Elektrolity co to jest

Elektrolity – jedynie dla sportowców?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Elektrolity będące naturalnie w każdym organizmie odpowiadają za bardzo wiele funkcji. Ich długotrwały niedobór prowadzi do złego samopoczucia, ale przede wszystkim do poważnych kłopotów zdrowotnych. Elektrolity tracimy najczęściej podczas intensywnego pocenia się, np. podczas uprawiania sportów. Czy to więc oznacza, że powinniśmy zasiąść na kanapie i nie przegrzewać organizmu? Nic z tym rzeczy! Sport jest ważny dla naszego zdrowia i samopoczucia psychicznego, a elektrolity można łatwo uzupełnić.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Kiedy tracimy elektrolity?

Podczas uprawiania sportów, pocenia się w saunie lub po prostu podczas upałów czy gorączki nasze ciało potrzebuje się schłodzić (aby nie doprowadzić do przegrzania się organizmu), dlatego też poci się, a wraz z potem „uciekają” nam ciepło i elektrolity. Do elektrolitów należą przede wszystkim: potas, sód, magnez, wapń, ale także liczne aniony. Mówiąc o elektrolitach warto wiedzieć, że tracimy je także podczas biegunki i wymiotów. Jest to szczególnie niebezpieczne u dzieci, które szybciej odczuwają ich niedobór (a także odwodnienie). Silne odwodnienie u niemowlęcia następuje bardzo szybko, więc konieczna jest szybka reakcja opiekuna.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Jak uzupełnić elektrolity?

Najprostszą metodą dla dorosłych – szczególnie polecaną dla sportowców jest wypijanie gotowych płynów izotonicznych, w których stężenie elektrolitów jest idealnie dobrane, a przez to wchłanialność elektrolitów jest bardzo wysoka. Zaleca się – szczególnie w odniesieniu do osób uprawiających długotrwałą aktywność fizyczną np. biegi, aby pić izotoniki już przed startem, ale także w trakcie sportu (najlepiej co trochę małymi łykami). Ważne jest także odpowiednie nawodnienie po zakończeniu aktywności.
Dla wszystkich tych, którzy cenią sobie metody naturalne nawadniania poleca się także sok pomidorowy, który jest bogaty w naturalny potas, ale także w sód dodawany w procesie technologicznym. Oba te składniki są elektrolitami.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

A co z dziećmi?

Natomiast u dzieci i osób bardziej narażonych na odwodnienie (np. podczas chemioterapii czy u kobiet w ciąży mające silne wymioty np. w pierwszym trymestrze) stosuje się specjalne płyny nawadniające dostępne w aptece lub wg zasad medycyny naturalnej – typową marchwiankę z ryżem. Niemowlęta i dzieci do 3 roku życia przy odwodnieniu najczęściej potrzebują pomocy szpitalnej.
Pamiętajmy o tym zatem, że jeśli uprawiamy intensywnie sporty, mamy długotrwałe wymioty czy silną biegunkę warto zadbać nie tylko o nawodnienie, ale także o odpowiednią podaż elektrolitów.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[bc_random_banner]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
Rodzynki – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska
Płatki branflakes – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Orzechy nerkowca – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Ksylitol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG. Co to jest ksylitol?
Pszenica w miodzie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka pszenna typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Osteoporoza – jak zapobiegać?
Granola bez cukru – przygotuj ją w domu
Mąka żytnia typu 1400 sitkowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Płatki owsiane błyskawiczne – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Pierniczki owsiane z dodatkiem mąki pszennej
Błonnik pokarmowy – szczotka naszego organizmu
Jaka mąka do wypieku chleba – żytnia, pszenna czy orkiszowa?
Płatki pszenne – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka żytnia typu 997 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola według przepisu Ewy Chodakowskiej
Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pralinki z liofilizowanymi truskawkami