Zdrowe musli i jego skład

Domowy jogurt z owocami

Domowy jogurt jest nieodzownym składnikiem diety zapewniającym dobre zdrowie jelit. Jogurt samodzielnie wykonany w domu roboty tylko lepiej smakuje, ale ma gwarantowane szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają rodzime pożyteczne bakterie w Twoim układzie pokarmowym. Przekonaj się, że warto! Wcale nie jest to trudne.

Ile bakterii znajduje się w domowym jogurcie?

Zawartość probiotyków w jogurcie zależy od kilku czynników – przede wszystkim od jakości i ilości użytych kultur starterowych. Temperatura i czas fermentacji jogurtu również mają znaczenie. Preferowana przez większość osób zajmujących się samodzielna produkcja domowego jogurtu to metoda wytwarzania poprzez fermentowanie przez 24 godziny. Niska temperatura i długi czas fermentacji pozwalają bakteriom na spożycie większej ilości cukru (laktozy) obecnego w mleku, co skutkuje wyższą liczbą probiotyków niż w przypadku jogurtu komercyjnego. Szacuje się, że kubek jogurtu domowej roboty, fermentowanego przez 24 godziny, zawiera 700 miliardów kolonii dobrych bakterii. Większość komercyjnych jogurtów fermentuje w wysokiej temperaturze tylko przez 6-8 godzin, a dodatkowo jeżeli nie będziesz uważny podczas zakupów, do Twojego koszyka mogą trafić jeśli nie zagęszczacze, konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty, a także cukier!

Kultury starterowe w domowym jogurcie

Starter do jogurtu tradycyjnego to starannie dobrana mieszanka bakterii, które trawią laktozę zawartą w mleku zwierzęcym. Bakterie te przekształcają laktozę w kwas mlekowy, który zmienia strukturę białek mleka, nadając mu wyjątkowy, pikantny smak i gęstszą, bardziej kremową konsystencję. A oto dlaczego powinieneś robić prawdziwy jogurt w domu.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić jogurt naturalny musisz zacząć od wyboru odpowiednich starterów.  Jogurt z mleka zwierzęcego jest produkowany przy użyciu kultury starterowej składającej się z bakterii Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Można również dodać bakterie Lactobacillus i bifidobacteria.

Kultury starterowe jogurtu są starannie wyważone, tak aby szczepy współpracowały ze sobą, jednak różne kombinacje tych bakterii dają różne rodzaje jogurtu. Często dany kraj lub region jest znany z określonej mieszanki. W zależności od czasu fermentacji charakterystyczny pikantny smak jogurtu domowej roboty może być od lekko kwaśnego do bardzo cierpkiego, a konsystencja może być różna – od zdatnej do picia do gęstej.

Istnieją również inne czynniki – rodzaj i jakość mleka zwierzęcego, którego używasz, również wpływa na konsystencję. Jogurt z mleka koziego i surowego będzie bardziej rzadki niż pasteryzowany jogurt z mleka krowiego. Jogurtowe kultury starterowe mogą być również użyte do fermentacji śmietany.

Jakie mleko będzie najlpesze?

Aby zrobić najlepszy domowy jogurt musisz postawić na jakościową podstawę. Mleko to kluczowy element. Zobacz w czym możesz wybierać.

  • Mleko surowe – Mleko surowe pochodzi prosto od zwierzęcia, nie podlega obróbce (pasteryzacji i homogenizacji), dzięki czemu trafia do Ciebie z własnymi unikalnymi bakteriami. Surowe mleko naturalnie rozdzieli się na warstwy o różnej gęstości tłuszczu ze śmietaną na wierzchu.
  • Mleko organiczne – Hodowla ekologiczna jest wolna od syntetycznych pestycydów, hormonów wzrostu, antybiotyków, nawozów i organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Mleko tego typu może być homogenizowane i pasteryzowane lub nie.
  • Mleko pasteryzowane – Pasteryzacja ma na celu zwiększenie bezpieczeństwa mleka w konsumpcji. Mleko jest podgrzewane, a następnie szybko schładzane, aby wyeliminować niektóre bakterie i zapewnić przydatność do spożycia do około 2 tygodni. Mleko pasteryzowane mogło również zostać odcedzone w celu usunięcia śmietanki.
  • Mleko niehomogenizowane – Mleko niehomogenizowane jest najbardziej zbliżone do stanu naturalnego, ponieważ na wierzchu znajduje się warstwa śmietanki. Mleko niehomogenizowane będzie pasteryzowane.
  • Mleko homogenizowane – Homogenizacja jest wykonywana dla konsystencji i smaku i nie zmienia wartości odżywczych mleka. Kiedy mleko jest homogenizowane, śmietanka mleczna jest rozdrabniana na drobne cząstki, aby nadać mleku bardziej jednolity wygląd i zintegrować śmietankę z mlekiem.

Jak zrobić domowy jogurt krok po kroku?

Przedstawiamy przewodnik krok po kroku, jak zrobić jogurt w domu. Czytaj uważnie!

1.    Odmierzanie ilości

Odmierzyć odpowiednią ilość mleka do napełnienia jogurtownicy i przelać do dużego, czystego rondla.

2.    Podgrzej i utrzymuj mleko w temperaturze 82° C

Użyć termometru. Uwaga: gdy nabierzesz wprawy w podgrzewaniu mleka do produkcji jogurtu, będziesz w stanie ocenić, kiedy temperatura mleka zbliża się do 82° C, ponieważ zacznie ono pęcznieć i podnosić się w rondlu. Utrzymywać ciepło w tej temperaturze przez 2-10 minut. Im dłużej, tym lepiej. Utrzymywanie mleka w tak wysokiej temperaturze pozwala na denaturację białek mleka, co powoduje zagęszczenie jogurtu.
Wskazówka: Utrzymanie mleka w wysokiej temperaturze przez tak długi czas może być wyzwaniem. Nie należy przywiązywać zbyt dużej wagi do dokładnej temperatury. Jeśli mleko przypadkowo na krótko się zagotuje, nie panikuj – zmniejsz ogień i kontynuuj.

3.    Przykryj mleko i pozostaw do ostygnięcia do temperatury poniżej 42° C

Nie szkodzi, jeśli mleko ostygnie znacznie poniżej 42° lub nawet będzie zimne, nie może być po prostu zbyt gorące. Temperatura powyżej 43° C zabije kultury starterowe. Idealny zakres temperatur do przygotowania jogurtu diety SCD wynosi od 36° C do 42° C.

Wskazówka: Można efektywnie chłodzić mleko, napełniając zlew lub miskę zimną wodą i wstawiając garnek z podgrzanym mlekiem do zimnej wody. Gdy mleko ostygnie, na jogurcie utworzy się warstwa skórki. Niektóre przepisy na jogurt domowy zalecają jej zdjęcie. Nie ma jednak nic złego w pozostawieniu jej. Nie spowoduje to powstania grudkowatego jogurtu. UWAGA: Jeśli używasz mleka niehomogenizowanego, skórka będzie zawierała śmietankę.

4.    Dodaj kulturę starterową

Do każdej kultury starterowej dołączone są inne instrukcje. Postępuj zgodnie z instrukcjami właściwymi dla Twojej kultury starterowej i użyj podanej ilości. Następnie wlej mleko do szklanego słoika do robienia jogurtu i mocno zakręć pokrywkę. Umieścić szklany słoik z jogurtem w jogurtownicy. Do każdej jogurtownicy z całą pewnością dołączone są instrukcje jak zrobić jogurt, jednak większość przepisów opiera się na tych samych podstawowych zasadach. Zaleca się fermentację jogurtu przez 24 godziny w temperaturze 38° C.

Jogurt naturalny gotowy! – i co dalej?

Kiedy już uzyskasz zadowalający efekt może pójść o krok dalej. Przygotuj w domu własny jogurt owocowy. Jest to banalnie proste. Dodaj ulubione dodatki w postaci całych owoców lub musu. Uzyskaj jogurt truskawkowy mieszając przetarte truskawki z domowym jogurtem. Pozostaw jogurt z owocami na noc w lodówce, a dzięki temu uzyskasz bardziej aromatyczne i równomiernie rozłożone smaki. Pamiętaj, że możesz dodać również inne składniki takie jak orzechy, nasiona, płatki zbożowe czy owoce liofilizowane i suszone. Dzięki temu wzbogacisz jogurt o dodatkowe składniki odżywcze i sprawisz, że będzie jeszcze zdrowszy, smaczniejszy i bardziej wartościowe. Jogurt naturalny z owocami przygotowany w domu jest świetna alternatywą dla słodkich deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.