Zdrowe musli, właściwości, kalorie, kcal

Domowe crunchy smakuje najlepiej

Jak zrobić domowe crunchy? Przepis jest bardzo prosty

Domowe crunchy smakuje najlepiej

Jeżeli poszukujesz ciekawych pomysłów na śniadania i przekąski to crunchy z pewnością powinno Ci się spodobać. W sklepach można kupić wiele odmian tego przysmaku, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Warto jednak wiedzieć, że crunchy można z łatwością wykonać samodzielnie w domu z ulubionych produktów. Jest to dobre rozwiązanie z wielu względów. Przede wszystkim dzięki niemu zyskasz energię na resztę dnia i będziesz doskonale się przy tym czuł. Ponadto, ogromną zaletą crunchy jest to, że jest…. pyszne!

Czym jest crunchy?

Najprościej mówiąc, crunchy to płatki wykonane z ziaren zbóż, które są prażone w oleju. To właśnie dzięki temu zyskują swój bardzo charakterystyczną chrupkość. Warto wiedzieć, że przy wytwarzaniu crunchy stosuje się wiele, różnorodnych składników, takich jak kandyzowane owoce, orzechy, wiórki kokosowe, a nawet miód czy karmel. Obecnie na rynku jest wiele, różnych rodzajów tego przysmaku, który najczęściej zjadany jest na śniadanie. Warto wiedzieć, że nie jest się skazanym na kupne wersje crunchy – można je także wykonać samodzielnie w domu.

Jakie składniki są potrzebne do domowego crunchy?

Domowe crunchy ma być przede wszystkim chrupiące. Dlatego przeważnie składa się z płatków, orzechów i miodu. Oczywiście każdy daje takie dodatki, jakie uznaje za najlepsze. Mogą być to suszone owoce, pestki, a nawet żurawina czy rodzynki. Do crunchy doskonale sprawdzi się także banan, który może stanowić idealne połączenie składników suchych z mokrymi. Proporcje też są dowolne, chociaż oczywiście, płatki powinny stanowić zdecydowaną większość mieszanki. Najlepiej też wybrać płatki owsiane.

Jak zrobić domowe crunchy?

Jak zrobić domowe crunchy? Przepis jest bardzo prosty. Do zrobienia domowego crunchy będą potrzebne składniki suche oraz mokre. Suche to oczywiście płatki, wszelkiego rodzaju orzechy, a także suszone owoce czy pestki. Za to składniki mokre to chociażby miód, trzy łyżki roztopionego masła oraz banan rozgnieciony na papkę. Całość należy wymieszać ręcznie i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warto przed wyłożeniem, posklejać masę w małe kawałki. Całość pieczemy do momentu, aż płatki się zarumienią w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinno to zająć około 30-40 minut. Co 10 minut warto całość zamieszać łopatką.

Czy crunchy jest dietetyczne?

Wiele osób dbających o sylwetkę, zastanawia się czy crunchy jest dietetyczne. Czy pozwoli im schudnąć do wymarzonej wagi? Cóż, płatki crunchy często są obtoczone w słodkiej polewie, a więc nie są aż tak mało kaloryczne, jak chociażby zwykłe płatki owsiane czy musli. Nie oznacza to jednak, że osoby odchudzające się nie mogą jeść crunchy. Jak najbardziej mogą, muszą tylko uważać ja jego ilość.
Oczywiście w domowym crunchy nie będzie aż tylu kalorii, ponieważ tworząc je, będziesz mieć całkowitą kontrolę nad tym, co dodajesz do mieszanki.

Zalety jedzenia crunchy

Jakie są zalety jedzenia crunchy? Smak jest tu najważniejszy! Crunchy jest po prostu pyszne. Idealnie nadaje się nie tylko na śniadanie, ale również na przekąskę. Ale oczywiście smak to nie wszystko – liczy się także to, jakie składniki odżywcze można w crunchy znaleźć. W orzechach można znaleźć zdrowe tłuszcze, kwas foliowy, a także białko i różnego rodzaju witaminy. W płatkach owsianych jest mnóstwo błonnika, który doskonale wpływa na procesy trawienne. Dodatkowo także w suszonych owocach można znaleźć wiele witamin, tak samo jak zresztą w miodzie. Jak zatem widać, zdecydowanie warto jeść crunchy właśnie ze względu na wiele wartościowych składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *