Czym zastąpić jajko? Sprawdź nasze propozycje!

Czym zastąpić jajko? Sprawdź nasze propozycje!

Jajko jest jednym z najpopularniejszych elementów naszej diety i świetnym kompanem w codziennej kuchni. Służy zarówno do spulchniania wypieków, jako element składowy naleśników, gofrów, placków, utrzymuje panierkę na kotletach, itp. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na to, by ten składnik był elementem diety – jedni ze względów zdrowotnych, na przykład alergie i nietolerancje, inni ze względów moralnych itp. Jak zastąpić jajko w codziennej diecie? Czym zastąpić je na przykład w wypiekach? Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Sprawdź jakie produkty mogą być substytutem jajka.

Jajko – czym je zastąpić?

Jajko jest produktem uniwersalnym. Używamy go zarówno do wypieku ciast, jako element panierki na kotletach, do przygotowania naleśników, placków, gofrów, do sałatek, a nawet jako samodzielny posiłek, na przykład jajecznica lub jajko na twardo, dlatego na wstępie trzeba powiedzieć, że nie ma jednego produktu, które skutecznie mogłoby zastąpić jajko we wszystkich jego funkcjach. Istnieje jednak wiele zamienników, które prawdopodobnie już masz na wyposażeniu swojej kuchni, a nawet jeśli nie, to nie powinieneś mieć żadnego problemu ze zdobyciem któregokolwiek z nich!

Czym zastąpić jajko w sosach?

Jajko w sosach najczęściej służy jako produkt, którego celem jet zagęszczenie lub zabielenie naszego sosu. Można śmiało zastąpić go:

  • mąką pszenną z zimną wodą w proporcjach 1:2 (1 łyżki mąki, 2 łyżki wody)
  • mąka orkiszowa z zimną wodą w proporcjach jak wyżej
  • skrobia ziemniaczana/kukurydziana z zimną wodą w proporcjach 1:3
  • kasza manna/kukurydziana, około 1-2 łyżki
  • mąka ryżowa/kukurydziana/ gryczana z zimną wodą w proporcjach 1:2
  • śmietana dodana pod koniec gotowania

Czym zastąpić jajko w smażeniu/wiązaniu mięs?

Jeśli chodzi o mięso, jajka pełnią najczęściej dwie główne funkcje – służą jako element wiążący mięso, albo są elementem utrzymującym panierkę na smażonym mięsie.

Jeśli chodzi o zastąpienie jajka, jako elementu wiążącego mięso proponujemy dodać do niego:

  • zmielone pestki dyni
  • rozmoczoną bułkę
  • ciecierzycę, wcześniej ugotowaną i zmieloną
  • ugotowaną kaszę jaglaną
  • mąkę pszenną lub orkiszową wraz z zimną wodą w proporcji 1:2
  • skrobię ziemniaczaną/kukurydzianą wraz z zimną wodą w proporcji 1:3

Czym zastąpić jajko w panierce?

  •  jogurt naturalny z odrobiną wody
  • mleko z przyprawami
  • kefir lub maślanka
  • musztarda
  • zawiesina z mąki orkiszowej i wody (powinna mieć płynną, ale lekko gęstą konsystencję)

Czym zastąpić jajko w wypiekach?

W wypiekach jajko może być użyte jako spulchniacz, służyć do zagęszczania i wiązania takich wypieków, do glazurowania, itp. – na szczęście każda z tych funkcji jajka może być zastąpiona nie jednym, a wieloma innymi produktami, które wykazują podobne właściwości.

Jeśli chodzi o spulchnianie ciasta, możesz dodać do ciasta:

  • łyżkę proszku do pieczenia
  • łyżeczkę inuliny
  • 50ml ubitego białka z aquafaby – woda po ciecierzycy lub innej roślinie strączkowej ubita z cukrem – jest to substytut piany z białka jajek do ciast
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka suszonych drożdży z kilkoma łyżkami ciepłej wody (nie więcej, niż 40°C)

Przy użyciu powyższych substytutów jajka może dojść do sytuacji, że nasze wypieki będą nieco suche – warto dodać do ciasta odrobinę oliwy, która powinna zminimalizować to zjawisko.

Sposoby na zastąpienie jajka, jako wiązanie do ciast:

  •  łyżka zmielonego siemienia lnianego z odrobiną gorącej wody (około 50ml) – powinna powstać z tego kleista papka
  • puree jabłkowe/bananowe/z gotowanej marchwi/batata
  • budyń w proszku
  • łyżeczka nasion chia
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposoby na zastąpienie jajka jako glazury do wypieków:

  • śmietana roślinna
  • syrop roślinny
  • syrop z cukru trzcinowego
  • mleko roślinnego

Jak zastąpić jajko jako substancję rozrzedzającą:

  • sok jabłkowy (około 50-100 ml)
  • śmietanka roślinna
  • woda

Czym zastąpić jajko w jajecznicy?

Mimo że jajecznicę bez jajek ciężko nazwać jajecznicą, to posiłek ten ma swój odpowiednik, w którym jajek nie zaznamy, a zastąpić je można… tofu!

Jak zrobić jajecznicę bez jajek lub – jak kto woli – tofucznicę?

Tofucznicę przygotowujemy podobnie, jak normalną jajecznicę – z dodatkami, które użylibyśmy w tym samym daniu, ale z jajkami, np. cebulką, przy czym zamiast jajek dodajemy rozdrobnione na małe kawałki tofu. Całość chwilę smażymy, po czym można taką tofucznicę przełożyć na talerz.

Co ciekawe, tofu może też zastąpić jajko w sałatkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *