Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska

Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska

Każdy z nas słyszał o diecie śródziemnomorskiej. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że jest to prawdziwa dieta cud. Liczne badania i publikacje ciągle potwierdzają wpływ diety basenu Morza Śródziemnego na zdrowie człowieka – niezależnie od tego czy stosowana jest ona w Europie Południowej czy też w naszych szerokościach geograficznych. Z ciekawostek warto wiedzieć, że kuchnia śródziemnomorska jest wpisana do listy UNESCO jako niematerialne dziedzictwo kulturowe.

Zasady diety śródziemnomorskiej:

Głównym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek, a także produkty takie, jak orzechy, nasiona, pestki. Dzięki temu organizm ma odpowiednią podaż kwasów omega 3 pełniących niebagatelną rolę w zdrowym żywieniu.

Zamiast soli stosuje się do doprawiania dań olbrzymie ilości czosnku i świeżych ziół (głównie bazylii, tymianku czy rozmarynu). Dzięki temu redukuje się ilość sodu w diecie, co bezpośrednio przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, a także do obniżenia ryzyka wystąpienia nowotworów żołądka.

Olbrzymia ilość warzyw podawanych w różnych formach to podstawa żywienia w kuchni śródziemnomorskiej. Są to najczęściej mixy sałat, duszone lub grillowane warzywa z dużym dodatki oliwy i świeżych ziół.

Ryby i owoce morza pojawią się znacząco częściej niż wołowina czy wieprzowina. Dzięki temu dostarcza się nie tylko pełnowartościowego białka, ale także cenne kwasy omega 3. Unika się tym samym podaży nasyconych kwasów tłuszczowych wpływających negatywnie m.in. na układ krążenia.

Rośliny strączkowe to także częsty gość na stołach ludzi zamieszkujących basen Morza Śródziemnego. Cieciorka, soczewica, soja czy fasola w połączeniu z warzywami, intensywnymi przyprawami to idealny posiłek na obiad lub kolację.

Lampka czerwonego wina do posiłku to nieodzowna część posiłku, ale także to idealne źródło ważnych dla zdrowia i urody przeciwutleniaczy.

Czy na pewno wszystkie elementy diety śródziemnomorskiej są zdrowe?

Sceptycy zapewne chcieliby przytoczyć kontrargument: w krajach południowych obfite posiłki pojawiają się raczej wieczorem, a śniadanie jest najczęściej małe, słodkie i przygotowane w oparciu o białe pieczywo. Tak – to wszystko prawda. Jednak zalety spożywania dużych ilości warzyw, ryb z dodatkiem ziół i oliwy w drugiej połowie dnia wielokrotnie przewyższają spożywanie tłustego croissanta z czarną kawą o poranku. Widać to praktycznie w każdym badaniu epidemiologicznym.

Warto jednak dodać, że prawdziwa dieta śródziemnomorska zostaje nieco przysłonięta wszechobecną włoską pastą z tłustymi dodatkami, deserami przygotowanymi w oparciu o serek mascarpone. Jednym słowem – daniami pochłanianymi bardzo chętnie przez północnych i zachodnich urlopowiczów.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owoce liofilizowane – skomponuj musli tak jak chcesz
Nasion Chia – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Amarantus eksandowany – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Orzechy włoskie – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Dlaczego owsianka jest tak ceniona? Wartości odżywcze i indeks glikemiczny
Muffiny marchewkowe z płatkami owsianymi
Szybki sernik wersja FIT
Skrobia kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Zdrowy chlebek musli
Czym zamienić cukier? Poznaj 5 lepszych zamienników.
Mąka żytnia typu 2000 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Szybkie przekąski w ciągu dnia
Zdrowy deser na szybko
Płatki owsiane – jak gotować?
Przepis na zakwas żytni. Jak zrobić zakwas żytni na chleb?
Ciastka bananowe z płatkami owsianymi bez mąki i jajek
Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis!
Przepis na tartaletki czekoladowe z serkiem
Mąka orkiszowa typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola naturalna – KCAL, skład i właściwości – przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.