Dieta na poprawę odporności

Dieta a odporność

Nieuchronnie zbliża się okres powszechnego kaszlu i kataru, a więc jesień. Dni są coraz chłodniejsze, słońce nie świeci tak mocno jak latem, częściej pada deszcz. Jesień nie musi się jednak wiązać z nieuniknionym przeziębieniem. Poprzez odpowiednią modyfikację naszej diety, a także wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej możemy się przed tym uchronić. Jak to zrobić?

Antyoksydanty

Są to związki zwalczające w naszym organizmie wolne rodniki, które bez interwencji antyoksydantów mogą doprowadzić m.in. do obniżenia odporności, ale też licznych poważnych chorób jak np. nowotwory.

  • witamina A – wpływa na poprawę odporności poprzez zwalczanie wolnych rodników, a także odgrywa szczególną rolę w obronie przed wirusami. Źródła w żywności: tran, żółtka jaj i masło
  • witamina E – jeden z silniejszych antyoksydantów walczących z wolnymi rodnikami. Źródła w żywności: oleje roślinne, orzechy i pełnoziarniste produkty zbożowe
  • witamina C – witamina, która również należy do antyoksydantów. Wpływa na odporność poprzez udział w produkcji komórek odpornościowych. Powszechnie stosowana w czasie, jak i w ramach profilaktyki, przeziębienia. Duże dawki tej witaminy powodują łagodniejszy i krótszy przebieg infekcji. Źródła w żywności: owoce dzikiej róży, papryka, kiwi, owoce cytrusowe, a także czerwona papryka, natka pietruszki
  • beta-karoten – prowitamina witaminy A, czyli związek, z którego w wyniku przemian w wątrobie powstaje witamina A. Należy do antyoksydantów, a więc zwalcza wolne rodniki. Źródła w żywności: żółte i pomarańczowe owoce i warzywa, ciemnozielone liściaste warzywa
  • cynk – składnik mineralny, który kształtuje odporność poprzez wpływ na elementy układu odpornościowego oraz produkcję komórek odpornościowych. Źródła w żywności: chude mięso i mleko i jego przetwory, ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe np. płatki owsiane.
  • selen – silny antyoksydant. Źródła w żywności: ryby, kiełki, pełnoziarniste produkty zbożowe np. pełnoziarniste musli

Cebula, czosnek

Stosowanie cebuli i czosnku w celu zapobiegania lub leczenia przeziębień pochodzi ze starych domowych sposobów radzenia sobie z infekcją naszych babć. Nie jest to jednak bezzasadne. Uwalniane podczas krojenia cebuli związki działają bakteriobójczo, natomiast w czosnku obecne są składniki o właściwościach przeciwwirusowych.

Miód pszczeli

Liczne enzymy, a także składniki, które wytwarzane są przez pszczoły kształtują przeciwbakteryjne właściwości miodu. Trzeba jednak pamiętać, że wysoka temperatura niszczy te aktywne składniki, dlatego np. herbatę, do której chcemy dodać miód, trzeba wystudzić. Warto także zadbać, aby spożywać prawdziwy miód pszczeli, a nie jego podróbki.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Ciasteczka owsiane o smaku bananowym
Śliwki – owoce jesieni
Zdrowa czekolada „lekiem na całe zło”
Mąka konopna – bezglutenowa alternatywa mąki zbożowej
Płatki orkiszowe – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Najlepsza owsianka na wodzie
Mąka pszenna typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Ksylitol czy erytrytol – co jest zdrowsze? Czym zamienić cukier? Zdrowy zamiennik cukru?
Odżywianie podczas sesji, matury i egaminów
Płatki jaglane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Błonnikowe Musli – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Prebiotyczny błonnik i jego tajemnice
Dlaczego warto pamiętać o olejach?
Czym zastąpić jajko? Sprawdź nasze propozycje!
Jak nie przytyć na urlopie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.