.
  6. Jabłka wyłożyć na spód, drugą cześć ciasta rozkruszyć na kruszonkę i posypać na wierzchu.
  7. Piec 70 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *