FIT szarlotka z kruszonką

FIT szarlotka z kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki owsianej zrobionej z zdrowych płatków MojeMusli (własna kompozycja: pestki dyni, siemię lniane, amarantus, gryka preparowana, płatki owsiane)
  • 150g mąki gryczanej
  • 100g mąki ryżowej
  • 4 łyżki ulubionego miodu
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 80g masła ghee
  • 70g oleju kokosowego (w stanie ciekłym)

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek, najlepiej szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki ulubionego miodu

Bardzo pyszna fit szarlotka owsiana z naszych polskich jabłek HIT LATA ?

Kochani lato się nam zbliża, a to taki słodki element na te słoneczne dni. HIT LATA, pyszna fit szarlotka! ! !  Bardzo polecamy jej wykonanie, przepis wcale nie jest taki trudny! A smak szarlotki jest obłędny.

Szarlotka pełna zdrowych, nasyconych tłuszczy z oleju kokosowego i masła ghee (masła klarowanego), a także węglowodanów bogatych w błonnik i białko. Ale jak wiadomo, nawet jedząc fit słodycze trzeba znać umiar! ?

PRZEPIS:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy masło, olej i miód. Ucieramy ciasto palcami aż powstaną małe okruszki.
  2. Dodać wodę i sól, zagniatać ciasto aż zacznie się łączyć w większe kawałki, złączyć w jedną kule, spłaszczyć, zawinąć w folie i wstawiać na godzinę do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, formę wysmarować masłem.
  4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie na drobne plasterki. Włożyć do miski, dodać cynamon i miód, całość wymieszać.
  5. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą cześć można rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, okrąg powinien być większy niż forma. Wyłożyć dno i boki formy. Można też wyklepać formę ciastem ręcznie.
  6. Jabłka wyłożyć na spód, drugą cześć ciasta rozkruszyć na kruszonkę i posypać na wierzchu.
  7. Piec 70 minut

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owoce liofilizowane – jak je wykorzystać?
Jak przekonać dziecko do jedzenia musli?
Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy
Czerwona herbata na odchudzanie
Mrożona kawa – prosty przepis
Napoje bezmleczne — dlaczego warto je pić?
Pieczywo jasne czy ciemne — co wybrać?
Jaka herbata jest najzdrowsza?
Bakalie – które są najzdrowsze?
Czy pieczywo tuczy?
Jak obniżyć cholesterol? Zmień dietę!
Pyszny piernik z miodem. Przepis babci.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Nasiona na odchudzanie – co wybrać?
Nasiona Chia – jak je jeść?
Słodkie przekąski z miodem
Owsianka na mleku czy wodzie?
Jakie napoje pić podczas upałów?
Czy liofilizacja jest lepsza od suszenia?
Pożywna owsianka do pracy w kilka minut? Sprawdź jak ją przygotować!

Dodaj komentarz