Domowa granola FIT

Domowa granola FIT – prosty przepis z filmikiem

Szukasz pomysłów na pyszne i jednocześnie zdrowe śniadanie? Chcesz zjeść pyszne rzeczy, które przecież nie wpłyną na Twoją sylwetkę? Jeśli Twoja odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań brzmi tak, mamy coś dla Ciebie. Rozwiązaniem jest domowa granola. To nie tylko idealny wybór na śniadanie, ale także jako przekąska. W sklepie można kupić wszelkiego rodzaju odmiany, więc na pewno każdy znajdzie to, czego szuka. Niestety, kupowana wersja zazwyczaj dodaje cukier lub inny rodzaj słodzika, co sprawia, że ​​jej kaloryczność jest mocno zawyżona. Jeśli jesteś kimś, kto stara się utrzymać linię, powinieneś rozważyć zrobienie własnej granoli z kontrolowanymi składnikami. Wbrew pozorom domowa granola FIT może być smaczniejsza niż kupowana w sklepie.

PRZEPIS NA DOMOWĄ GRANOLE FIT:

Przygotowujemy miskę i przesypujemy do niej wszystkie składniki: płatki owsiane, płatki jaglane, płatki kukurydziane, orzechy ziemne bez soli, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, rodzynki, jagody goji, nasiona chia oraz ulubiony miód. Wszystkie składniki powinny być dokładnie wymieszane i lekko połączone miodem.

Tak przygotowaną domową granolę przesypujemy na blaszkę, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy mieszamy i ponownie pieczemy przez 10 minut.

Po wystudzeniu możemy się delektować pyszną i zdrową granolą. Nam osobiście najbardziej smakuje z dodatkiem owoców liofilizowanych i oraz mlekiem migdałowym.

GRANOLA ZE SKLEPU CZY ZROBIONA SAMODZIELNIE?

Wiele osób chce wiedzieć, czy kupić granolę w sklepie, czy zrobić w domu. Faktem jest, że twój wybór powinien zależeć od twoich własnych preferencji. Zwykle w sklepach z musli można znaleźć dodatek cukru i innych substancji słodzących. Nawet wersja fitness nie jest całkowicie pozbawiona substancji chemicznych, które negatywnie wpływają na organizm. Trzeba jednak podkreślić, że wiele z zakupionych wersji to właśnie przekąski i są bardzo smaczne. Z kolei domowa granola musli pozwala na swobodny wybór – można do niej dodać dowolne składniki, m.in. płatki owsiane, suszone owoce, nasiona i pestki czy orzechy. Każdy może stworzyć kombinację, która najbardziej mu odpowiada.

CO POWINNO SIĘ ZNALEŹĆ W DOMOWEJ GRANOLI?

Jeśli chcesz stworzyć własną granolę, wybierz składniki, które najlepiej odpowiadają Twojemu gustowi. Twoimi ulubionymi suszonymi owocami mogą być żurawina i rodzynki. Do tego można oczywiście użyć pysznych orzechów o różnych smakach. Możesz również dodać pestki dyni lub słonecznika. Jeśli jednak nadaje się do domowej granoli, płatków kokosowych, nie należy dodawać dużo miodu ani cukru. Należy również unikać dodatków, takich jak chipsy czekoladowe. Do zrobienia domowej granoli potrzebne będą różne składniki. Warto jednak wybrać najzdrowszą wersję. Możesz nawet chcieć kupić składniki z działu ekologicznego.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Długotrwały wysiłek- jak jeść aby się do niego przygotować?
Jak upiec proteinowe babeczki?
Proteinowe kulki mocy o smaku Pinacolada
Dieta antyhistaminowa – dostosuj ją do siebie
Domowe czekoladki z morwą – przepis w wersji fit
Jogurtowe placuszki z musli
Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Owies – najzdrowsze zboże
Bezglutenowy Mix – właściwości płatków, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Siemię lniane – naturalny błonnik pokarmowy w twojej diecie
Mąka owsiana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Morwa biała – wartości odżywcze, kalorie KCAL, zastosowanie
Musli dla przyszłych mam
Musli 3 kontynenty – właściwości, kalorie i wartości odżywcze
Suszone owoce – jakie owoce na co?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.